Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
İnsanların meditasyondan beklentileri çeşitlidir. Kimi huzur, kimi otokontrol, bazıları güç, bazıları ise sükûnet arayışındadır. Ancak insanları meditasyona yönelten sebeplerin en sık ifade edileni huzur veya zihin huzurudur. İlk bakışta bu ikisi arasında pek bir fark yokmuş gibi gelse de, daha yakından irdeleyince bunların birbirlerinden ayrı talepleri olduğu anlaşılır. Huzur sadece bir deneyim, zihin huzuru ise bir yaşam biçimidir.
Anlık bir huzurun geçip gittiğini hepimiz tatmışızdır. Sadece huzuru deneyimlemek aslında o kadar zor değildir. Huzur, meditasyon uygulamasıyla kolayca elde edilebilir, çünkü meditasyon özellikle bunu sağlamak için tasarlanmıştır. Oysa zihin huzuruna ulaşmak, sürekli ve kalıcı olarak huzur deneyimlemeyi istemektir. Günlük yaşantımda öylesine kontrollü olmalıyım ki, seçmek istediğim her ne ise onu istediğim zaman tecrübe edebilmeliyim. Sürekli zihin huzuru deneyimlemek için meditasyon tekniğinden öte bir şeylere ihtiyacım var. Ne de olsa, mağazanın satış elemanıyla kasa başında yaptığım tartışmanın ortasında oturup kaybettiğim içsel huzuru yeniden kazanmak üzere beş dakika boyunca derinlere çekilemem! Daha önceden meditasyon yoluyla kazanılmış huzur deneyimini, sonradan, özellikle huzurlu olmanın kolay olmadığı zamanlarda, günlük yaşantımda kullanabilmem gerekir. Meditasyonu günlük yaşamıma fayda sağlayacak biçimde kullanamıyorsam meditasyonun gerçekten bir faydası var mı?
Bu nedenle meditasyon derslerinde iki evre üzerinde durulur: ilki, Raja Yoga diye adlandırılan etkin meditasyon yöntemini öğretmek ve kazanılan deneyimlerin nasıl derinleştirileceğine ilişkin görüşleri tartışmak ve deneyimlemek.
İkincisi, yaşamımdaki stres ve gerilimin sebeplerine bakmak. Böylece anlayış yoluyla, meditasyonda kazandığım gücü kullanarak temel sebepleri değiştirmeye başlayabileyim, aynı zamanda huzurun zihin huzuru halini alabilmesi için huzur duygularını nasıl huzur eylemine dönüştüreceğimi açıklayabileyim.
Peki Meditasyon Nedir?
Meditasyon kendimi, hem içimdekinin gerçekten kim olduğunu hem de dış uyaranlara nasıl tepki gösterdiğimi, tam anlamıyla tanımaya başlama yöntemidir. Meditasyon her şeyden önce kendinden hoşnut olmaktır. Meditasyon sayesinde, asıl kimliğimmiş gibi görünen stresli ve sıkıntılı ben’den çok farklı olan apayrı bir ben keşfederim. Gerçek doğamın, asıl benim temelde çok olumlu olduğunun farkına varırım. Hemen yanı başımda duran huzur okyanusunu keşfetmeye başlarım. Değerli inci kolyesini kaybeden kraliçe ile ilgili çok hoş bir hint masalı vardır. Kraliçe, büyük bir üzüntüyle her yanı aradıktan sonra, tam ümidini kaybettiği an, kolyenin zaten boynunda olduğunu fark eder! Huzur da buna oldukça benzer. Onu çevremde veya diğer insanlarda aramaya kalkarsam sürekli olarak hayal kırıklığına uğrarım, ama huzuru kendi içimde nerede ve nasıl arayacağımı öğrenirsem, onun her zaman içimde var olduğunu keşfederim.
Meditasyon kelimesi, derin düşünme ve konsantrasyondan şarkı söylemeye ve ibadet etmeye kadar zihnin farklı kullanımlarını tanımlar. Latincedeki mederi ile aynı kökten türeyen bu sözcük ‘iyileşmek’ anlamına gelir.
Meditasyon duygusal, zihinsel, bir ölçüye kadar da fiziksel şifa süreci olarak görülebilir. Meditasyonun en sade tanımı zihnin doğru kullanılması ya da olumlu düşünmedir. Düşünceleri inkar etmek değil, onları doğru şekilde kullanmaktır. Pek çok meditasyon türü iki temel uygulama içerir.
- Çoğunlukla çiçek ya da mum gibi nesnelere konsantre olma alıştırmaları,
- Bir mantra’nın tekrarlanması.
Mantra yüksek sesle, sessizce veya sadece düşünceyle aralıksız tekrar edilen kutsal bir cümle, kelime ve sestir. Kelime karşılığı olarak man ‘zihin’ tra ‘serbest bırakmak’tır. Buna göre, mantra zihni serbest bırakan anlamına gelir. Raja Yoga meditasyonu da konsantrasyon içerir, fakat hiçbir fiziksel hedef kullanılmaz. Konsantrasyonun hedefi içsel bendir. Bir kelime veya cümlenin mantradaki tekrarlanışı yerine, zihni doğal bir şeklide kullanarak düşüncelerin akışı teşvik edilir.
Düşüncelerin olumlu akışı benliğin tam olarak kavranılmış olmasında temellenir ve içte yatan huzur deneyimi hazinesine erişmede anahtar rolü oynar.
Meditasyon alıştırması;
Sırtınızı dik tutarak rahat bir pozisyonda oturun. Bir minder üzerine bağdaş kurun, eğer daha rahat edecekseniz bu bir sandalye de olabilir. Gürültüsüz ve dikkati dağıtmayan bir yer seçin. Müzik dinlendirici ve hafif bir atmosfer yaratacağı için dilerseniz yumuşak bir parçayı fonda kullanabilirsiniz. Az sonra okuyacaklarınızı zihninizde canlandırma yapın.
- Bu odanın dışında hiçbir şeyin var olmadığını hayal ediyorum…
- Dış dünyadan tamamen yalıtıldığımı hissediyorum ve içsel dünyamı keşfetmede özgürüm…
- Bütün dikkatimi içe yöneltip düşünce enerjimi alnımın ortasında topluyorum…
- Kendimi fiziksel bedenimdem ve çevremden ayrılmış hissediyorum…
- Etrafımdaki ve içimdeki dinginliğin farkına varıyorum…
- Doğal bir sükünet duygusu yavaşça beni kaplayıp varıyorum…
- Yumuşacık tatlı huzur dalgalarıyla baştan aşağıya yıkanıyorum; huzursuzluğumu, zihnimdeki gerilimi alıp götürüyor….
- Bu derin huzur duygusuna odaklanıyorum…
- Sadece huzur…
- Ben… huzurum…
- Huzur benim gerçek varoluş halim…
- Zihnim çok sakin ve berrak hale geliyor…
- Doğal huzur bilincime dönmüş olarak…. Kendimi rahat ve memnun hissediyorum…
Bu yada benzeri düşüncelerin pratiğini en azından günde iki kez onar dakika süreyle yapabilirsiniz. En uygun zaman dilimi sabah duş aldıktan sonra, günlük faaliyetlerinize başlamadan önceki zaman dilimidir. Bir diğer uygun zaman da akşamleyin günün sona erdiği, günlük aktivitelerinizin bittiği saatlerdir. Gün boyunca herhangi bir eylemde bulurken kendinize daima şunu hatırlatın:
HUZUR BENİM GERÇEK DOĞAMDIR…
Bu meditasyon pratiği yapıldıkça olumlu ve huzurlu düşünceler zihinde daha kolay yükselir, zihin huzuru da giderek daha doğal bir hal alır.
“Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızda size meditasyon alıştırmaları, faydaları ve meditasyon tekniklerinden bahsettik. Kişisel gelişim alanında önemli bir yeri olan meditasyon alıştırmaları kişinin kendi duyduları ile olan bağını kuvvetlendirmesi açısından son derece faydalı olabilmektedir.