Sınav hazırlığı öğrencilerin akademik başarılarını arttırmak için üzerinde düşünmeleri gereken bir husustur. Sınavlara hazırlıkta dikkat edilmesi gereken noktaların farkında olan bir öğrenci derslerinde ve sınavlarda daha başarılı olabilmektedir. Bu yazımızda sınavlarda başarılı olmak için sistemli ders çalışmanın önemi ve püf noktalarından bahsedeceğiz. Keyifli okumalar.
Amaçlı ve sistemli bir çalışmaya dayalı olarak yapılacak sınav hazırlığı için dikkate alınacak başlıca noktalar aşağıda açıklanmaktadır.
Dersin özelliğine göre, sınava kadar işlenen ve sorumlu olunan konular, bütün olarak yeniden gözden geçirilmelidir. Bu amaçla, sorulduğunda, “ayrıntılarını anımsayacak biçimde”, konunun çok kısa ve toplu bir özeti ya da ana hatlarının çıkarılmasında yahut öğrenilenlerin ana noktalarının geniş bir yorum çıkarabilecek biçimde anahtar sözcüklerle yazılmasında yarar vardır. Bu tür bir özet, olay ve durumlar arasındaki ilişkileri görecek biçimde, bütün konuları “kuş bakışı” olarak algılama olanağı ve yinelemeler için de kolaylık sağlayacaktır.
Sınavlarda başarılı olmak her öğrencinin istediği bir durumdur. İsterseniz sınavlarda başarılı olmak için yapılması gerekenler yazımızı okuyarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Daha önce öğrenilmiş olan konuların sınavdan hemen önce, topluca ve genel hatlarıyla tekrar edilmesi, sınav için iyi bir anımsama yoludur. Bu tip bir yineleme, öğrencinin sınav için ısınmasına ve bilgide yenilenmeye (tazelenmeye) yardımcı olur. Ancak son anda bütünüyle bilinmeyen bir şeyi öğrenmeye çalışmak sakıncalıdır. Çünkü bu biçimde öğrenilenler, hemen o anda pekişmemiş bilginin birbirinden kopuk olarak iç içe geçmesine yol açar ki, bu çeşit bir öğrenme yöntemi son derece yanlıştır. Öte yandan konuların topluca yinelenip gözden geçirilmesinde, yinelemenin tam olarak yapılması gerekir. Yoksa, “o bölümü nasılsa biliyorum” yargısı ile konuları atlamak, yineleme ve göz atmada istenilen amaca ulaşmayı engeller.
Özellikle seçme amacına yönelik sınavlarda (örneğin, üniversiteye giriş sınavında), önceki sınav sorularının bulunup incelenmesi; yapılacak sınavın özelliği, soru tipleri, soruların güçlük derecesi, soruların ne kadar zamanda yanıtlanabildiği, hangi tür konulara ağırlık verildiği, ne tür ayrıntıların önem taşıdığı, vb. noktalar konusunda öğrenciye çıkarım yapma olanağı verir ve sınav için genel bir düşünce kazandırır.
Sınavlara hazırlık sürecinde üzerinde durulacak konuları saptarken, derste öğretmenin üzerinde daha çok durduğu konulara ağırlık vermek yararlı olacaktır. Çünkü üzerinde ağırlıkla durulan konular, o dersin en can alıcı konuları ya da en azından öğretmen için bunlar en çok önem taşıyan konulardır. Bu açıdan, öğretmenin ders içinde (örneğin, sözlü sınavlarda) sorduğu soruları zamanında not alarak, sınav öncesi bu sorular üzerinde çalışmak sınavda sorulacak soruların neler olacağı konunda öğrenciye bir kestirme yeterliği kazandıracaktır.
Sınav hazırlığı sırasında öğrencinin “öğretmen ben olsaydım, bu sınavda neler sorardım?” diye düşünerek, kendi kendisine çeşitli sorular yöneltmesi, sınavda sorulabilecek olası sorular konusunda hazırlıklı olmasını sağlayacaktır. Bunun için, soru sormada güçlükle karşılaşıldığında, işlenilen konuların alt başlıklar soru tümcesine sokulabilir. Böylece, konu başlığı “Haritanın Kullanılması” ise; bu başlık, “Harita nasıl kullanılır?”, “Harita nasıl ve nerelerde kullanılır?” vb. biçimlerde soru tümcesine dönüştürülerek hazırlanan soruya yanıt aranabilir.
Öğrencinin kendisini sınavdaymış gibi düşünerek, sınav denemeleri yapması, özellikle “ilk kez karşılaşılacak türdeki” güçlük derecesi çok olan sınavlar için, sınav koşullarına hazırlanmasın sağlayacaktır. Söz gelişi, üniversiteye giriş sınavına katılacak bir öğrencinin bir önceki yıl sorulan soruları kendisine sorulmuş gibi düşünerek, kendisini deneme sınavına tutması; soruların çözümünde dikkate alacağı pratik noktaları ve her bir soruya ayıracağı düşünme süresini saptama, zamanı en uygun biçimde kullanma ve bilemediği ya da çözmekte güçlük ektiği sorularla karşılaştığında izleyeceği yol konusunda, ona, kendi eksiklerini giderecek biçimde genel bir düşünce ve deneyim kazandıracaktır.
Sınav hazırlığı, sorumlu olunan konular içinde bilinmeyen hiç bir noktanın kalmamasını öngörür. Bu nedenle, sınav hazırlığına yönelik olarak yapılan çalışmalar sırasında, yeterince öğrenilememiş ya da pekişmemiş olan konular varsa, bunlar üzerinde daha çok durulmalıdır.
Öte yandan yapılacak yinelemelerde, konunun hep ayna noktaların üzerinde durmak, zamanla, “tek düzeliğe” yol açar ve yinelemenin etkisini azaltır. Bu açıdan konunun değişik yönlerini ele alarak yapılacak yinelemeler, öğrenilenlerin çok boyutlu olarak pekiştirilmesini sağlayacaktır. Gerçekten de sınavda sorulacak soruların, ders kitabının kalıbına bağlı kalınarak sorulması her zaman söz konusu olmayabilir. Bu yönüyle, yinelemede öğrenilmiş olan konuların değişik yönlerine yaklaşmak (yorum getirmek, denemek) sınavda başarıyı artıracaktır.
Yapılacak sınav hakkında ön bilgi sahibi olmak, sınav hazırlığına yön verir. Bunun için; yapılacak sınavın niteliği (ara sınavı, bitirme sınavı, vb.), sınav türü (test, essey), sınav tarihi, sorumlu olunan konular, sınav için ayrılacak zaman, sorulacak yaklaşık soru sayısı ve öğretmenin sınav anlayışına ilişkin ön bilgi sahibi olmak; sınava, en iyi biçimde hazırlanmaya yardımcı olacaktır. Buna göre, hangi tür sınav yapılacağı konusunda ön bilgisi olmadan essey tipi sınava hazırlanan öğrenci, bu kez test tipi bir sınavla karşılaşınca, ne denli iyi hazırlanmış olursa olsun (bu iki tür sınava hazırlanma biçimindeki farklılık nedeniyle) söz gelişi, test bilgisi yetersiz ise, doğru seçenekleri bulmakta güçlük çekerek sınavda bocalayacak ve en azından önemli bir zamanını boşa harcamış olacaktır.
Yine örneğin, sınav sorularının yapısı konusunda ön bilgisi olmayan bir öğrencinin yapacağı hazırlık ile, sınavın “tartışma” ve “açıklama” türündeki sorulardan oluşacağını bilen öğrencinin sınav hazırlığı daha farklı olacak; ikinci öğrenci, sınav hazırlığı sırasında ezberlemeye dayalı yineleme yerine, konulan açıklama yorumlama yeterliğini geliştirecek biçimde çalışmaya daha çok önem verecektir.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…