Kişisel kariyer yönetimi ve planlaması yapmak istiyor ancak tam olarak nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Hatta bu konuda araştırma yaparken karşınıza çıkan kavramlar kafanızın daha çok karışmasına neden olmuş olabilir. Bu yazıyı bireysel kariyer planlaması ve aşamaları hakkında derli toplu bir yol haritası arayan herke için bir rehber niteliğinde hazırladık. Keyifle okumanız dileğiyle.
Kariyer planlama, bireyin hayatı boyunca yapmak istediği görevleri ve ulaşmak istediği amaç ve pozisyonları planlaması anlamına gelmektedir. Bireyin önce kendini tanıması, yeteneklerini, değerlerini ve ilgi alanlarını belirleyerek farkındalığının arttırılmasını amaçlamaktadır. Çalışanların iş hayatı boyunca elde ettiği tecrübeleri, çalıştığı pozisyonları, almış olduğu terfileri kariyer planlamasını oluşturmaktadır. İşletmelerin etkili bir kariyer yönetimi uygulayabilmeleri için açık ve dürüst bir iletişimin olması gerekmektedir.
Bireyin öz değerlendirme yaparak, güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini belirlemesi, bilgi, beceri ve ilgi alanları doğrultusunda kariyer hedeflerini oluşturması ve bu hedeflere nasıl ulaşabileceği konusunda yapılması gereken aksiyon planlarını geliştirmesidir.
Bireysel kariyer planlaması konusunda nereden başlayacağınızı ve nasıl ilerlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız bu konuda profesyonel kariyer koçu ile çalışmak avantajlı olabilir. Kariyer koçluğu hizmetimiz ile ilgili https://www.sayginnlp.com/kariyer-koclugu-egitimi/ yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.
İşletmelerin olmak istedikleri konumla bulundukları konum arasındaki mesafeyi ileriye odaklanarak ve aksiyon alarak kapatabilmesi için çalışanlarına ihtiyacı vardır. Bu nedenle insan kaynağına yatırım yapan işler kariyer planlamasına önem vermektedir.
Kariyer planlaması uygulamalarını daha sistemli ve düzenli yapabilmek için işletmeler bünyelerinde insan kaynakları departmanına bağlı olarak kariyer departmanları veya kariyer danışmanları bulundurmaktadır. Kariyer yönetimine önem veren işletmelerin çalışanlarının motivasyonları ve öz güvenleri artmakta bu da iş tatmini ve performanslarını etkilemektedir.
Kariyer yönetimin temel adımı kariyer planlamasıyla başlar. Kariyer yönetimi, bireyin kariyer planının, işletmenin kariyer geliştirme araçları ile desteklenmesidir. Bireysel düzeyde planlanabileceği gibi organizasyonel düzeyde veya ortak kararlar alınarak yönetilebilmektedir. Kariyer yönetimi sürecinde
bireyin ve işletmenin ayrı ayrı sorumlulukları vardır. Bireyler açısından hedeflerine ulaşabilmek için kendilerini geliştirebilmeleri, mesleklerinde ilerleyebilmeleri için gereken yetkinlik ile yeteneklerini tanımaları gerekir.
İşletmeler açısından ise insan kaynakları politikalarından yola çıkarak çalışanların kariyer planlama çalışmalarının yapılması, işletme içindeki kariyer olanaklarını tanımlaması ve çalışanlarıyla paylaşması gerekmektedir. İşletmelerdeki kariyer yönetimi, çalışanın yetenek ve ilgi alanları doğrultusunda faaliyetlerin planlanmasıdır.
İşletmelerde kariyer ve yönetici koçluğu giderek popüler hale gelmektedir. Eğer isterseniz https://www.sayginnlp.com/is-dunyasinda-kocluk/ yazımıza göz atabilirsiniz.
Çalışanın işe başladığı ilk gün itibariyle kariyer planlamasının yapılması ve çalışanın bilgilendirilmesi gerekir. Çalışanına değer veren işletmeler kariyer yönetimine yönelik faaliyetlere önem verir. Atama, terfi, transfer gibi değişikliklerde iç kaynak yöntemini kullanır. Kariyer yönetimi uygulamalarını sağlıklı şekilde yürüten işletmeler çalışan memnuniyetini arttırarak, çalışan bağlılığı ve iş tatminini sağlar.
Kişinin kariyer ile ilgili faaliyetleri aşamalar halinde gerçekleşmektedir. Kariyer aşaması öncelikle keşfetme aşamasıyla başlamaktadır. Kurma Orta Kariyer aşaması ve iniş aşaması olmak üzere devam etmektedir.
Bireyin kendini tanıma aşamasıdır, kişi kendini değerlendirir Kendini dinler ve ne yapmak istediğine karar verdiği süreçtir. Hangi işte daha fazla başarılı ve mutlu olabileceğini, is beklentilerini ve buna karşılık olası işlerin getirilerini araştırır. İlgi duyulan meslekler ortaya çıkar.
Birey artık çalışma hayatına başlamıştır. Kariyer beklentisinin ne ölçüde gerçekleştirilebileceğini değerlendirdiği bir sürece girer. Kariyer amacını belirleyen birey, kariyer hedefine ulaşmak için çaba gösterecektir.
Birey bu aşamada, kariyerinde belli bir noktaya gelmiştir. Uzman olduğu konuda artık söz sahibidir. Kariyer yeri açısından iyi bir noktadadır. Bundan böyle hak ettiği ve ulaştığı pozisyonları daha rahat elinde tutabilecektir. Artık birey “öğrenen” değil “uygulayan” konumundadır. Orta kariyer aşamasında ileriye dönük gelişme, plato ve gerileme olmak üzere üç olasılıktan söz edilmektedir. Gelişme, kendini geliştirme, gerçekleştirme yönündeki çabaların artması, başarının devam etmesi, motivasyonun artması ve iş tatmininin yükselmesi olarak tanımlanmaktadır.
Kariyer platosu, bireyin, kendinden ya da işletmeden kaynaklanan nedenlerle kariyerinde yükselme olanağı bulamaması durumudur. Durağanlığın oluşması, organizasyonel süreç ve değişimlere ayak uydurulamaması, tekdüzelik oluşması gibi. Gerileme ise, bedenen yorulma, tükenmişlik, adaptasyon zorluğu, psikolojik ve fizyolojik nedenlerle kariyerdeki iniş olarak ifade edilmektedir.
Orta kariyer aşamasının sonlarında bireyin bir gerileme dönemine girmiş olması iniş aşamasına geçtiğinin göstergesidir. Bireyin psikolojik ve fizyolojik fonksiyonları gerileme göstermektedir. Bu durumda bireyin kariyer grafiği tersine bir yön izleyerek iniş aşamasına geçmiş bulunmaktadır.
Bireylerin iş yaşamlar boyunca kariyer hedeflerine ulaşabilmeleri için yürüttükleri tüm faaliyetlerdir. Kariyer geliştirme, çalışanın yetkinlik, yeterlilik ve kendini geliştirme ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayan faaliyetlerde bulunmak demektir. Çalışanların, kariyerlerini yönlendirmelerine destek olmaktır. Böylece hem organizasyonel etkinlik, hem de çalışanların iş tatmini sağlanmış olacaktır.
Kariyer geliştirme, kişilerin iş hayatına yönelik mesleklerinde kendilerini geliştirebilmeleri ve ilerleyebilmeleri amacıyla işletmelerin belirli yöntemleri ve teknikleri kullanmasıdır. İşletmeler çalışanların yükselme ve kariyer olanaklarını belirlemeli, performans değerlendirmeleri yapıp işletme içerisinde motivasyonu ve mutluluğu artırmalıdır. Bu nedenle kullanılan kariyer planlama tekniklerinin belli başlı örnekleri eğitim seminerleri, yönetici ve lider geliştirme programları, terfi, performans, oryantasyon gibi çok çeşitli uygulamaları içermektedir.
Meslek seçimi kişinin en çok zorlandığı ve hayatını etkileyen önemli bir unsurdur. İnsanlar hayatlarının büyük bir kısmını çalışarak geçirdiğinden, iş onlar için yaşamsal bir faktördür. Bu nedenle kariyer seçimlerini iyi yapmaları gerekir. Sevdiği mesleği yapan kişinin iş tatmini ve performansı yüksek olacağı için kişileri doğru mesleklere yönlendirmek gerekir. Çalışan her bireyin, yaşamını planlayabilmek için, mesleklerinde ve kariyerindeki ilerleme olanaklarını iyi anlaması gerekir.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…