Zaman Yönetimi ve Anı Yaşamanın Önemi
Zaman disiplini her türlü hedefe uyarlanabilir. Değişim geçirebilen bir kavramdır. Tarih boyunca uhrevi sistemler, özellikle para kazanma konusunda dünyevi sistemlere dönüştüler. Bu durum artık geri döndürülemez. İş dünyasında takip edilen zaman yönetimi ilkelerinin ruhani ve entelektüel hayatta uygulanmaması için hiçbir sebep göremiyorum. Bu yüzden bir iş adamı atasözü olan vakit nakittir, etkili zaman yönetimi için kişisel bir disiplin kazanmanız konusunda yardımcı olabilir.
İnsanın anlayışı kısmen karşılaştırmalarla artar. Söz konusu durum, özellikle zaman gibi soyut kavramlardan bahsederken geçerlidir. Franklin zamanı parayla kıyaslayan ilk kişi sayılmasa da, o günden beri en ünlü karşılaştırma bu oldu. Konu hakkında dikkatlice düşünmek iyi olur.
Zaman da para da sınırlı kaynaklardır. Karşılaştırmanın ana noktası burası. Bu yüzden zaman da para gibi değerli bir ticari metadır. Ödünç alınabilir, kazanılabilir veya çarçur edilebilir. Hepsi de bu basit ve orijinal karşılaştırmaya uyar. “Vakit nakittir” şemsiyesinin altında aslında ne teşbihler yatar. Mesela:
Dün, karşılıksız çek
Yarın, vadeli senet
Bugün ise nakit, harca onu!
Eski zamanlarda var olmayan bankaların ortaya çıkmasıyla zaman yönetimi ile ilgili bu karşılaştırma yepyeni boyutlar kazandırmıştır. Büyük babalarımız zamanı, elinde tırpanla kum saati taşıyan kel ve yaşlı bir adama benzetmişlerdir. Belki günümüzde Zaman Baba’yı muhtemel iflasımız hakkında bizi tehdit eden ve devamlı saati gösteren bir banka müdürü olarak düşünebiliriz.
Etkin zaman yönetimi ve teknikleri ile ilgili bütün yazılarımızı okumak için https://www.sayginnlp.com/zaman-yonetimi/ sayfamıza mutlaka göz atın.
Fakat bütün karşılaştırmalar bir noktada biter. Zamanın para olmadığı çok kesin bir gerçektir. Nitekim, vakti para olarak görmediğimiz düşünceler zihnimizi devraldığında, zamanın eşsizliğine ve zaman yönetimi tekniklerinin gerekliliği düşüncesine yeniden kavuşuruz. Para kazanabilirsiniz ama zaman kazanamazsınız. Fakat para da sonsuz değildir. Ayrıca kum saatindeki kumlar bankadaki para gibi değildir. Bir Çin atasözü şöyle der: “Bir kilo altın bir dakika satın alamaz.” Zaman gerçekten de paradan çok daha önemlidir.
“Vakit nakittir” karşılaştırması aslında; çok faydalıdır edebi bir süs olsun diye söylenmemiştir. Zamana para olarak bakmak için çok olumlu ve büyük bir yardımcıdır. Para değer yargılarının ölçüm çubuğudur. Eğer zamanımızın paradan daha önemli olduğu biliyorsak doğru yoldayız demektir. Birçoğumuz parasını daha akıllıca kullanmak veya daha çok kazanmak için ya bankaya yatırıyor ya da yatırım yapıyor. Pekiyi, kaçımız etkin zaman yönetimi için aynısını yapıyoruz?
Arnold Bennett’in 1907 de basılan How to Live on Twenty- Four Hours a Day adl kitabı Amerika’ da on dört baskı yapmıştı. Bennett’in kitaptaki merkez noktası Londra’ya her gün gidip gelen bir tezgahtarın zamanını iyi ayarladığı takdirde kitap okumaya bir sürü vakti olduğunu ispatlamak olsa da, aynı şey para kazanma konusunda da uygulanabilir. Henry Ford, Bennett’in kitabından 500 tane alp müdürlerine dağıttı diğer bir Amerikan araba firmasının başkanı 18.000 tane dağıttı, her çalışana bir tane…
Zaman Herkese Eşit Dağıtılır
Düşünürler uzayı izah edebilseler de, zamanı henüz açıklayamadılar. Zaman her şeyin açıklanamaz hammaddesidir. Onunla her şey mümkündür; onsuz hiçbir şey mümkün değildir. Tabiri caizse zaman stoku gerçekten de bir olağanüstülüktür. Bir incelemeye kalkın, tamamen hayret vericidir. sabah kalktınız, evet işte cüzdanınızda henüz el değmemiş ve tamamen kendi evreninize ait gıcır gıcır bir 24 saat tamamen sizin. Malların en kıymetlisi. Oldukça şahsi bir eşya ve essiz olduğu kadar tamamen size ait.
Zaman yönetimi ile ilgili kendinizi geliştirmek ve anda kalmanın tadını çıkartabilmek için daha önce yayınladığımız https://www.sayginnlp.com/zaman-yonetimi-disiplini-kazanmak/ içeriğimize mutlaka göz atın.
Dikkatinizi toplayın! Bunu kimse sizden alamaz. Çalınamaz bir şey o. Dahası, hiç kimse sizden fazla veya az almıyor.
İdeal bir demokrasiden söz ediyoruz burada! Zaman krallığında servetin veya entelektüelliğin aristokrasisi geçmez. Keza asla günün sonunda bir saat ödül vermez size ve ceza da yok. Tamamen bir sonsuzlukla size sunulan bu serveti dilediğiniz gibi harcayın, sizden asla alınamaz. Hiçbir gizli güç size: “Bu adam bir dolandırıcı değilse de tam bir aptal. Zamanı hak etmiyor; şunun zamanını kısaltalım” diyemez. Hükumet bonolarından daha güvenli; pazar günleri de ödeme alıyorsunuz. Üstelik geleceği de düşünmenize gerek yok. Borca girmek imkansız! Sadece o anda kalmak mümkündür ve sadece o dakikayı harcayabilirsiniz. Yarını harcayamazsınız; sizin için ayrıldı. Bir sonraki saati de harcayamazsınız, o da sizin. Gerçek olan sadece o andır ve zamanı verimli kullanma teknikleri ile anı yaşamak mümkündür.
24 saatte yaşamanız gerek. Ondan sağlık, eğlence, para, tatmin, saygınlık çıkarıp ruhunuzu besleyebilirsiniz. Doğru ve en etkili bir şekilde kullanılması, yüksek dereceli aciliyet ve gerçekliğin büyük heyecanını taşıyor. Her şey buna bağlı.
Arnold Bennett
Vakit nakittir Bennett’in tezinin ana konusu. “Neden kendinizi ‘kazanılmış paraya göre nasıl yaşanır’ a göre değil de ‘verilen zamana göre nasıl yaşanır’ a göre ayarlamıyorsunuz? Para zamandan çok daha sıradandır.” diyor Bennett. Kişi düşündüğü zaman paranın olabilecek en sıradan şey olduğunu seziyor. Ancak zaman hissesi, mükemmel bir sistemle ve değişmeyen bir şekilde dağıtılsa da, ne acı ki kısıtlıdır.
Zaman yönetimi ile ilgili profesyonel bir destek alıp zaman tuzaklarının farkına varabilir ve daha verimli kullanmak için kendinizi yönlendirmeyi öğrenebilirsiniz. Sizin için hazırlamış olduğumuz zaman yönetimi eğitim içeriğini https://www.sayginnlp.com/etkin-zaman-yonetimi/ sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Hangimiz 24 saat yaşıyoruz? Ayrıca yaşamlar dediğim zaman varlıkları kastetmiyorum. Hangimiz kendini, günlük yaşamın “vakit harcama” bölümlerinin olması gerektiği gibi düzenlenemediği düşüncesinden kurtarabiliyor? Hangimiz kendisine bütün hayatı boyunca şu basmakalıp cümleyi söylemiyor: “Biraz daha vaktim olursa şunu düzeltirim.”
“Biraz daha vaktimiz asla olmayacak. Zamanımız vardı, hem de hep aynı şekilde, işte hepsi de bu.” Bennett’in dediği gibi bu “derin ve ihmal edilmiş” gerçeğe ulaşmak bizi düşünmeye sevk etmelidir.