Öz güveninizi geliştirmek istiyorsanız, işe olumlu özelliklerinizi liste haline getirmekle başlayabilirsiniz. Bunun için özel bir zaman ayırarak, kaybolmayacak bir deftere yazmanızda yarar var. Aklınıza gelen tüm olumlu yönlerinizi kaydedin, zihninizi sınırlamayın. Aklınıza gelen en ufak olumlu özelliklerinizi yazmayı ihmal etmeyin. Yakınlarınızdan sizi tanımlamalarını isteyin ve olumlu her şeyi listenize ekleyin. Bu listeyi oluşturduktan sonra bir süre, her gün, daha sonraları ise belli aralıklarla okuyun ve pozitif yönlerinize sahip çıkmaya, onlardan güç almaya çalışın.
Çevrenizde kendine güveni yüksek olan bir kimseyi örnek alın ve onu öz güvenli yapan unsurlar neler, bulmaya çalışın. Kendinize iyi bakın, ruhunuza ve bedeninize özen gösterin. Spor yapın, düzgün beslenin, ruhunuzu ve beyninizi dinlendirin, sadece keyif almak için yaptığınız aktiviteler olsun. İşlerinizi, yapılması gerekenleri sürekli erteliyorsanız, “başaramadıklarınızı” git gide bir yığın haline getiriyorsunuz demektir. Bunun yerine yapılacaklar listenize en basit olandan başlamanız, “başarılı olma” düşüncesini size tekrar getirecektir.
Özgüven sadece okul yaşamında değil, kişisel ve sosyal yaşamda da önemlidir. Araştırmacılar, birbirlerini tamamlayan iki çeşit öz güvenden bahsetmektedirler. Bunlardan birincisi iç, diğeri dış öz güvendir. İç öz güven, kendimizden memnun ve kendimizle barışık olduğumuza dair inancımız ve bu konuda hissettiklerimizdir. Dış öz güven ise dışarıya kendimizden emin olduğumuz şeklinde verdiğimiz görüntü ve davranışlardır.
Özgüven, psikolojik, duygusal bir gerekliliktir. Kendini belli bir ölçüde değerli bulmayan insanın temel ihtiyaçlarının çoğu karşılanmadığında sıkıntı çeker. İnsanın en büyük özelliği kendinin farkında olmasıdır. İnsan bir kimlik oluşturur ve bu kimliğe değer kazandırır. Bu kimliği sevip sevmediğimize karar verme gücüne sahibiz, özgüven sorunu bu yargı gücü ile ilgilidir, yeteneklerimizle ilgisi yoktur. Kendinizi reddediyorsanız, sizi ayakta tutan ruhsal yapınız bundan zarar görecektir. Sosyal, akademik ya da mesleki alanlarda daha az risk alırsınız. İnsanlarla karşılaşmaktan, bir iş görüşmesi yapmaktan ya da başarısızlık olasılığı bulunan herhangi bir durumun üzerine gitmekten daha çok çekinirsiniz.
Yapmamız gereken her şeyi sorgulamamızdır (düşünerek eylemde bulunmak); fikrimizi ve düşüncelerimizi karşımızdaki kişileri yargılamadan, suçlamadan ifade ederek, her türlü zorlukla mücadele edebilme yeteneğimizi arttırarak ve doğru olduğuna inandığımız konularda fikrimizin arkasında durabilme cesaretini göstererek bunu başarabiliriz.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…