İkna Edici İletişim Nasıl Kurulur?
İletişimin birçok çeşidi bulunmakla birlikte, her iletişimin temel amacı ikna etmek olmayabilir. Ikna edici iletişimin var olması için temel şart, hedef kitlede bir takım tutum ve davranış değişikliğine yol açmak olmalıdır. “İkna Edici İletişim Kurma Yolları” başlıklı yazımızı tam da bu amaçla hazırladık.
İkna edici iletişim, normal iletişimden farklı olarak daha kompleks ve zorlu bir süreçten geçmektedir.
Normal iletişimde beklenmeyen veya öngörülemeyen çeşitli engeller ikna edici iletişim sürecinde karşımıza çıkabilmektedir. İkna edici iletişimin etkili olabilmesi için bu engelleri aşması gerekmektedir. Dikkat çekme, kabul edilme, yorumlanma gibi faktörler ikna edici iletişim içerisindeki aşılması gereken engellere örnek olarak verilebilir.
İkna edici iletişimde, iknanın açık ve kapalı olmak üzere iki yüzü vardır. Örnek olarak; iknanın açık yüzü reklam gibi görsellerde açık ve net bir şekilde görülebilir. Kapalı yüzü ise, iletinin kökeninin saklı tutulduğu ve niyetlerinin gizlendiği iletilerde barınmaktadır.
Bir başka açıklamada, ikna edici iletişimin merkez ve çevre olmak üzere iki etki alanının üzerinde durulmuştur. Alıcı mesajı dinleme ve mesaj hakkında düşünme yolunu tercih edebilir. Bu sayede, mesajın akıcılığı, gücü ve kendi düşünceleri ile uyup uymadığı gibi faktörleri gözden geçirebilir. Bu durumda, ikna merkezi olarak gerçekleşmiş olur.
İletişimde ikna etme yöntemleri hakkında daha çok bilgi edinmek isterseniz https://www.sayginnlp.com/ikna-edici-iletisim-kurma-yollari/ içeriğimize göz atabilirsiniz.
Diğer yandan alıcı, mesaj üzerinden düşünmek istemiyor veya düşünemiyorsa, bu durumda çok az bir
bilişsel çaba sarf edilir, Bu tarz bir yaklaşımda, beklenen tutum ve davranış değişikliğinin gerçekleşmesi için mesaj kaynağının güvenirliği, mesajın sunumu gibi çevresel koşullara göre belirlenebilir. Bu sayede, ikna edici iletişim çevresel yolla gerçekleşmiş olur. İkna edici iletişimde, iknanın niyet boyutu da göz önünde tutulmalıdır. Örnek olarak, bir siyasi parti, bir yandan eski seçmenlerinin güvenlerinin devamını isterken; öte yandan kendisini daha önceden oy vermemiş olan yeni seçmenlerin de oy desteğini isteyebilir. Burada gerçekleşen iletişim, iknanın aynı zamanda hem değişikliğe gitmesi, hem de değişiklik olasılığına karşın eski tutumların pekiştirilmesi gibi bir niyeti içerisinde barındırır.
İkna edici iletişimde genellikle bir şeyin şu anki durumu ve gelecekte ne olabileceği gibi bir ilişkilendirme kurularak, ikna edicinin tanımladığı belirli bir niyetle birlikte bu ilişkilendirme alıcıya aktarılır.
Özellikle politik iknaya yönelik iletişim sürecinde, kişinin bilişsel dünyasında tutum değişimini sağlayacak süreçler aktif haldedir. Kampanyalar, yürüyüşler, toplantılar, medya içerikleri veya konferanslar yoluyla bu süreçler işletilmektedir. Bu süreçte ikna edici iletişimin üç farklı amacı ya da sonucu olabileceği değerlendirilmektedir. Bunlar; alıcıda yeni bir tutum geliştirmek, alıcıda hali hazırda var olan tutumu pekiştirmek, tutumun şiddetini arttırmak ve alıcının var olan tutumunu değiştirmektir.
İkna edici iletişimin temel parçaları kaynak, mesaj ve alıcıdan oluşmaktadır. Sonraki bölümlerde bu temel parçalar ayrı ayrı ele alınacaktır.
İkna teknikleri ile ilgili diğer yazılarımı için https://www.sayginnlp.com/ikna-teknikleri/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
İkna Edici iletişimde Püf Noktalar
İkna edici iletişimin temel ögeleri ve değişkenleri karmaşık bir ilişki halindedir. İkna sürecinin etkin
şekilde yürütülmesi ve başarıya ulaşılması için bu değişken ve ögeleri günlük hayatımıza yansıtarak ilerlemek büyük önem taşımaktadır.
İkna sürecindeki değişkenlerin birisinin etkili ve başarılı olması, diğerlerinin de etkili veya başarılı olacağı anlamına gelmemektedir. Görüldüğü üzere, ikna edici iletişim sürecinin başarılı olması, birbirleriyle etkileşim halindeki bu değişkenlerin tümünü ilgilendirmektedir.
Karmaşık bir ilişki ağına sahip bu süreçte, beklenen ögelerden beklenen seviyedeki etkileşimlerin gerçekleşmemesi ikna sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilmektedir.
İkna edici iletişimde bağımlı değişkenleri etkileyerek davranış değişikliğine yol açan araştırmaların çeşitli bulgularına göre;
- Tutum değişiminde, yüz yüze iletişim kitle iletişiminden daha etkilidir.
- Kaynağın inanılırlığı daha çok tutum değişikliği sağlar.
- İletişime alıcının katılımının sağlanmasıyla tutum değişimi olumlu yönde etkilenir.
- Gerçeklere dayalı bilgi aracılığıyla değişen tutum, bu bilginin değişmesiyle değişir.
- Tutum değişiminde grup önemli bir etkendir ve tutum değişimi davranışı izler.
İkna edici iletişimin değişkenler üzerinden gerçekleşen parametreleri yukarıda sıralandığı gibi sonuçlar doğurmaktadır. Bunun yanı sıra, genel anlamda kaynağın başarılı bir ikna stratejisi izlemesi için gereken adımlar da aşağıdaki gibi derlenmişti:
- Başkasının iknaya bakış açısına karar verilmesi (yönlendirilmesi)
- İknanın amacının en baştan belirlenmesi
- Amaca yönelik doğru ve uygun zamanın seçilmesi, gerekirse ikna edici iletişimin ertelenmesi
- İknaya konu olacak kişi ya da olay hakkında bilgi edinilmesi
- İknaya yönelik hareket kararı sonrasında uygun adımların belirlenmesi
- Alıcının mesaja karşılık yolladığı geri bildirimlerin bir araya getirilmesi
- Bu geri bildirimler ve derlenen bilgiler doğrultusunda ikna edici iletilerin gerekirse yeniden düzenlenerek gönderilmesi
- Bu adımların sonucunda başarılı iknaya ulaşılması