Yönetici Koçluğu ve Yöneticiler için Koçluğun Önemi
Örgüt yapıları ve buna bağlı olarak da yöneticilerin rolü değişmiştir. Yöneticiler artık kontrol edici konumundan destekleyici konumuna doğru ilerlemektedirler. Modern yönetim tarzında, çalışanlara yönelik geliştirme, destekleme, yol gösterme gibi yetkinlikler önem kazanmıştır.
Yöneticilerin odak noktası, her çalışanın kendisine değer verildiğini hissettiği, daha üretken olabileceği ve daha destekleyici bir çalışma ortamı sunmak gibi bir zemine kaymıştır. Destek vermek ifadesi ile çalışanların işlerini yapabilmelerini sağlayacak eğitimi, kaynakları ve yetkiyi vermek, işler beklendiği gibi gitmediğinde çalışanların arkasında durmak kastedilmektedir.
Yöneticiler destekledikleri çalışanların koçu, iş arkadaşı, amigosu gibi davranmaktadırlar. Koçluk sistemi bu gereksinimi karşılamak üzere doğmuştur.
Bir profesyonel açısından değerlendirdiğimizde, kişi kariyerinin gelişimi boyunca değişimin tipik sancıları olarak farklı zorluklarla karşılaşabilir. Bu zorluklar, kişiyi belli arayışlara ve sorgulamalara itebilir.
Yönetici koçluğu sertifikası alıp yönetici koçu olarak kariyerinize devam etme düşünceniz var ise https://www.sayginnlp.com/yonetici-koclugu-sertifika-egitimi/ içeriğimize mutlaka göz atın.
Kariyerinin hangi aşamasında olduğuna bağlı olarak, kişinin belli bir alanda kendisini geliştirmesi için bir sanatsal aktivite arayışından, işinde veya hayatında genel bir anlam arayışına kadar değişen bir arayıştır. Bu tür sorgulamalar, belli bir yapı içinde ve gelişim odaklı değerlendirilmedikleri zaman, kişinin değişim ve gelişime olan ihtiyacına cevap veremediği gibi engel de olabilir. Koçluk, böyle bir gelişim ihtiyacı içinde olan profesyonele hem sistematik bir yapı hem de bir yol arkadaşlığı sunmaktadır.
Yöneticinin de bir birey olarak yönlendirilmeye ihtiyacı vardır. O halde yöneticiyi kim yönlendirecek? Çalıştığı kurum mu? Üstleri mi? Ya üstleriyle bir sıkıntı yaşıyorsa, O zaman da, sabırlı bir insansa eşi, ya da annesi, babası, arkadaşı mı yönlendirici rolünü üstlenir? Ancak yakınlarından tarafsız bir yaklaşım beklemek zayıf bir ihtimaldir. Genelde kurum, yöneticiyi yönlendirmekte ve geri bildirim sağlamakta zorluklar yaşar.
Yönetici koçluğu hakkında daha fazla bilgi için https://www.sayginnlp.com/yonetici-koclugu-nedir-yonetici-kocu-neler-yapar/ yazımızı okuyabilirsiniz.
Öte yandan yeni nesil yöneticilerin yaşadığı bu tür sorunların ciddi maddi kayıplara yol açtığı bilinmektedir. Bu ihtiyaç yönetici koçluğunu doğuruyor. “İlişkilerde çözümsüzlükten bunalmış ya da daha iyi bir yönetici olmak için çabalayan yöneticiler, kurum dışından verilen bu hizmeti ya kendileri alıyor ya da şirketler buna önayak oluyor. Şirketlerde için için yaşanan ve kurum düzenini kemiren sorunlarla başa çıkmak için koçluk artık en köklü çözüm oluyor” .
İş yerindeki herhangi bir çalışanın insan kaynakları biriminden alabileceği bu desteği; yönetici, kurum içi birinden alma konusunda kaygı duyabilmektedir. Yönetici, konumundan dolayı birlikte çalıştığı insanlardan yardım istemekte zorlanabilir. Bazen de yönetici, kendi örgütünün sağlayamayacağı profesyonel bir desteğe gereksinim duyabilir. Bu durumda örgüt dışı bir kaynağa, yönetici koçuna ihtiyaç duyulur.
IBM, Dow Chemicals, Marriott International, GlaxoSmithKline’a kadar tüm büyük şirketler yöneticilerini yönlendirecek yetkin koçlar arıyorlar. Vive dergisi yönlendirmenin parlayan yıldızı koçluğu şöyle tanıtmıştır: “100 milyon dolarlık iş hacmiyle, yönlendirme Amerika’da lT sektöründen sonra en hızla büyüyen iş alanı.” IBM’in Küresel Yönetici ve Kurum Geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısının “Son üç yıldır yaptığımız araştırmalar, yönlendirme almış liderlerin daha iyi iş sonuçları elde ettiklerini gösteriyor” sözleri ise, bu gelişmenin nedenini açıklamaktadır.
Yönetici koçluğu hizmeti ile siz de yöneticilik becerilerinizi geliştirmek isterseniz https://www.sayginnlp.com/yonetici-koclugu-egitimi/ yazımıza mutlaka göz atın.
Araştırmalara göre, başarılı yöneticiler öğrenimleri sırasında, en çok önem verdikleri derslerin finansal ve operasyonel konular olduğunu, örgütsel davranış ve insan kaynakları gibi davranışsal konuları önemsemediklerini itiraf etmektedirler. Ancak, on beş- yirmi yıllık iş hayatından sonra, yine aynı yöneticiler, insan yönetme becerilerinin başarılarını ne kadar etkilediğini fark etmişlerdir. Öte yandan, yaygınlaşan yeniden yapılanma ve birleşmeler ile kurumlarda küçülme ve yassılaşma yaşanmakta, orta kademe yöneticilerinin sayısı azalmaktadır. Yöneticiler giderek daha fazla çalışandan sorumlu olmakta ve birlikte çalıştıkları kişilerle daha fazla ilgilenmek zorunda kalmaktadırlar.
Bu nedenle son yıllarda insan ilişkileri, üst düzey yöneticiler için her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır.