Okuma Teknikleri ve Hızlı Kitap Okuma
Okuma: Okuma kavramıyla ilgili bazı tanımlar ve onun niteliklerini ifade eden akademik tanımları burada aktarmakta yararlı görüyor.
- Okuma, yazar ve okuyucu arasında aktif ve etkili iletişimi gerekli kılan dinamik bir anlam kurma sürecidir.
- Okuma zihinsel bir süreçtir ve doğrudan gözlenmesi mümkün değildir.
- Okuma, beynin gözler aracılığıyla (görme özürlüler için dokunarak) yazılı metinleri kullandığı bir öğrenme sürecidir,
- Okuma, basılı, yazılı, oyma, kabartma türündeki simgelerden (sembollerden) anlam çıkarma sürecidir.
- Okuma, dilbilgisi kurallarına bağlı kalınarak, sembollerle ifade edilen basılı mesajların, duyu organlarımız aracılığıyla algılanarak beynimiz tarafından anlamlandırılma işlemidir.
Anlayarak Hızlı Okuma
Hızlı okuma okuduğunu anlama teknikleri, birim zamanda daha fazla miktarda kelime okuyabilme becerisidir. Ülkemizde lise ve üniversite öğrencileri ile mezunlarının ortalama okuma hızı dakikada 150-250 kelime aralığındadır. 150 kelime/dakika altındaki hız genellikle yavaş okuma olarak kabul edilir. Bizim seminerlerimiz sonucu edindiğimiz deneyimlere göre, anlayarak hızlı okuma ve öğrenme teknikleri eğitimi alan bir kimse, okuma hızını 2-3 katına kadar çıkarabilir ve anlama düzeyinde de düşme değil, tam aksine bir yükselme olur.
Hızlı ve etkili okuma ile ilgili diğer yazılarımız için https://www.sayginnlp.com/hizli-okuma/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Okuma Teknikleri
Sesli Okuma:
Dudakları oynatarak ya da mırıltı ile veya gırtlakta hareketlilik meydana getirerek yapılan okuma şeklidir. Sesli okumanın en yerleşik hål, okunan kelimenin beyinde yankısını hissetme ihtiyacını duymaktır. Her üç durumda da hız 200-220 kelime/dakikanın üstüne çıkamaz. Ayrıca geri dönüşler olur ve anlama düzeyi de düşüktür. Sesli okuma, hızlı okumanın önündeki önemli bir engeldir.
Sıçrama:
Gözün, içinde bulunduğu iki temel durumdan biridir. Göz ne kadar hızlı sıçrarsa kadar hızlı okuyabiliriz.
Odaklanma:
Gözün, okuma esnasında sıçramalar arasında kelimeyi gördüğü andaki durumudur; çok kısa süreliğine de olsa durduğu andır.
Belleme:
Okunanların ya da öğrenilenlerin, uzun süreli hafızaya kaydedilmesidir. Buradaki bilgiyi daha sonra çağırmak suretiyle hatırlayabiliriz. Güçlü kaydedilenler çabuk, güçsüz kaydedilenler ise daha zor hatırlanmaktadır.
Anlayarak Hızlı Okumanın Önemi
Okumanın önemi ve yararları üzerinde durulmayacaktır . Sizin gibi, anlayarak hızlı okuma konusuna yoğunlaşmış bir kitleye hitap edileceğinden dolayı, sizlerin okumanın önemini kavramış kimse olduğunuzu kabul ederek, burada sadece anlayarak hızlı okumanın Kimseler önemi ve anlamı üzerinde durmanın yeterli olacağı kanaatindeyiz.
Siz de okuma hızımı nasıl arttırabilirim diye düşünüyorsanız https://www.sayginnlp.com/hizli-okuma-egitimi/ yazımızı inceleyebilir ve ayrıntılı bilgi almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.
Anlayarak hızlı okuma becerisinin size kazandıracaklarını maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:
- Yoğunlaşma yeteneğiniz artacağı için, artık yanlış okumaz ve yanlış anlamazsınız.
- Görme alanınız genişleyince, bu yeteneğinizi hayatınızın diğer alanlarında da kullanabilirsiniz.
- Okuma, çalışma ve öğrenme gibi zihinsel etkinlikler sizin için sıkıcı olmaktan çıkar.
- Anlayarak hızlı okuma sonrası hatırlamanız gerektiğinde daha başarılı olursunuz.
- Anlayarak Okuma hızınızı en az 3-5 kat artırabilirsiniz .
- Anlama düzeyinizde belirgin bir ilerleme olur.
- Başarılı insanlar, farkındalık gücü yüksek olan insanlardır. Okuma mekanizmasının prensiplerinin farkında olarak okursanız, daha başarılı ve daha kendine güvenen bir insan olursunuz.
- Okuma ve çalışma esnasında sıkılıp gereksiz yere ara verme gibi davranışlarda bulunmazsınız.
- Anlayarak hızlı okuma becerisini kazanan kişi okuduğu yazının kitabın vb. ana fikrini daha kolay yakalar. Böylece de okuma bütünlüğünü daha kolay kavrarsınız.
- Çağımız insanının en çok ihtiyaç duyduğu şey olan zamanı daha verimli kullanmış olursunuz.
- Hedef belirlemeyi bilen ve uygulayan bir okuyucu olarak, hangi materyali hangi hızda okumamız gerektiği hakkında doğru karar verme esnekliğini kazanmış olursunuz.
- 200 sayfalık bir kitapta yaklaşık 50.000 kelime bulunur. Yavaş okuyan bir okuyucu bir saatte yaklaşık 7.000 kelime okuyabilir. Bu da yaklaşık 7-8 saatte bitireceği anlamına gelir o kitabı. Hızlı okuma tekniklerini uygulayan bir kişi aynı sürede 2 ya da 3 kitap bitirebilir ve yavaş okuyan kişiden daha fazla anlar.
Hızlı ve anlayarak okuma ile siz de kendinizi geliştirmek ve belirli avantajlar elde etmek istiyor olabilirsiniz. İsterseniz https://www.sayginnlp.com/hizli-okuma-kursu-size-neler-katar/ yazımıza göz atabilir ve etkin ve hızlı okuma programının size katacakları konusunda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
- YKS ye hazırlanan bir öğrenci normalde 120 soruyu 120 dk da yetiştiremediği halde anlayarak hızlı okuma eğitimine katılan bir kişi 45-60 dakikada bitirebilir. Anlayarak hızlı okuma becerisini öğrenen bir okuyucu hızlı okuyarak zihinsel gezintileri asgariye indirmiş olur. Böylece konsantrasyon artar ve bilgi kaydı daha berrak olur. Düşünce, algılama, değerlendirme kavramı ve karar hızı artar.
- Anlayarak hızlı okuma öğrenen bir okuyucu okuma işini monotonluktan çıkarır zevkli ve eğlenceli bir hale getirir. Daha kısa sürede daha fazla öğrenme fırsatı bulmuş olur. Okumak için zaman ayırmak günümüzde gittikçe daha güç oluyor. Etkin ve hızlı okumak bir ayrıcalık değil, zorunluluk bir ihtiyaç olmaya başlıyor.
- TYT, AYT, LGS, KPSS, ALES vb. sınavlara hazırlanıyorsunuz ama zaman sorunu yaşıyorsunuz. 45 dk ya da 60 dk. zamanda kazanabilirsiniz.