“İşletmeyle geçen tecrübe dolu bunca yıldan sonra idarecilerle paylaşabileceğiniz altın bir kuralınız var mı?” diye sorulmuş Peter Drucker’a Londra’ daki bir konferansta.
“İşletme konusunda tecrübem yok, fakat dışarıdan birçok idareciyi gözlemledim” dedi. “Altın kurallardan biri, yapmanız için para aldığınız şeyin ne olduğunu gerçekten bilip bilmediğinizi kendinize sormaktır. Cevabın “iş” olduğuna da inanmayın. Doğru yaptığınız takdirde gerçekten bir fark doğuracak iki ya da üç Şey nedir? Eğer bunu yaparsanız, işin gerisi kendi kendine gelir.”
Bu yazımız etkili zaman yönetimi açısından şu anda sahip olduğunuz zamanın yani bugünün en etkili şekilde nasıl planlanacağı hakkında. Gün, zamanın tabii bir parçasıdır. Dün gittiği, yarın da gelmediği için bugün, taktiksel zaman yönetimi konusunun merkez noktasıdır.
Günlük zaman yönetiminin uygulamalarına geçmeden önce kendinize her sabah şu soruyu sormanıza gerçekten değecektir. “Şu anda sahip olduğun bugünde yaşamaya gerçekten niyetim var mı?” Şimdiki zamanda dolu dolu yaşamak bazen gerçekten zordur. Bazen gerçekten de çok güzel sebeplerle dün veya yarın bize bugünden çok daha fazla hitap eder.
İşte size temel düşünme programınız için başka bir muhtemel konu: Dün ve yarınla kıyaslandığında bugünün değeri hakkında ürettiğiniz fikir nedir? Fikriniz, düşünceniz sizi bu- günün beklentilerine, sevinçlerine, hayal kırıklıklarına ve fırsatlarına götürüyor mu?
İnsanlar problemi bazen, sadece bugünün gerçek olduğunu söyleyerek çözüyorlar. Bazı açılardan dün hala gerçek ve yarın da aynen öyle olabilir. Eğer gerçekliği mevcut zamanda tecrübe edebileceğiniz, görebileceğiniz veya dokunabileceğiniz bir şey olarak tanımlarsanız, anlamını çok indirgemiş ve küçümsemiş olursunuz. Gerçeklik kısmen insanların değer yargısıdır. Eğer yarına bugünden daha fazla değer veriyorsanız, yarın size daha gerçekçi gelebilir.
Gerçeklerden kaçış şuurlu veya şuursuz biçimde zihninizi sadece hayali faaliyetlere ve eğlencelere saptırır. Böylece günün gerçekliğinden ve rutin işlerinden kaçarsınız. Bugünden, hayali olarak geçmişte veya gelecekte yaşayarak da kaçabilirsiniz. Gerçeklerden kaçış kendi içinde elbette iyi veya kötü değildir: Bazen hepimiz kendimizi kaçak olarak bulabiliriz. Çünkü vücudumuz gibi zihnimizin de dinlenmeye ihtiyacı vardır. Fakat alışkanlık haline gelmiş olan gerçeklerden kaçmak da başka bir meseledir: Zaman yönetimi teknikleri uygulama çabalarınızın hepsini sabote eder.
%100 içinde bulunulan dakikada yaşama idealini tecrübe etmek, bazen kelimenin tam anlamıyla muhteşem bir şeydir. Yaptığınız şeye kendinizi tamamıyla kaptırmanız mistik bir gereken bir tecrübe olabilir.
Birçoğumuz bu idealden yoksunuz. Oysa aslında olması gereken bir şeydir. Çünkü bugün, yarın ve dün ile çerçevelenmiştir. Tıpkı her an gibi, önce ve sonrayla sınırlıdırlar. Geriye, geçmiş zamana bakmak ve olmamış bir şeyin özlemini çekmek tamamen insan olmamızla alakalıdır. Problem, başka şeylerden daha çok dengeyle ilgilidir.
Hem iş hayatındaki fertler hem de ortak teşebbüsler zamanı etkili kullanma becerisi kazanmak için önce hayal etmeli, akabinde önce beş sene gibi, sonra da üç ay sonrası gibi çok daha kısa zaman dilimlerinde nerede ve ne yapıyor olmak istedikleri konusunda gerçekçi planlar yapmalıdırlar. Bugünün anlamı ve önemi kısmen olayların akışındaki yerinden gelmelidir. Fakat bugün bir özerkliğe sahiptir.
Bugünün bütün dünlerimin sonrası, bütün yarınlarımın da ilk adım olduğunu artık görebiliyorum. Öyle yapmayı seçtiğimde bugün, kendi geçmişimi veya daha geniş anlamda geçmişi sorgulayabileceğim ve düşünebileceğim yerdir. İleriye yönelik düşünebileceğim ve geleceğimi onlara bakarak tayin edeceğim, yıldızları tanımlayacağım zamandır. Bugün, aynı zamanda kendine has özellikleriyle, belli insanları, talepleri, görevleri, fırsatları, ümitleri ve korkuları bana getiren gündür. Belki de bugünün anlık şimşekleri ve sezginin teşvikleri dışında olan eğlencelerini anlatacak bir araca sahip değilim. Sadece bir vakit gelip de gelecekte geriye baktığımda neyin önemli olup olmadığını söylemeye muktedir olacağım.
Bu düşüncelerden, tabii yazacağım sonda da mutabık kalırsak, şunu çıkarıyorum; zamanı doğru kullanmak için dikkatimizi sağlam bir şekilde bugüne vermeliyiz. Tenceredeki pişmiş yemek gibi, zamanı geri çevirmemiz imkânsızdır. Geleceğe bakacak olursak, hâlâ şekillenmeyi bekliyor. Bugünün işini en iyi şekilde yapmak geleceğe olabilecek en iyi hazırlıktır. Dünkü duvarın üstüne tuğlalar ekleyen ve bizi yarına hazırlayan işi yapmak için her günkü zamanınızı en dikkatli şekilde ayarlamalısınız.
Kişisel bir ilke olarak size, dün ve yarın hakkındaki düşüncelerinizin o güne ayırdığınız zamanın 610unu geçmemesini tavsiye ediyorum. Planlamaya veya gözden geçirmeye ayırdığınız günler bu kuralın en bariz istisnalarıdır.
Ajandalar, zamanını planlayanlar için çok temel bir araçtır. Gelecek senenin ajandasını hediye olarak almak, sizi benzer derecede mutlu edecek müstesna durumlardandır. Bütün o boş sayfalar bir senelik boş zaman vaat ediyor.
Ajandanızın şekli veya biçimi tamamen kişisel tercihinize kalmış bir şeydir. Bütün düzenlemeler ve not tutmalar ise gayet uyumlu ve senkronize olmalıdır. Aksi takdirde siz sabah toplantım var derken sekreteriniz ya da iş arkadaşınız boş olduğunuzu söyleyebilir. Çeşitli detaylı ajandalarsa gerçekten uzun vadeli planlar yapanların işine yarar. Aklıma gelmişken, ne kadar uzun bir süre boyunca kendinizi plana bağlı hissedeceğinizi bilmek akıllıcadır.
Bir ilke olarak seçeneklerinizi mümkün olduğu kadar açık tutun. Gerçekten mecbur değilseniz, uzun süreli planlar yaparak zamanınızı çok önceden ipotek etmeyin. Zamanınızı önceden bağlamak senet yazmak gibi çok kolaydır. Fakat sözleşilen gün geldiğinde çok sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Zaman yönetimi teknikleri ve zamanı verimli kullanma hakkında profesyonel bir destek almak isteyebilirsiniz. Bununla ilgili eğitim içeriğimize https://www.sayginnlp.com/etkin-zaman-yonetimi/ sayfamızdan ulaşabilir, arzu ederseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…