NLP ile Olumsuz Düşünme Alışkanlığınızı Yenin
NLP’yi zihnimizi kullanma kılavuzu olarak tanımlayacak olursak olumsuz düşünme alışkanlığını yenme ve olumlu düşünme alışkanlığı kazanma gibi bir çok konuda bize ciddi avantajlar sağladığını söyleyebiliriz. “NLP ile olumsuz düşünme alışkanlığınızı yenin” başlıklı bu yazımızda da olumsuz düşünme alışkanlığından kurtulmak için NLP tekniklerinden nasıl yararlanabileceğimizi inceleyeceğiz.
Olumsuz düşünme biçimi bir çok insanın hayatının uzun dönemli bir özelliği olduğu için gerçek anlamda ve iyice bir alışkanlık haline gelmiştir. Bu sorunla mücadele etmek için aşağıda iki yöntem sunulmuştur.
Olumsuz Düşünceleri Yenmek için Teknikler
Olumsuz Düşüncelere DUR Diyin
Bu yöntem sadece olumsuz düşünce alışkanlığını kırmaya değil, ama aynı zamanda tekrar tekrar uygulanınca yeni bir olumlu düşünme alışkanlığı kazanmanıza yardım etmektedir. Herhangi bir şeyi yeterince tekrarlarsanız bunun otomatik bir hal aldığını hatırlayın. Ne zaman olumsuz bir düşünce zihninizden geçse “Dur”u düşünün veya zihin gözünüzde “Dur” trafik işaretini görün. Sonra, sorunla doğrudan ilgilenirken düşüncelerinizin olumsuz odağını, olumlu bir odağa çevirin. Gerçeği olduğu haliyle alın. Eğer olumsuz düşünce alışkanlığı iyice yerleşmişse bu egzersizi ısrarlı ve enerjik bir şekilde yapmanız gerekecek.
Olumlu düşünme alışkanlığı kazanmak ilk olarak olumsuz düşünme alışkanlığını yenmeyi gerektirir. Olumlu düşünme alışkanlığı kazanmak için sayginnlp.com/olumlu-dusunme-ve-ice-donuk-konusmanin-gucu/ yazımıza göz atabilirsiniz.
NLP ile Olumsuz Düşünme Alışkanlığı Nasıl Yenilir?
Aranızdan bazıları “Dur” yöntemini kullanırken bazı olumsuz düşüncelerin zihninize daha siz fark edemeden veya ‘dur’ diyecek zamanı bulamadan geliverecek kadar derine yerleşmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu tür düşüncelere özel bir dikkat yöneltmek yardımcı olur.
Aşağıdaki teknik, böyle bir düşüncenin genellikle ürettiği olumsuz duyguları nötralize etmek veya azaltmak için, ne gibi değişikliklerin yapılabileceğini soruşturmaktadır. Bundan sonra yaplması gereken, düşünceyi bu yeni yararlı yer değiştirmelerle birlikte zihinde, yeni, daha olumlu bir biçimde depolamaktır. Sonuç, düşüncenin artık eskiden sahip olduğu etkisini yitirmesidir.
Neuro-Linguistic Programing – NLP tekniği, keşfedenlerden biri olan Richard Bandler ‘in çalışmalarının sonucunda ortaya çıkmıştır. NLP öznel tecrübelerimizin zihindeki yapısıyla ilgilenmektedir.
Bu teknikle çalışırken kendinizi 10- 15 dakika, herhangi bir müdahaleden uzaklaştırın. Bu alıştırmayı bir ses kaydı olarak almayı yararlı bulabilirsiniz. Yumuşak bir ses kullanın ve gerekli olan yerde ara verin, böylece tekniği uygularken kendinize rehber olsun diye ses kaydını başa alıp kullanabilirsiniz. Başka bir seçenek olarak, alıştırmayı ezberleyebilir veya birinden siz tekniğe alışana kadar onu size okumasını isteyebilirsiniz.
NLP’nin faydaları çok fazladır. NLP tekniklerini kişisel hayatınızda kullanabilmek için öğrenebilirsiniz. NLP’nin faydaları yazımızı okuyarak NLP hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Zihinsel Uygulama Örneği
Sizi kötü bir duyguyla baş başa bırakan ve zihninizi sürekli meşgul eden olumsuz düşünceler üzerine yoğunlaşın. Örneğin: “bir panik atak yaşayacağım”, gibi düşünceler.
Gözleriniz kapalı bir şekilde oturun ve bu düşünceyi, her zaman yaptığınız gibi dinleyin. Üzerinizde yarattığı olumsuz duygu her ne ise onu kaydedin. Gözlerinizi açın ve bu cümleyle bazı deneyler yapmaya hazırlanın.
Bu düşünce ile birlikte çeşitli seçenekleri kullanarak hangisinin düşüncenin ürettiği olumsuz duyguları azalttığını veya yok ettiğini sınayabilirsiniz. Gözlerinizi bir kez daha kapatın. Düşüncenizin hızı üzerine düşünün. Örneğin, hızlı ve acil ise, neredeyse yanlış bir hızda yapılmış kayıt gibi düşünceyi yavaşlatmaya çalışın. (Can sıkıcı bir biçimde yavaş.) Düşünceden sonra gelen duygunun sonuç olarak değişip değişmediğini kontrol edin. Gözlerinizi açın. Eğer duygularda bir ilerleme kaydetmişseniz bunu not alın.
Düşünceyi yeniden eski hızına yerleştirin ve bir sonraki sınama için hazır olun. Düşünceyi söyleyen kişinin (bu olasılıkla sizsinizdir), sesini değiştirmeyi, yukarıdaki deneye benzer bir şekilde deneyin. Konuşmacıyı bir çizgi film kahramanıyla veya size eğlendiren başka biriyle değiştirin. Gözlerinizi açtığınızda eğer bu yer değiştirme olumsuz duyguları azalttıysa ya da etkisiz hale getirdiyse not alın.
En son sınamayı yapmadan önce düşünceyi her zamanki yerine yerleştirin. Düşünceyi dinlerken arka planda en sevdiğiniz şarkının veya müziğin çaldığını düşleyin. Bu biraz zihinsel akrobasi yapmaya benziyor! Bununla birlikte, önemli olan yapma biçiminiz değil yer değiştirmenin olumsuz duygu üzerindeki etkisidir. Gözlerinizi açın ve yer değiştirmeyle birlikte eğer bir şeylerin daha iyiye gittiğini görürseniz, not edin.
Şimdi tüm öğrendiklerinizi bir araya getirmenin zamanı. Duyguların iyileştirdiğini not ettiğiniz yer değiştirmelerinin hepsini kaynaştırın ve düşünceyi zihninizde bu yeni şekliyle işitin. Örneğin zihninizde çok yavaş bir şekilde arka plandan jingle bells’ şarkısını söyleyen bir Donald Duck’iniz olabilir! Eğer sözünü ettiğim yer değiştirmelerden hiçbiri işe yaramamışsa kendinizinkini yaratın.
Düşüncenin ürettiği olumsuz duygunun iyileşmesinden veya bu yöntemin kullanımıyla etkisiz hale gelmesinden memnunsanız, bu yeni bağlantılarla birlikte düşüncenin zihninize yerleşmesini sağlayın. Gözleriniz kapalıyken düşünceyi beş kez zihninizde prova edin; sizin tarafınızdan bilinçaltınız bu yeni sürecin içine sokulabilir. (Eğer hali hazırda yeterince meşgulseniz saymak için parmaklarınızı kullanabilirsiniz!).
Şimdi eski biçimiyle düşünceyi, alıştırmaya başlarken ki kadar kolayca zihninize getirmeye çalışın. Muhtemelen şimdi, düşünceyi yeni alternatiflerinden kurtarmak için biraz çaba harcamanız gerekecek. Bu, ‘eski’ tarzın artık eskisi gibi otomatik bir şey olmadığı anlamına gelir. Dolayısıyla gelecekte herhangi bir zaman bu düşünce aklınıza gelirse, daha dur bile diyemeden önce, geçmiştekinin aynısı bir etkiye sahip olmadığından emin olabilirsiniz. Bu iyi bir haber olmalı!
Hatırlatma Kartı Tekniği
Bazı insanlar içinde olumlu ifadeler veya etkili alıntılar bulunan hatırlatma kartlarıyla kendilerini kuşatmayı oldukça yardımcı buluyor. Bu kartları aynaya, masaya, arabaya, günlüklerine, buz dolabının kapısına ve benzeri yerlere koyuyorlar.
Eğer özellikle belirli bir durum sizi kaygılandırıyorsa neden bu duruma özel bir hatırlatma kartı yapmıyorsunuz? Okumak için ve zihniniz uygun, olumlu düşünceyi kendi kendine yaratacağı ana kadar yardımcı olsun diye bu kartları yanınızda taşıyabilirsiniz.
Zamana Faktörünün Önemi
Başlangıçta, zihninize olumlu düşünceleri yerleştirirken bunlara tam olarak inanmadığınızı görebilirsiniz. Bilinçaltınız olasılıkla halen eski ve çoğunlukla olumsuz düşüncelerin etkisi altında olduğu için bu sizi şaşırtmamalı. Zihniniz yeni olumlu düşünceleri, sağlam bir hale gelene kadar yeterince sık dinlerse, yeni ve daha olumlu bakış açısı zihninizin en derin kısımlarına egemen olabilir.
Olumlu düşüncelerde ısrarcı olmak anahtardır. Tekrar önemlidir. Zihninize ne kadar çok olumlu düşünce koyarsanız, o kadar iyi olur. Zihninize olumlu mesajı yerleştirmeden önce dur yöntemini kullanma fırsatı çıksın diye beklemeye ihtiyacınız yok. Hayatınızın çeşitli kısımlarını olumlu bir şekilde kurun; yakaladığınız her fırsatta olumlu düşünceleri yerleştirin! Örneğin, her sabah aynada kendinize bakarken kendiniz ve önünüzdeki gün hakkında aksinizle olumlu bir şekilde konuşun. (Eğer biriyle birlikte yaşıyorsanız bunu neden yaptığınızı açıklamak akıllıca olacaktır!) İnançlarınız değişmeye başladığında olumlu değişiklik amaçlarınız çok daha elde edilebilir, görünebilir.