Çoğu yaşam koçunun, inançların nasıl oluştuğunu ve bunların kendileri ve benzer şekilde danışanları üzerinde sahip olduğu etkiyi anlaması zorunludur. Bu anlayış elinizden gelenin en iyisini yapmanızı ve sergilediğiniz danışanlarınızdan en iyi sonuçları ortaya çıkartmanızı sağlayacaktır. Bunu anlamazsanız, değerli zamanı danışanın temel bir inancının kontrol ettiği bölgeler üzerinde boşa harcarsınız.
İnançlarınız, bu hayata girdiğiniz süreden sonra oluşmaya başladı. Daha bir bebekken insanlar size gülümsediler ya da bağırdılar. Bunlar ve başka kişilerle daha sonraki bütün etkileşimleriniz, sizin bugün olduğunuz kişiyi oluşturdu. Diğer kişilerin tutumları, sizin bugün olduğunuz kişiyi oluşturdu. Diğer bireylerin tutumlarına dayanan kendi imgenizi oluşturdunuz ve oluşturmaya devam ediyorsunuz. Bu, potansiyelinizin gelişimine yardım edebilen ya da önünde duran bir benlik algısıdır ve koşullara göre durumları değiştirmenizi sağlar.
Hayatınızın başında, diğer insanlar yaptığımız her şeyi değerlendirirler. Onların düşüncelerini hakikat olarak görür ve onaylarız. Bu insanlar, anne babalarınız, öğretmenleriniz ve büyüklerinizdi; köyün delisi bile olabilir. Artık büyüdüğünüze göre, bu iyi niyetli kişilerin yetenekleriniz konusunda gerçekten uzman olup olmadıklarını değerlendirebilirsiniz. Gelişiminize katkıda mı bulundular yoksa kısıtladılar mı, buna karar verebilirsiniz. Büyük ihtimalle ikisini de yapmışlardır.
Artık öz imgenizin (benlik algınızın) sınırları içinde hareket ediyorsunuz ve bu sizin için bir gerçek halini alıyor. En sonunda, bu sizin kendinizi emniyette, güvenli ve korunmuş hissettiğiniz rahat bölgeniz oluyor. Halbuki bu kişisel rahatlık bölgesi olumsuz bir yer bile olabilir. Hapishanede kendinizi emniyette ve güvenli hissedebilirsiniz ama elbette sonsuza kadar hapsedilmiş kalmak istemezsiniz.
Birçok insan, belki siz de, öz imge, kişisel inançlar ve kendi kendine konuşma hapsinde kalmayı seçer. İngiliz ceza sisteminde, yetkililer cezanızı çeker çekmez sizi serbest bırakırlar. Zihinsel olarak yaratılmış hapishaneden kaçmanız için gereken tek şey de, sizin değişmeye karar vermenizdir.
Hayali hapishanenin içinde kalmak, inançları korumak ve davranışları tekrar ederken farklı bir netice beklemek, tuzağa yakalanmış bir yaban arısının durumuna benzetilebilir. Ölene kadar pencereye gidip birkaç kez çarpmaya devam edecektir. Farklı kaçış yöntemlerini asla aramaz. Cama doğru uçmayı devam ettirir. Aynı işi aynı şekilde yapmak ve farklı neticeler beklemek, bir çılgınlık tanımı olarak önerilmiştir. Kendinize karşı tamamen dürüst olarak, tam da bunu yapmış olduğunuzu ve hala aynı sonuçları aldığınızı itiraf edebilirsiniz.
Koçluk yaklaşımına göre öz imgeniz (benlik algınız), doğumunuzdan sonra sizin hakkınızda size söylenen fikrin ve tutumun bir tutumun bir toplamıdır. Bunu, en sonunda öz imgenizin bilinçaltı resmini oluşturana kadar tekrar ederek sürdürdünüz ve güçlendiriniz. Bu sizin, olduğunuza inandığınız kişiler haline gelir; hayata nasıl karşılık verdiğinizi ve yapabileceğinize inandığınız şeyi belirler; sizin rahat bölgeniz olur.
Yaşam koçluğu, sizin benlik algınızı sizin için daha olumlu olan yere taşıyabilmeniz adına size destek sağlayan profesyonel bir hizmettir. Yaşam koçluğunun yararları hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.
“Temel Koçluk İnançları” başlıklı yazımızda size koçlukta inanç konusu ile ilgili bilgiler verdik. Eğer koçluk eğitimi ile ilgileniyorsanız profesyonel koçluk eğitimleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…