Sınavlara hazırlık dönemlerinde öğrenciler çok fazla bilgiyi öğrenmek ve hatırlamak zorundalar. Bu bilgi fazlalığında, kısa sürede çok şey öğrenmek ve zihni buna göre programlamak gerekiyor. Başarılı olabilmek için de bu süreçlerde kendilerini doğru ve etkin bir şekilde programlamaları gerekiyor. Okul Başarısını Arttırmanın Zihinsel Adımları yazımızı öğrencilerin motivasyonlarını devam ettirebilmeleri ve verimliliklerini koruyabilmeleri için kaçınmaları gereken bazı içsel konuşmalara örnekler vererek hazırladık.
Duyular aracılığıyla aldığımız girdileri, gördüklerimizi hisseliklerimizi, kokladıklarımızı, tattıklarımızı ‘silme’, ‘genelleme’ ve ‘çarpıtma’ yla kendi dünya modellerimizi yaratmada kullanırız. NLP eğitimlerinde sıklıkla ele alınan bu evrensel üç işlem, aynı zamanda öğrenci koçluğu gibi koçluk yaklaşımlarında da kişileri içerisinde bulundukları duygu durumlarında çıkartabilmek adına kullanılır.
Dünya modellerinizi yaratma süreci içinde bu girdilerin ifade ettiği önemli noktaları da silebilir, genelleyebilir ya da çarpıtabiliriz. Bu işlemler kimi zaman kendimiz hakkında kimi zaman başkaları hakkında, kimi zaman da olaylar hakkında olumsuz inançlar geliştirmemize sebep olur.
Evrensel üç işlem konusunda kendinizi geliştirmek isterseniz bu konuda size NLP eğitimleri fayda sağlayabilir. Başarıyı arttırmak için zihinsel adımları daha etkin programlamak amacıyla https://www.sayginnlp.com/nlp-egitimi/ içeriklerimize göz atabilir ve isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Evrensel üç işlemi doğru kullanarak bu tür olumsuz inançların oluşmasına engel olmak, ya da oluşan olumsuz inançlarınızı kırmak için aşağıda verilen örneklerde de göreceğiniz gibi, hedef sorular kullanılmalı ve vereceğiniz cevaplara göre düşüncelerinizi yönlendirmelisiniz. NLP ile okul başarısını arttırmak için gelin bu üç işleme birlikte bakalım.
Seçici bir tutumla yaşamış olduğumuz bazı deneyimleri bazı yönlerini ön plana çıkarıp diğerlerini göz ardı etmektir. Öğrenciler özellikle kendilerine güven problemi yaşadıklarında ya da daha önce başarısız oldukları belirli deneyimlerin olduğu durumlarda silmeye başvururlar. Okul ve sınav başarısı için öğrenci bu durumun farkında olmalı ve gerektiği yerlerde kendisine bu konuda koçluk yapmayı becerebilmelidir.
Önemli bir bilgi eksikliğini ortadan kaldırmak için uygulayabilirsiniz.
Kendinize “ne”, “nasıl”, “neden”, “kim” veya “kim/ne hakkında?” soruları sorun.
“Çalışamıyorum.”
“Yarışı kazanamayacağım.”
Böylece göz ardı ettiğiniz kaynaklarınızı geri kazanacaksınız.
Bilgi muğlak, aşırı genellenmiş veya belirsizdir.
“Tam olarak kim?” ve “tam olarak ne?” sorularını sorun.
“O, kıskanç olduğumu söylüyor.”
“Matematiği yapamayacağımı söylüyorlar.”
Bu sayede temel özneyi geri kazanacaksınız ve etkili sonuca gidebileceksiniz.
Karşılaştırılan şeyin dışarıda bırakıldığı karşılaştırılmasıdır.
“Kime kıyasla?” ve “neye kıyasla?” sorularını sorun.
“Daha başarılı olmak istiyorum.”
“Başarısızım.”
Böylece karşılaştırdığınız kişiye veya olaya ait eksik bilgileri kazanacaksınız. Bu da sizin doğru yola girmenizi sağlayacaktır.
Burada problem olarak gördüğünüz durumların gerçeklik derecesini ölçmeniz amaçlanıyor.
“Tam olarak nasıl?” sorusunu sorun.
“İnsanlarla iletişim problemim var.”
“Fizik dersini anlama konusunda sorunum var.”
Böylece sorunlu olarak tanımladığınız durum ya da olayları daha geniş bir çerçeveden göreceksiniz.
Ön yargılarımızın oluşmasının temelinde bu genellemeler yatar. Öğrenciler genellemeyi fazlasıyla kullanma eğilimi içerisindedirler. Bu durum genellikle okul başarısını olumsuz yönde etkileyen temel etmenlerden birisidir. Okul ya da sınav başarısı için öğrenci yaptığı genellemelerin farkında olmalı ve bunların kendisi üzerindeki etkilerini bilmelidir.
Ya hep, ya hiç!.. durumudur. Dolayısıyla her biri, hepsi, hiç kimse, asla, her zaman gibi kalıplar içerir.
Bu durumu çözebilmek için karşıt örnekler bulun ya da asla mi?, “hiç mi?”, “herkes mi?”, “hiç kimse mi?” sorularını sorun.
“Ben geometriden anlamam.”
“Her şeyi karıştırıyorum”
Genellemeleri ortadan kaldırarak olumsuz inançlardan Uzak duracaksınız
-meli, -malı, -mak zorunda, -sa iyi olur gibi eklerle yapılan genellemelerdir.
Yapmasaydım/yapsaydım ne olurdu?” sorusunu sorun
“Gevezelik yapmamalıyım.”
“Planıma uymalıyım.”
Böylece yapmanız gereken şeyi, eğer yapmazsanız ne tür kayıplarınız olabileceğini bir kez daha görecek ve kendinizi motive etmiş olacaksınız.
Bazı bilgilere odaklanarak diğerlerini ihmal edip anlam çıkarmaktır. Örneğin, arkadaşlarınızın yüzleri size dönükken gülüştüklerini görerek size güldüklerini düşünmek, bir çarpıtmadır. Tesadüf olabileceği ihtimalini ihmal ederek durumu üstünüze alınmış olursunuz. Yine öğrencilerin sıklıkla kullandığı çarpıtma, okulda başarılı olmanın önündeki engellerden biridir. Öğrenci aslında gerçek olmayan, kendisinin bazı ifadelerden çıkartmış olduğu bu anlamların, başarısını arttırmak için farkında olmalıdır.
Birisiyle doğrudan iletişim içinde olmadan, onun düşüncelerini veya hislerini bildiğini iddia etmektir,
“Nereden biliyorum?” sorusunu sorun.
“Kimya öğretmeni bana sinir oluyor!”
“Annem beni yeteri kadar sevmiyor”
Bu sayede bilginin kaynağına ulaşacaksınız.
Bireyin kendi dünyasından kopuk, bireyi şartlanmaya yönlendiren, pasif cümlelerle ifade edilen yargılardır.
“Kim demiş?”, “kime göre?”, “kimin inançlarına göre? sorularını sorun.
“Günde altı saatten az çalışmak, sınavı kazanmak için yeterli değildir.”
“Sınav döneminde sadece ders çalışmak gerekir.”
Yargıyı oluşturan kişiyi belirleyerek ve bu yargıyı sorgulayarak kendi gerçeğinizi kazanacaksınız.
İki farklı deneyim ya da olayın eş anlamlı olarak değerlendirilmesidir.
Yaptığınız birleştirmenin mantıksızlığını fark etmenizi sağlayacak “Hiç kimse yok mu?”, “nasıl bu anlama geliyor?” gibi sorular sorun.
“Kimya öğretmenim bana hiç söz vermiyor, galiba bana eskisi gibi değer vermiyor.”
Böylece eşitlikleri birbirinden ayıracak ve sizi rahatsız eden bu yaklaşımdan kurtulacaksınız.
Yukarıda belirttiğimiz “ben başarısızım”, “ben öğrenemem” türünden oluşturduğunuz kendinize yönelik inançlar. bu evrensel üç işlemden geçilerek meydana gelir. Doğru sorular sorarak doğru sonuçlara varabilirsiniz. Böylece gerekli ve doğru üç işlemden geçirilerek meydana gelirler.
Bu, okul başarısını engelleyen olumsuz inanç ve yargıların üstesinden gelmenize olanak tanıyacaktır. Farklı bir zihinsel programlamayla başarılı olmak için hiçbir neden kalmadığınızı göreceksiniz.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…