İşte milyonlarca adayın ter dökeceği YKS’de puan artırmak için önemli tavsiyeler. Uzmanlar, soruyla inatlaşmayın, karmaşık soruları atlamayın, strateji geliştirin, ipuçlarını iyi değerlendirin, doğal beslenin tavsiyesinde bulunuyor..
Adaylar bu sınavda konulara ait temel bilgilere sahip olmanın yanında, okuduğunu anlama, basit işlem alışkanlıkları, zihinsel becerilerin ölçülmesi, temel kavram ve ilkelerle düşünmeye yönelik sorularla karşılaşacak.
Sınavda stratejik davranan adaylar daha başarılı olacak, gerekli bilgi ve beceriye sahip olduktan sonra uygulanacak stratejilerle rakiplerine üstünlük sağlayabilecek.
Sınav başlamadan önce birkaç saniyeyi o bölümün yer aldığı sayfaları hızla gözden geçirmede fayda var. Yapılacak böyle bir işlemle testin yapısı ve sorulardaki nitel ve nicel değişiklikleri kavramaya karşı hazır olmayı sağlayacaktır.
Verilen süreyi dengeli kullanmak için hız ile zaman arasında denge kurulmalı. Zaman kazanma düşüncesiyle soruları çok hızlı cevaplamak hata yapmak ihtimalini yükseltir.
YKS’de başarılı olmak için sınava hızlı okuma tekniklerini öğrenerek girmek avantajlı olacaktır. Uzun yıllardır sınavlara hazırlanan öğrencilere yönelik verdiğimiz anlayarak hızlı okuma teknikleri eğitimlerinde öğrencilerin hem sınavdaki hızlarının hem de netlerinin arttığını gözlemliyoruz. Siz de hızınızı arttırmak isterseniz sınavlara yönelik hızlı okuma teknikleri eğitimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Sorulara karşı aşırı seçici olmak, her soru üzerinde gereğinden fazla zaman harcamak yapılabilecek diğer sorulara zaman ayırmayı sınırlandıracaktır. En uygun olanı ise hız ile isabet arasında denge kurmaktır. Soruya kendi mantığımıza göre değil sorunun mantığına göre yaklaşmak gerekir.
Bir soru başlangıçta çok karışık görünse bile, o soruyu otomatik olarak atlamamak gerekir. Bu yaklaşım iyi sonuç almanın ilk ve önemli adımıdır. Bu adım turlama tekniği çerçevesinde atılmalıdır.
Sınavdaki soruların güçlük derecelerini belirleyen içerikleridir. Uzun veya karmaşık görünen sorulara hiç bakmamak veya yapamama kaygısı ile okumayı yarıda bırakmak test tekniği açısından son derece hatalı bir tutumdur. Ancak belirli bir süre geçtiğinde soru çözülemiyorsa bırakılmalı, sınav bitiminde süre artarsa turlama tekniği kullanılarak tekrar o soruya yönelmek gerekir.
Zaman ayarlaması, öğrencinin yöneldiği teste ve o testle ilgili başarı düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterir. YKS’de bildiğiniz gibi TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) olmak üzere iki ayrı oturum olacak. TYT oturumu için eşit ağırlık alanından sınava hazırlanan öğrencilerin önce matematik, sonra Türkçe, fen ve sosyal bilimlere yönelmelidirler.
Sözel bölümden hazırlanan adaylar için de puan getirisi en yüksek olan test Türkçe olacaktır. Adayların önce Türkçe başta olmak üzere, sosyal bilimler, matematik ve eğer konuya ilişkin bilgi birikimleri varsa fen bilimleri testine bakmaları uygun olur. YKS’de aldığı puana göre tercih yapacak adayların ise tercih yapacakları bölümün puanına göre strateji belirlemeleri daha uygun olacaktır.
Sayısal alandan sınava hazırlanan öğrenciler için de özellikle TYT’de Matematik ve Fen bilimleri testleri daha önemli durumdadır. Ancak sayısalcı öğrencilerin genellikle gözden kaçırdıkları konu Türkçe ve Sosyal bilimlere fazla önem vermemek oluyor. Sayısal bölüm öğrencilerinin çoğu Fen ve Matematik testlerini zaten iyi yapabilen öğrenciler oldukları için bazı durumlarda TYT puanını yükseltenin Türkçe ve Sosyal netleri olduğu unutulmamalı.
YKS puanını yükseltmek için yapılması gereken temel çalışmalar soruları dikkatli okumak, doğru çözmek ve uygun biçimde kodlamak şeklinde sıralanabilir. Her soru için soru kitapçığından cevap kâğıdına, cevap kâğıdından soru kitapçığına gidip gelmek hem ciddi bir zaman kaybı hem de sınavda dikkat dağınıklığı yaşamanıza neden olan bir durumdur.
En uygun kodlama stratejisi kodlamanın grup halinde yapılmasıdır. YKS’de kaydırma yapmanın önüne geçmek için kodlamaları sayfa sayfa ya da ders ders yapmak ve kodlama yaparken geçen bu süreleri zihnimizi dinlendirmek için kullanmak avantaj sağlayabilir. Ayrıca soru çözerken geliştirilecek yeni bir kodlama sistemi adaylara zaman kazandıracaktır.
Strateji kazanmanın diğer bir yararı ise değiştirilen cevaplar atlanılan soruları ve tekrar gözden geçirilmek istenen sorular için farkındalık oluşturmasıdır.
YKS sınav sorularının bölümlere göre getirilen aynı olmasına rağmen, zorluk düzeyleri aynı değildir. Herkesin yapabileceği kolay nitelikte sorular olabileceği gibi, seçici sorular da olacaktır.
Karşılaşılan soru üzerinde belirli bir süre geçtiği halde halen daha çözüme ulaşılamıyorsa fazla zaman kaybetmeden diğer soruya geçilmelidir. Yani sorularla inatlaşmamak gerekir.
YKS’de öğrenciler yanında saat bulundurmayacak. TYT herkesin ortak gireceği sınav ancak AYT’de kendi mezun oldukları alanlara göre (sayısal, sözel, eşit ağırlık ya da dil) testler cevaplandıracaklar. Adayların AYT’de başarılı olmak için girdikleri alanlara yönelik ayıracakları zaman da farklılık az edecektir.
Puan getirilerine uygun olarak tüm alanlara yönelik uygulanacak zaman belirleme stratejileri avantaj sağlayacaktır. Gerçek sınava kadar biyolojik saatin işlevsel hale getirilmesi gerekir. Bu da ancak zamana karşı uygulanacak soru çözümleriyle kazanılabilecektir
Hayır, kesinlikle değilsiniz. Bütün soruları doğru cevaplama beklentisi içinde olmak, sınav kaygısının oluşmasında en önemli faktördür. Gerek kolejlere, gerekse üniversitelere giriş sınavlarının öğrencilerin zeka düzeyini ölçmeyi değil, onlar arasında bir sıralama yapmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple YKS oturumlarında bütün sorulan cevaplama beklentisinde olamamak gerekir.
Sınavda zamanı iyi kullanabilmek için “Turlama tekniği” ni uygulamak önemlidir. YKS’de turlama tekniği, ilk turda sonuca kolayca ulaşabilecek sorulara öncelik vermek, zaman kalırsa zor olarak nitelendirilen sorulara ikinci turda başlamaktır.
Sınava hazırlanan adaylar, birinci turda cevapladığı normal kolay ve çok kolay sorularla ortalama bir puana ulaşırken, ikinci turda çözülecek zor sorularla, YKS başarı sıralamalarını daha yükseğe çıkartma şansına sahip olacaklardır.
YKS’nin ilk oturumu olan TYT, bu yıl 27.06.2020 saat 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecek.
YKS ikinci oturumu olan AYT, bu yıl 28.06.2020 saat 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek.
YKS üçüncü oturumu olan YDT, bu yıl 28.06.2020 saat 15.45’te başlayacak ve 120 dakika sürecek.
Adaylar Sınava gelirken yanlarında mutlaka YKS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulunduracak. Üzerinde fotoğraf ve T.C Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecek.
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak. Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacak, şeffaf pet Şişe içinde su getirilebilecek.
Bu yıl Coronavirüs tedbirleri dolayısıyla adaylar YKS sınav salonlarına maske ile alınacak ancak son yapılan açıklamalara göre sınav salonlarında sosyal mesafe kuralına göre oturtulacak olan öğrenciler sınav esnasında isterlerse maskelerini çıkartabilecekler.
Adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve detektörle aranacak. Çanta, cep telefonu, saat, bluetooth, kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para, metal içerikli eşyalar, çağrı cihazı, saat, elektronik aygıt, hesap makinesi, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binasına girilemeyecek. Sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelinecek.
Adayın yüzünün kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor. YKS oturumları esnasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmelerine izin verilmeyecek. Salonda her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha içeriye alınmayacak.
Sınav esnasında soruyu yanlış cevaplamanın birçok nedeni olabilir. Bunlar, soruyu doğru okuyamama, verilen ipuçlarını neden değerlendirememe, algılama hatası, bilgi eksikliği, kavrama yetersizliği gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir.
Yanlış cevaplamanın önüne geçmek için öncelikle konuya yönelik net bilgi birikimine sahip olmak ve verilen bilgileri doğru kavramak gerekir. Soruyu okurken tüm dikkat soruya verilmelidir Soruda bir takım ipuçları veriliyorsa bunlar mutlaka değerlendirilmeli. Özellikle soru cümlesinde verilen olumsuz yargılar cevabı tamamen değiştireceğinden dolayı dikkatli olunmalıdır.
YKS (TYT-AYT-YDT) sınavlarında dikkat dağınıklığı yaşıyorsanız dikkat ve odaklanma eğitimleri sınav başarınızı arttırmanız için size katkı sağlayabilir. Dikkat eğitimi programımızı incelemek için www.sayginnlp.com/play-attention-ile-dikkat-ve-odaklanma-egitimi/ sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Araştırmalar göstermiştir ki, dengeli beslenme ve yeterince dinlenme öğrenmeyi olumlu yönde etkiliyor. Sınavlarda hiçbir besin tek başına mucizen bir etki göstermez. “Yeterli ve dengeli beslenme” ölçü olmalıdır. Yapay beslenme yerine doğal olanı tercih edilmelidir. Örneğin, şekerleme gibi basit şekerler yerine, kuru üzüm veya A ve C vitaminlerince zengin taze meyve ve sebzeler tercih edilebilir
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…