Sınav Kaygısını Bilinçaltınızı Yöneterek Yenin
Bilinçaltını doğru tanımak hayatımızın her alanında işimizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Bilinçaltının gelişimini çocukluk yaşlarında tamamladığı gerçeğinde yola çıkacak olursak hayatımızın geri kalanında bizi içimizdeki çocuğun yönettiği tezini ortaya atmak mantıklı olacaktır. Hal böyle iken sınavlara hazırlık periyotlarında da bilinçaltımızı doğru programlamanın önemi ortaya çıkıyor. Sınav kaygısını yenebilmek için bilinçaltınızı nasıl yönetmeniz gerektiği ile ilgili yazımıza bilinçaltının gücü hakkında örneklere bakarak başlayalım.
Bilinçaltının Gücünün Farkına Varmak
“Zihinde tutulan ve inançla desteklenen her resim, bilinçaltı tarafından gerçeğe dönüştürülür. Öyleymişim gibi hareket ederim ve öyle olurum” (William James)
Bilinçaltı hayatı nasıl yaşadığımızı şekillendiren en büyük güçtür. Bilinçaltının gücünün farkına varmak ise hayatta aldığımız kararları, zorlandığımız konuları, başarılarımızı ve başarısızlıklarımızı doğru anlamamıza yardımcı olacaktır. Şimdi gelin bilinçaltının hayatımız üzerindeki etkilerinin geç de olsa farkına varan bir danışanımızın kendi ifadelerine bir bakalım;
- Hocam, ben 60 yaşındayım. Bugüne kadar ne yaşadığımı ve nasıl yaşadığımı diyebilirim ki, ancak altı ay önce öğrendim.
- Neden? Altı ay önce hayatınızda neler oldu? Neler değişti?
- Ben bilinçaltı denilen kavramla ancak alt önce tanıştım. Altmış yıldır neredeyse boş ve kendimden habersiz yaşamışım.
Bir insanın sözlerinde ne kadar samimi olduğunu beden dilinden anlarsınız değil mi? Biz de bu şekilde anlıyoruz. Ve bu insan o kadar samimi idi ki… Peki, neydi bu danışanı bu kadar derinden etkileyen bu kavramın sihirli gücü? Merakınızı Joseph Murphy’nin aktardığı şu olayla bir parça gidermeye çalışalım:
“Kızımın iyileşmesi için sağ kolumu veririm. “ Bu sözü söyleyen adamın kızı bir tür artrit problemi yüzünden sakat kalmış; buna ek olarak bir de sözde tedavisi imkansız bir cilt hastalığına tutulmuş. Tıbbi müdahaleler hiçbir şeyi düzeltememiş ama bu baba, sürekli yukarıdaki sözü tekrar edip duruyormuş.
Bu aile arabayla gezmeye giderken bir kaza geçirmişler ve kaza sonucu adamın sağ kolu tam omzundan kopmuş. Ve bu olayın ardından kızının hastalığı, cilt rahatsızlığı kendiliğinden iyileşmiş”
Söz konusu kız, hastalığın iyileşmesini bilinçaltı düzeyinde, babanın kolunun kopmasına bağlamıştı. Peki, biz, bilinçaltımızı bugüne değin acaba hangi düşüncelerle ve nelerle doldurduk, ne dersiniz? Sergilediğimiz davranışların kaç tanesinin farkındayız?
Bilinçaltı Hayatımızı Nasıl Şekillendiriyor?
Bilmelisiniz ki, bilinç ile bilinçaltı kavramları birbirinden farklıdır, Bilinçli zihnimiz, akıl yürütür. Bilinçaltımız da davranışlarımızı yönlendirir. Peki, bilinçaltımız acaba davranışlarımız, % kaçını kontrol ediyor, biliyor musunuz? Ya da bir tahmininiz var mi? Fazla merakta bırakmadan söyleyeyim: % 95. Davranışlarımız, % 95 oranında bilinçaltımızın kontrolünde.
Bilinçaltımız da bilincimizin filtresinden geçen düşüncelerimizin kontrolünde. Peki, düşüncelerimizin kontrolü kimde? Bilinçaltımızı kendi adınıza çalışır hale nasıl getirebiliriz? Hiç şüphe yok ki bilinçaltını ve özelliklerini tanımadan ona egemen olmamız ve onu lehimize çalıştırmamız mümkün değildir.
Bilmenizi isteriz ki, bilinçaltımız, bilincimiz gibi akıl yürütebilen bir zihin değildir. Bizden gelen tüm fikirlere boyun eğer; karşılaştırma yapmaz, isteklerimize de karşı gelmez. Şakadan da anlamaz, ne söylersiniz, onu yapar. Verdiğimiz emir ne olursa olsun onu mutlaka yerine getirir.
Kişi kendi içinde çelişkili bir hayat yaşamıyorsa, her türlü randevusu kendisine bilinçaltı tarafından hatırlatılır. Örneğin hiç düşündünüz mü, sabah 06.23 ‘te kalkmak istiyorum dediğimizde aynı saatte ve aynı dakikada nasıl oluyor da kalkabiliyoruz?
Bilinçaltını Yöneterek Sınav Kaygısı Yenilir mi?
Evet, kesinlikle bilinçaltınızı yöneterek sınav kaygısını yenebilirsiniz. Buraya kadarki kısımda size bilinçaltının belirgin özelliklerini aktardık, yazımızın bundan sonraki kısmı ise sınav kaygısı ile başa çıkabilmek için bilinçaltınıza nasıl yüklemeler yapmanız gerektiği üzerine devam edecektir. İlk olarak bilinç ve bilinçaltının uyum içerisinde olması sınav stresi ve kaygısı ile başa çıkma açısından son derece önemlidir.
Sınav kaygısı ile başa çıkabilmek için öncelikle sınav kaygısını doğru tanımanız gerekir. Sınav stresi ve kaygısı hemen her öğrencinin yaşayabildiği duygulardır ve baş edilebilir. Sınav kaygısını daha yakından tanıyabilmek için https://www.sayginnlp.com/sinav-kaygisinin-sebepleri-ve-belirtileri-nelerdir/ yazımıza hemen göz atın.
Bilinç ve Bilinçaltı Arasındaki Uyumun Önemi
Bilinç ile bilinçaltı birlikte uyum içinde çalışırlarsa, bireyin hiçbir davranışında dengesizlik yaşanmaz. Ne sınav kaygısı ve ne de başarı endişesi. Bilinçaltınıza öneriler gönderirken bunların başarılı olma, kaygılardan sıyrılma, huzurlu olma yönünde olmasına dikkat edin. Bilinçaltı korumacıdır ve ne pahasına olursa olsun sizi korumayı hedefler. Etki-tepki yasasını biliyorsunuz. Evrensel bir yasadır. Düşünceleriniz etki ise, bilinçaltınızın bu düşünceye verdiği karşılık da tepkidir.
Bilinçaltı “Şimdi” de Yaşar
Düşüncelerinizi tasarlarken, onları bitmiş haliyle tasarlayın ve öyle hissedin. Gelecekte olacakmış gibi değil. Şimdi, şu anda gelmekte imiş gibi düşünün. Çünkü bilinçaltınız, geleceği algılayamaz. “Tembelliği bırakacağım… Ders çalışmaya başlayacağım…” dediğimiz halde nedense bir türlü bu düşünceleri hayata geçiremeyiz. Fark etmişsinizdir. Neden diye hiç düşündünüz mü? Çünkü bilinçaltımız, gelecek ile ilgili emirleri sürekli geleceğe atar. Ne dünü ve ne de yarını yaşayamaz. Bilinçaltımızın yaşadığı zaman dilimi “şimdi” dir.. “Ben yaptım veya yapıyorum” demelidir.
Bilinçaltınızla Olumlu Konuşun
Ayrıca bilinçaltımız olumsuz emirleri de olumlu anlar. Olumsuzluğa itaat etmez. Saf ve temiz olduğu için, olumluya odaklıdır. Sınavlarda bolca “Aşağıdakilerden hangisi… . olamaz; değildir; kullanılmamıştır; çıkarılamaz; değinilmemiştir” gibi olumsuz kiple çıkan soruların çıkmasının nedeni, deyim yerindeyse bilinçaltının bu özelliğinden habersiz olan sazan öğrencileri(!) avlamak içindir. Yerinizde olsam, bu tip sorularla karşılaştığım zaman, bu olumsuz ifadeleri karantina altına alırdım.
Bilinçaltını olumluya programlamak hakkında daha fazla bilgi için olumlu düşünme ve içe dönük konuşmanın gücü yazımızı okuyabilirsiniz.
Sınav Başarısı için Hayal Gücünü Kullanın
Bilinçaltı ile ilgili bir önemli not daha vereyim. Bilinçaltı, hayal ile gerçeği karıştırır.. Hayali gerçekmiş gibi algılar… Örneğin, sapsarı… Dolgun… Bol sulu bir limonu… Elinize aldığınızı ve keskin bir bıçakla kestiğinizi. Limonu elinize alıp, suyunu iyice sıktığınızı düşünün… Tamam, sakin olun hemen havaya girmeyin, bu sadece bir kurgu (!) Dikkat ederseniz, bu kurgu bir hayal olmasına rağmen, bilinçaltınız tarafından bu limon sanki gerçekmiş gibi algılanır. Bu yüzden de etkilenirsiniz.
Sınav için Kısa Bilinçaltı Meditasyonu
Simdi evet şimdi… Çok iyi bir hazırlık süreci geçirdikten sonra… Bütün sınav hazırlıklarınızı bitirdiğinizi… Kaygı ve endişelerden sıyrıldığınızı… İçinizin huzurla dolduğunu.. Sınav sorularının tam istediğiniz gibi çıktığını… Ve sınavınızın mutlu bir şekilde sonuçlandığını hayal edin… Başarının heyecanını kalbinizde ve tüm hücrelerinizde hissedin.. Çok güzel.. Bilinçaltınızdaki kıpırtıları hisseder gibiyim… Evet… Bilinçaltınız sizin için işlemeye başladı.. Harika…
Gerçekten hissettiğiniz, inandığınız ve hayalini kurduğunuz her şey, bilinçaltınız tarafından kabul edilir; bilinçaltınız tarafından kabul edilen her şey de davranışlarınıza yansır. Davranışlarınız da hayatınızı şekillendirir. Uykuya dalmadan önce, bilinçaltınızla diyaloga geçin ve ondan rica edin… Ondan kendiniz için bir şeyler isteyin. Onun harikalar yaratan gücünü kendi üzerinizde görün.
NLP teknikleri bilinçaltınızı yönetmek konusunda bir çok fayda sağlayabilir. Özellikle imgeleme, zihinde canlandırma konularında NLP’den yararlanmak için https://www.sayginnlp.com/nlp-ile-zihinde-canlandirma-ve-imgeleme-teknigi/ yazımıza göz atabilirsiniz.
Olaylara Yüklediğiniz Anlamlara Dikkat Edin
Dikkat ederseniz bayram sabahları genellikle çok sevinçli kalkarız. Aslına bakarsanız bayram da olsa tüm sabahların birbirinden herhangi bir farkı yoktur. Her sabah güneş yine doğudan doğar. Ve o gün yine 24 saattir. Bununla birlikte bayram sabahı çok farklı duygular ve güzellikler yaşarız. Neden? Çünkü bir gün öncesinde bayram sabahına dair bilinçaltınıza yüklediğiniz birçok güzel duygu ve düşünce vardır. Ziyaret, haberleşme, el öpme, harçlık toplama, baklava, kurban… Bütün bunlar, bir gün önce çok güzel duygularla bilinçaltımıza yerleşmiş ve bayram sabahı o düşüncelerden birinin gerçekleşmesiyle birlikte, o güzel duygular harekete geçer ve bayram sabahları bizim için çok daha farklı bir atmosferde yaşanır.
Bir kişi, gökyüzünü bulutların kapladığı zamanlarda, içine hüznün çöktüğünden yakınıyor olabilir. Oysa aynı ortamda sizi ya da bir başkasını belki de bir romantizm kaplayabiliyor? Nasıl oluyor? Bulutların bireyin durumuna göre etkilemek gibi bir özelliği var mı? Hayır. Olumsuz etkilenen kişi, bulutlu bir havada kim bilir nasıl bir kötü deneyim yaşamıştır ki kendisini bulutlu havada kötü hissediyordur. Bildiğimiz tek şey, onun bilinçaltında bulutla ilgili yüklediği birtakım olumsuz izlerin olduğudur. Ama sizin bilinçaltınızda bulutla ilgili, öyle bir günde yaşanmış güzel deneyimler olabilir. Anlaşılan o ki, bulut denince bilinçaltlarımız bize farklı duygular gönderiyor.
Sınav Kaygısını Yenmek için Olumlamalar
Örneğin aşağıdaki cümlelerden, ihtiyacını duyduğunuz ve size uygun gelenlerden herhangi birini seçin… Evet, şimdi şu tılsımlı cümlelerden birini seçin:
“Başaracağıma inanıyorum…”
“Kazanmak için her türlü kaynağa sahibim…”
“Huzur doluyum..”
“Kendimle gurur duyuyorum.”
“Elimden gelenin en iyisini ortaya koyacağım”
“İnandığım her şeyi yapabilirim…”
Seçtiniz mi? Şimdi de daha önce çok huzurlu geçirdiğiniz müthiş bir coşku ile yaşadığınız ve unutamadığınız güzel bir anı hatırlayın… Yatmadan önce, O anı tekrar yaşayın ve o anki duygularınızı tekrar hissedin… O ortamdaymışsınız gibi düşünün… O güzel anın bütün ayrıntılarını düşünün… Görüntüleri… Sesleri… Duyguları… Hepsini tekrar yaşayın..
Uykunuzun ağırlaştığını hissettiğiniz anda… İçinizden… inanarak… önce 15 defa… Sonra 11 defa… Ardından 15 defa.. 10’ar saniyelik üç arayla tekrar edin… Sonra bunları bilinçaltınıza postalayın:
- Neler döktürüyorsun ahbap?
- Hiiç mektup yazıyorum!
- Kime
- Kendime!
- -Oku bakalım, neler yazdın?
- Henüz postadan almadım ki…
Evet, bilinçaltınıza güzel düşünceleri postalayın ki, sabah hangi duygu ve düşünceler içerisinde kalktığınızı fark edin. Gerçekten sınavla ilgili endişelerden ve kaygılardan kurtulmak, başarıya odaklı bir öğrenci konumuna gelmek veya istediğiniz sonuçlara ulaşmak istiyorsanız, bilinçaltınızdan ve hayal gücünüzden yararlanmasını bilmeniz gerekir. Ve bilinçaltınızı karşınıza değil de yanınıza almalısınız..
Şimdi sanırım başta bahsettiğimiz beyefendinin ancak 60 yıl sonra fark ettiği içimizdeki o gizli gücün ne anlam ifade ettiğini son birkaç dakika içerisinde fark etmişsinizdir.
Evet, şimdi söyler misiniz bize? Kaygı ve endişelerinizden sıyrılmak için, başarı düşüncelerinizi güçlendirmek için ve hayat yeniden biçimlendirmek için bilinçaltınızdan yararlanmayı düşünüyor musunuz?