Koçluk Nedir? Koçluk Süreci Nasıldır?
Koçluğun tanımını araştırmaya başladığımız süreçte önümüze çıkan 1980’li tarihlerdir, ki bu tarihlerde ABD de yapılan gönüllü çalışmalar “koçluk” tanımının ilk kullanıldığı yıllardır. Bununla birlikte koçluğun bir süreç ve dinamizm olmasına ek olarak, koçluk tanımının ortaya çıktığı anı bir sonuç olarak düşünmüş olursak temel bir sitem ilkesinden hareket etmek bizi daha anlamlı bilgilere taşır. Bu kısa tanımların ardından bu tanımları oluşturan tavır ve tavırdan ortaya çıkan Koçluk Mesleği’nin varoluş yolunu biraz daha irdelemek koçluk tavrını tam olarak anlamamızı daha iyi sağlamış olacaktır.
Koçluk Süreci Nedir?
Solda, yönetme var. Burada birisi belli bir verim almasını sağlamak amacı ile insanları yönetir. Bunu genellikle bu verimin nasıl alınacağı üzerine fikirler ve talimatlar vererek gerçekleştirir. Diğer tarafta ise, düşünerek ve araştırarak kendini keşfetme var. Kişi iç bakışa odaklanır ve dış güçler ve çözümlere daha az ilgi sarf eder. Böylece, fayda içeriden gelir ve dışarıdan yönetilmez ya da bilgilendirilmez.
Koç zamanının büyük bir çoğunu merkezi konumda geçirebilir ama beliren duruma göre çizelgenin iki ucuna da geçebilir. Şeklin “Yönetme” ucunda hedef, kaynak ve insan verimini fazlalaştırarak ve performansı yönetmektir. Burada her biri verime amaçlanan gündelik yapacağımız şeyler vardır ve yöneticinin rolü bu amaca ulaşmasını sağlamaktır. Çalışanlarından biri standardın altında kalırsa, yönetici onun verimini standarda getirmek için koçluk yapar.
Şeklin diğer ucu daha çok potansiyeli fark etmek üzerinedir. Bu noktada bireyin beklenen performansa ulaşmasını sağlamaktan çok, bu bireyin yapabileceği en iyi şeyi bulmak vardır.
Bir Koçluk yapma anlaşması karşılandığında danışan kişi istediği sonucu koç maddi olarak da kazanacaktır. Eğer istenen netice gerçekleşmez ise koçun ismi yavaş yavaş başarısız olarak yayılmaya başlar. Ancak potansiyeli görme yönünde bir koçluk çalışması yapılırsa, danışan kişi kendisine faydalı ve devam ettirilebilir değişimi sağlayabilir.
Kalıcı çözümler genelde, danışan bireyin kendinin keşfettiği, sahip olduğu ve koçluk anlaşması bittikten sonra devam edebileceği çözümler olacaktır. Bu iki faktörü birleştirirsek şu neticeye ulaşırız:
- Koç: ‘Birisine yardım eder’ Koç ve koçluğun yapıldığı yerdeki ihtiyaçları temel alan talimatlı ve talimatsız bir yardım olabilir.
- Danışan: ‘Kendi kendine yardım eder’ Olayı doğrudan danışanın omuzlarına yerleştirir ve böylece çözümünü sağlamak ya da çözüme sahip olmak koçun işi olmaz.
Burada her iki durumda da koçluk çalışmasının işbirliğine dayalı olduğunu görebilirsiniz. Koçun asıl amacı danışanın kendi kendisine yardım etmesine neden olacak şekilde koçluk yapmaktır.
“Koçluk Nedir? Koçluk Süreci Nasıldır?” başlıklı yazımızda size koçluk ve koçluk süreci ile ilgili bilgiler verdik. Siz de koçluk eğitimi alıp koç olmak isterseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.