İkna, en basit ifade ile bir kişiyi inandığı bir şeyi değiştirmeye ya da kendisine sunduğunuz bir öneriyi kabul ettirmeye yönelik bir eylemdir. İkna etmek konusu yüz yıllardır hassas bir sanat olarak bilinir. Bu durum da insanları ikna üzerinde her zaman biraz düşünmeye itmiştir.
İkna sanatını öğrenmeniz sadece diğer insanları nasıl etkileyebileceğinizi öğrenmenize fayda sağlamaz. Bir kişiyi ikna edebilmenin yanında diğer insanların sizin davranışlarınızı değiştirmek ya da bir konuda harekete geçirmek üzere uygulayabileceği tekniklerden haberdar olmanızı sağlar.
Neden Bir Sanattır?
İkna tekniklerinin neden sanat olduğunu daha iyi anlayabilmek için öncelikle sanat kavramını tanımlayalım. Bir şeyin sanat olabilmesi için bir süreç ve bir ürün olabilmesi gerekir.
İkna bir sanattır. Çünkü;
- Hem karmaşık, hem de tutarlıdır
- Zihni aktif tutmayı gerektirir
- Kişisel bir bakış açısını ifade eder
- Orijinal fikirler üretilmesini gerektirir
- Yüksek beceri ve performans sergilemeyi zorunlu kılar.
İkna etmenin önemi 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Antik Yunanistan filozoflarından Aristoteles, insanların ikna olabilmesi için üç temel bileşendin bir arada olması gerektiğini savunmuştur. Bunlar Ethos (güvenilirlik), Logos (nedenler) ve Pathos (duygular) olarak sıralanır. Aristoteles’e göre bir kişiyi ikna edebilmeniz için ilk olarak güvenini kazanmanız gerekir. İkinci aşamada kişiye savunduğunuz şeylerle ilgili mantıklı sebepler sunmanız gerekir. Üçüncü ve son olarak da işin içerisine duyguları mutlaka katmanız gerektiğini vurgular çünkü Aristoteles insanların kalplerini ve zihinlerini kazanmamızın öneminin farkındadır.
İkna etme sanatı, incelikle ayarlanmış yaratıcı bir takım zihinsel becerileri ya da dili etkili kullanabilme ve iletişim sanatını içerir. İkna sanattır çünkü entelektüel açıdan zorlu, karmaşık, etkileyici ve özgün yaklaşımlar içerir.
Neden İkna Sanatını Öğrenmeliyiz?
“Başkalarını nasıl ikna edeceğinizi öğrenmek için neden uğraşmam gerekiyor?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ya da ikna sanatını tehlikeli buluyor da olabilirsiniz. Ancak kabul etmeliyiz ki hepimiz bazı zamanlarda birini bir konuda ikna etmek zorunda kalmışızdır. Bunun en basit örnekleri; lise çağlarında arkadaşlarınızla sinemaya gitmek için ailenizi ikna etmeniz ya da bir işvereni neden sizi işe alması gerektiği konusunda ikna etmeniz şeklinde sıralanabilir.
Neler Öğreneceksiniz?
- İletişimde ustalaşmak
- İletişim süreçleri
- Beden dilinin etkin kullanımı
- Sözcüklerin gücü
- “Nasıl?” söylediğimizin önemi
- Özgüven kazanmak
- İkna süreci:
- Doğru giriş yapmak: Güven oluşturmanın anahtarları
- Dinlemenin değeri: Empati kurabilmek
- İhtiyaç oluşturmak: Güçlü soruları kullanabilmek
- Metafor kullanımı: Hikayelerin gücü
- Fikirleri kompakt halde sunabilmek
- Kabul edilebilir olmak: Kalplerini ve zihinlerini kazanabilmek
- İkna etikleri
Program Süresi:
Program süresi 12 saattir