Kişisel gelişim yolunuza yogayı ekleyin. Ve yola yoga ile devam edin!
Yoga Nedir: Yoga Sankristçe “yuj” kökünden türemiştir. Bir olmak, birleşmek anlamına gelmektedir. Zihin, nefes, beden birliğinde kendi benliğinizi keşfettiğiniz en güzel sistemdir.
Yoga 8 basamaklı bir öğretidir.(Kısaca Aktarmak Gerekirse)
Yoga bir sistemdir. Herhangi bir müsabakası ya da yarışı yoktur. Kazanan ya da kaybeden yoktur. Akışın içinde sadece siz ve farkındalığınız vardır.
Yoga sistemiyle tanıştığınızda ve uyguladığınızda yoganın faydalarından yararlanmaya başlamış olursunuz.
Yoga bir kişisel gelişim sistemidir. Yoga seanslarında zihni nefese odaklayıp asanalar ile tüm varlığınızı hisseder; ruh, zihin ve beden bütünlüğünde bir farkındalık çalışmasının içinde bulunmuş olursunuz.
Kimler Yoga yapabilir?
Herkes yoga yapabilir. Herhangi bir sağlık sorunu olanlar doktor onayı dahilinde yogaya başlayabilirler.
Kısaca Yoga Nasıl Yapılır?
Öncelikle herkes yoga yapabilir derken, bunu gerçek anlamda söylediğimizi belirtmek isterim. Daha önce hiç yoga seanslarına katılma ya da yogayla tanışma şansı olmayan bir kişi; yogayı yapılması zor vücut hareketleri, çok fazla esneklik isteyen beden duruşları olarak algılayabilir.
Yoganın ilk amacı rahatlatmaktır. Yoga vücudunuzu ve zihninizi güçlendirirken bunu zorlanmadan, kendi vücut ritminizde sakince, güç harcamadan, vücudun doğal akışıyla yapmanıza olanak tanır. Yoga yapacak birey; kendi bedenin sınırlarını bilmeli, bedenini dinlemeli yoga yaparken abartı ve zorlamadan kaçınmalıdır. Hatha Yoga dediğimiz yoga çeşidi bu bağlamlarda kişiye yardımcı olacak ilk defa yoga yapacak ya da yogayı tanıyan faydalarını bilen ve deneyimlemek isteyen kişiler için en uygun yoga çeşididir.
İlk olarak yoga derslerine katılmak ve en yüksek verimliliği yakalamak için midenizin boş olması gerekir. Yemekten önce yapmak ya da yemek yedikten sonra 2 saat beklemek sizin için yoga seanslarında fayda görmenizi sağlayacaktır. Ayrıca kıyafet seçimi olarak bedeni sıkmayan, rahat, hareket serbestisi tanıyan giysiler seçilmesi iyi olur.
Yoga akışlarında ilk basamak nefestir. Yeni bir güne başlıyorsak enerjimizi en üst düzeye çıkarmak için ya da gün bitimindeysek gün sonunda deşarj olmak, rahatlamak için veya günün istediğiniz bir saatinde yoga seanslarında (derslerinde) başlangıç nefes çalışmalarıyla sağlanır. Göğüs, diyafram ve yogi nefesi dediğimiz teknikler, doğru nefes alıp verme, zihni ve bedeni rahatlatmak için uygulanır. (Düzenli yoga yaptığınızda herhangi bir çaba sarf etmeden gün içerisinde nefes alma kapasitenizin arttığını ve doğru nefes alıp verdiğinizi gözlemleyebilirsiniz.)
Bir sonraki kısım bedeni asanalara (yoga duruşları) hazırlamak için ısıtmaktır. Isınma egzersizlerini de nefes kontrolüyle sağlarız. Bedenimizi kontrol ederiz, ısınmış ve gevşemişsek asanalara başlayabiliriz.
Daha sonraki aşamamız asanalardır. Asanalarda zihin nefese odaklıyken; beden hareketleriyle yavaşça istediğimiz duruşa geçeriz, sakince nefes alıp vermeye devam ederek zorlanmadan, rahatlıkla akış içerisinde beden duruşlarını tamamlarız.
Duruşlarda nefese odaklanmak ve en az 30 saniye duruşta kalmak o duruşun faydasının sinir sistemine geçişini sağlar. Mümkün olduğunca nefese odaklı vücudumuzu hareket ettiririz. Bazı asanaların arasında bekleriz, yavaşlarız, dinleniriz ve vücudumuzu diğer asanaya hazırlarız. Bu şekilde konsantrasyon artışı sağlamış oluruz.
Çalışmamızın son aşaması derin gevşemedir. Derin gevşeme için yoga matımızın üzerine sırt üstü uzanırız. Tamamen rahat bir şekilde olmayı sağlarız. Burada nefes teknikleri uygulayıp zihni ve bedeni rahatlatarak derin gevşemesini sağlayabiliriz. Zihin beden ve ruh burada tamamen rahattır. Akışın içerisinde eğitmenin yönlendirmesiyle vücut zihinle taranır. Bizi rahatsız eden herhangi bir nokta varsa nefes akışı o bölgeye yönlendirilir, şifalanması sağlanabilir.
Akıştan kısaca bahsetmişken bu 4 ana basamağın dışında seanslarda akışın gidişatına göre ayrıca pranayama teknikleri, dharana, meditasyon gibi farklı çalışmalar seanslara eklenebilir
Neden Yoga Yapmalıyım?