Evet, bu gerçekten de kötü bir isimdir..
Sosyal ya da fen bilimleri konusunda iyi bir araştırmacı olan herkes size araştırmanın sadece aslında araştırılan şey konusunda bilgi vereceğini söyleyecektir. NLP hakkında birçok iddia öne sürülmüş,
Bandler ve Grinder Santa Cruz’da yer alan California Universitesi’ nde ilk araştırmalarını yaptıklarından bu yana Nöro Linguistik Programlama (beyin dili programlama da diyebiliriz) adı altında gerçekten de çok fazla şey pazarlanmıştır. Bandler ve Grinder’in aslında araştırdıkları şey dil kalıpları ve genellikle ilgili teknik ve yaklaşımların bir sonucu olarak yaratılan içsel zihinsel temsillerdir.
Aranızda NLP hakkında zaten bilgi sahibi olanlar ya da bu konuda uygulayıcı sertifikasına sahip
olan kişiler burada sözünü ettiğimiz NLP tekniklerinin sizin alıştıklarınızdan biraz farklı olduğunu fark edecektir. İşin gerçeği, İngiltere’de üniversite bazlı araştırmalara ve birçok üniversitede uygulayıcı yetkinliğinin resmi bir şekilde belirlendiği programların oluşturulmasına bağlı olarak NLP’ de bir devrim yaşanmaktadır.
Eğer NLP sertifikası (Neuto Linguistic Programming) ya da eğitimi ile ilgileniyorsanız Practitioner seviyesinden NLP Trainer eğitimi seviyesine kadar bütün programlarımızı incelemek için https://www.sayginnlp.com/nlp-egitimi/ sayfamıza mutlaka göz atmalısınız.
Yeni bilgi söz konusu olduğunda her zaman gerçekleştiği üzere, NLP uygulamaları sürekli olarak evrimleşmektedir ve son 30 yıldır olan da budur. Dürüst olmak gerekirse NLP (Sinir Dili Programlaması) zaman zaman bazı anlamsız fikirleri de gündemine alabilmiştir.
Nöro Linguistik Programlama terimi ilk olarak Richard Bandler ve John Grinder tarafından 1970’lerde Santa Cruz’da yer alan California Üniversitesinde kullanılmaya başlanmış, NLP teknikleri ilk olarak 1975 yılında yayımlanmıştır (Bandler ve Grinder 1975a; 1975b). Onlar bu terimi insanları tek bir zihin-beden sistemi olarak gören görüşü büyük ölçüde destekleyen, içsel deneyim ve dil (nöro ve linguistik) ile davranış (programlama) arasındaki bağlantı kalıplarının tanımlanabildiği bir fenomen ve kavramlar bütününü tanımlamak için kullanmışlardır. Bandler bir matematik ve bilgisayar bilimleri öğrencisidir; Grinder ise linguistik uzmanıdır.
Zihnimizi kullanma kılavuzu olarak da bilinen NLP’nin yararları hakkında https://www.sayginnlp.com/nlpnin-yararlari/ yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.
Çalışmaları Gregory Bateson tarafından desteklenmiştir ve NLP uygulamaları Bateson’in çalışmalarına çok şey borçludur. Detayına bakılacak olursa NLP teknikleri Bateson’in yazılarını topladığı Steps to an Ecology of Mind (1972) kitabında bulunabilecek temel kavramlardan yola çıkarak oluşturulmuştur.
NLP ya da zihninizi kullanma kılavuzu, etkilerini geniş bir alanlar yelpazesinden almaktadır: Milton Erickson’in hipnoz terapisi (Bandler ve Grinder, 1975b, 1975c), Geştalt terapisi (Perls, 1969) ve Virginia Satir’in aile terapisi yaklaşımları (Bandler ve Grinder 1975). Klasik koşullandırma da (Pavlov, 1927) NLP ye uygulanmıştır ve çapa atma olarak bilinmektedir.
Yıllar boyunca NLP uygulamaları çekişmeli bir alan olmuştur. Ancak fMRI araştırmasının bir sonucu olarak nörotik bilimlerde son yıllarda yaşanan ilerlemeler NLP teknik ve yöntemlerini daha geniş bir araştırma kapsamına yöneltmiştir. Daha spesifik olarak ifade etmek gerekirse, hipnozun bilişsel teorileri (örneğin Brown ve Oakley, 2004) hipnozun etkinliğini ve sürecini, hipnoz dilinin etkinliğini ve hipnoz yaklaşımlarını desteklemektedir. Benzer şekilde daha geniş kapsamlı NLP terapisi ve yaklaşımları da ayna nöronlar (Rizzolatti, 1996) belleğin pekiştirilmesi (Miller ve Matzel, 2000) pozitif zihinsel imgelemin etkileri (Neck ve Manz, 1992) ve mikro yüz ifadeleri (Ekman 2003) konusunda yapılan araştırmalarla desteklenmektedir.
NLP teknikleri hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.sayginnlp.com/nlp-teknikleri/ yazımıza göz atabilirsiniz.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…