İkna Edici İletişim Kurma Yolları
İkna, istediği bir şeyi elde etmek isteyen tek başına bir birey veya bir grup insanın işbirliği yapmasını gerektiren bir konuda her insan tarafından kullanılmaktadır. İkna için birkaç farklı tanım yapılabilir, bütün tanımların birleştiği ortak nokta iknanın sembolik bir süreç olduğudur. Dolayısıyla “ikna olmak” kavramını düşündüğümüzde, başka insanların davranış ve tutumlarını benimsemek ve “ikna etmek” kavramını düşündüğümüzde ise diğer insanları olmasını istediğimiz yönde yönlendirmek şeklinde ele alabiliriz. İkna edici iletişim kurma yollarından bahsetmeden hemen önce iknanın temel unsurlarına birlikte bakalım:
İkna unsurları şunları içerir:
- Semboliktir. Birini ikna etmek istediğimiz zaman resim, ses, kelime gibi her türlü sembolü kullanabiliriz. Bu sembollerin hepsi, doğru kullanıldığında çok etkili bir ikna aracı olabilirler.
- İkna kendiliğinden ya da yanlışlıkla olmaz, bir şeyin “ikna” olabilmesi için kasıtlı olması gerekir.
- İkna bir güç kullanımını değil, öneriyi içermektedir. İkna edilmesi hedeflenen kişi ya da gruba öneriler sunularak kabul edilmesinin sağlanması durumudur.
- Medya türleri insanları ikna etme üzerinde son derece önemli bir etkiye sahiptir.
İknayı, genel hatları ile tanımladıktan sonra gelelim ikna edici bir iletişim için gerekli olan bir diğer unsur olan iletişim kavramına. Peki nedir iletişim kavramı?
“İletişim, iletişim işte kardeşim” gibi gayet sıradan ve basit bir tanımla kaçış yolu bulabiliriz. iletişim, en geniş tarifiyle, kişiler arasında duygu, düşünce, bilgi, haber alışverişi gibi temel donelerin her
türlü biçim ve yolla başka kişilere aktarılmasıdır. Başka bir tanımlamayla, iletişim ortak simgeler yoluyla anlam yayma etkinliğidir. Ortaklıklar aracılığıyla anlam oluşturma veya verme çabasıdır.
İletişim tüm varlıklar arasında mevcuttur. Her şey iletişim halindedir. Yalnız her varlığın kendince
iletişimi vardır. İletişim simgeler ve ortaklıklar aracılığıyla ilerler. Dolaysıyla herkes başkasının iletişimini kendince anlar. İletişim kurulabilmesi için, karşı tarafın kullandığı simgeler bilinmelidir.
Şimdiye kadarki okuduklarımız ve yaptığımız analizlerden görüldüğü üzere, ikna ve iletişim kavramlar
iç içe geçmiş kavramlardır. İkna ve iletişim birbirleriyle adeta çakılı hale dönüşmüştür. Etkili bir ikna süreci için en öncelikli gereksinim, etkili bir iletişim sürecidir.
Etkili iletişim konusunda daha fazla bilgi ve bu konuda kendinizi geliştirmek için profesyonel destek ile ilgileniyorsanız https://www.sayginnlp.com/etkili-iletisim-semineri/ içeriğimize göz atabilirsiniz.
İkna, iletişim ile iç içe geçmiş bir kavramdır. İknanın gerçekleşmesi için en ön şart, ikna edilmek istenen kişi veya kişilerle sağlıklı bir iletişimin kurulmasıdır. İletişimin her çeşidinde ikna etme amacı bulunmayabilir, Buradan hareketle, ikna ve iletişim arasındaki temel farkı, karşı tarafa yönelik davranış, tutum veya düşünce değiştirme hedefinin var olması şeklinde özetleyebiliriz.
Çünkü ikna sürecinde karşı tarafa mutlaka etki etme isteği mevcuttur, Bu anlamda iknaya yönelik iletişimi diğer iletişim modellerinden rahatlıkla ayırabiliriz, Açıklamamızı bir örnekle pekiştirecek olursak; yollarını bilmediğini, size yabancı bir şehir veya mahalledesiniz. İster istemez, kaybolmamak için ulaşmak istediğiniz bölgenin adresini veya yol tarifini etrafta gördüğünüz rastgele kişilerden sorabilirsiniz, Burada,
karşı tarafla kurduğunuz iletişim de ikna etme gibi bir çabanız mevcut değildir. Bu süreç, basit bir iletişim sürecidir.
İkna yeteneğinizi geliştirmeniz için hiç kuşkusuz ilk olarak etkili iletişim becerileri konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. https://www.sayginnlp.com/etkili-iletisim-becerileri-nasil-gelistirilir/ yazımızda iletişim becerileri konusunda kendinizi geliştirmek için daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Ancak, aradığınız adresin, o anda bulunduğunuz yerle tamamen alakasız olduğunu varsayalım. Adres
sorduğunuz kişi, çeşitli bilgi veya yönlendirmelerle size bunu anlatmaya çalışır. Eğer ki sizin üzerinizde yeteri kadar etki uyandıramazsa, sizin yanlış yerde olduğunuzu ispatlayacak bilgileri yoğunlaştırarak aktarır. İşte burada, karşı taraftaki kişi, sizi ikna etme çabasına girmiş olur.
İkna Edici İletişim Kurabilmek
İkna ve iletişim kavramlarının ilişkisel yönlerini ele aldıktan sonra, kişileri ikna etmeye yönelik olan iletişimi irdelememizde fayda vardır. basit bir atıfla, iletişimin merkezine iknayı koyduğumuz zaman istediğimiz sonuçlara ulaşabiliriz. Başarılı bir ikna sürecini, iletişimin temel unsurlarından bağımsız gerçekleştirmemiz imkânsıza yakındır. İletişimin temel prensiplerinden noksan bir şekilde oluşan ikna süreci, bir anlamda tamamen tesadüftür. İnsan iletişiminde, iletişim sürecinin kaynağı durumundaki öğe; alıcı ve alıcılarla, onlara bir etkide bulunmak, dolayısıyla da onların davranışlarında birtakım değişiklikler oluşturmak amacıyla ileti gönderir. Başka bir deyişle, iletişim sürecinin temel hedefi, alıcı veya alıcılarda birtakım değişiklikler oluşturmak amacıyla ortaya çıkmaktadır.