Ülkemizde gün geçtikçe daha sık duyulmaya başlanan koçluk terimi bireyin performansını artırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Yöneticiliğin bir boyutu olarak kurum içinde kullanılabilen koçluk aynı vakitte danışmanlar tarafından her kesime hitap eden bir hizmet olarak da sunulabiliyor. Dünya devlerinin yöneticileri koçluk yöntemlerinden yararlanıyorlar. İş dünyasında yönetim basamaklarını tırmandıkça ve kişilerin performansları hakkında aldıkları geri bildirim azaldıkça, üst düzey yöneticiler kendilerine yapıcı geri bildirim verecek bir koça ihtiyaç duyuyorlar.
Forbes’e göre Eric Schmidt tahmini 10.4 milyar $ serveti ile dünyanın en zengin 100 insanı, yaşamında aldığı en iyi tavsiyenin “koçluk almak” olduğunu söyler.
Microsoft’un kurucusu Bill Gates’e göre, herkesin yaşamında mutlaka bir koçu olmalıdır.
ABD’li ünlü internet girişimleri yatırımcısı Fred Wilson ise, özellikle ilk kez yönetici koltuğuna oturanların koçluk desteği almasına yönelik prosedürler geliştiren firmalara yatırım yaptığını söylüyor.
Dünya genelinde şirketler yönetici koçluğu hizmeti için yıllık 1.000.000 $ kadar geniş bütçeler ayırıyorlar. Bu kadar yüksek yatırıma acaba değiyor mu? Yapılan bir araştırmanın sonuçları fazlasıyla değdiğini gösteriyor. Bir koçluk programına katılmış satışçıların üretkenliği, ortalama %45 oranında artış kaydetmiş.
Koçluk eğitimleri, bu konuda yapılan yatırımın geri dönüşü yapılan ilk harcamanın 6 katı olarak bulunmuş aynı araştırmaya göre bu hizmeti alan yöneticilerde de pozitif gelişmeler görülmüştür. Koçluğun eğitimlerinin etkisi yaklaşık olarak 7 yıl sürüyor.
Kurumsal danışanların verdiği cevaplara göre, benden koçluk hizmeti almak onlara şu alanlarda ve oranlarda gelişim sağlıyor:
Gelişmiş ülkelerde bilgi işlem alanından sonra en hızlı büyüyen “Koçluk Hizmeti”, bireylerin performanslarını ve hayat kalitelerini ulaşmak için koç ve danışan arasında kurulan planlı bir gelişim serüvenidir.
Koçluk, kişinin hedefine ulaştıran, kişiye özel, güçlü bir eğitim ve gelişim ilişkisi”dir.
Koçluk ilişkisinin hedefi, bireyin kendi belirlediği hedefe koçun desteğiyle ulaşması ve problemlerinin üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir.
Bu yazımızda size Koçluk Nedir? Koçluk Almak Neden Önemlidir? konularından bahsetmeye çalıştık. Siz de yöneticilik ve liderlik becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız Yönetici Koçluğu Hizmeti sayfamıza göz atabilir ve isterseniz uzman eğitmenlerimizden ücretsiz ön görüşme randevusu talep edebilirsiniz.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…