Hızlı Okuma Önündeki Psikolojik Engeller ve Öneriler
Daha hızlı bir okuyucu olmak muhtemelen hepimizin tercih edeceği bir durum olurdu. Ancak hızlı kitap okuma ile ilgili bir eğitime katılmaya ya da bir çalışma yapmaya karar vermemizin önünde bir takım psikolojik etkenler bulunur ve bu engeller bizim hızlı okuma ve anlama teknikleri konusunda gelişmemizi engeller. Bu yazımızda, anlayarak hızlı okuma eğitimi almayı düşünüyor olun ya da kendi kendine hızlı okuma çalışmaları yapıyor olun hiç fark etmez, size bu engelleri tanıtıp çözüm önerileri sunacağız.
Anı Yaşamalıyız
Okurken ya da ders çalışırken çok karşılaşılan sorunlardan biri de konsantrasyonun bozulmasıdır. Eğer konsantreniz bozuluyor, başka konuya dalıp gidiyor, birkaç sayfa çevirdikten sonra geri dönme ihtiyacı hissediyor ve hiçbir şey anlamadığınızın farkına varıyorsanız, bu durumun iki temel nedeni olabilir.
Birincisi, zihniniz geçmişe dalıp gitmiştir ki bu etkin ve hızlı okuma için en büyük engellerden biridir. Geçmişle ilgili, çoğu zaman da olumsuz düşüncelere, pişmanlıklara, hatalara dalıp gitmişsinizdir. Zamanı geri döndürüp onları olumluya çevirme ya da çözme imkanı olmadığı halde tekrar tekrar düşünür üzülürsünüz. Aynı olumsuz şeyleri tekrarlar durursunuz. Hızlı ve anlayarak okuma teknikleri konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız ilk olarak geçmişin geride kaldığının ve önemli olanın şimdiki zaman olduğunun farkındalığı ile işe başlayın.
İkinci neden de, zihninizin gelecekle ilgili düşüncelere dalıp gitmesidir. Bu durumda da zihin, hiçbir faydası olmadığı halde ve birincisine benzer şekilde gelecekle ilgili olumlu olmayan düşüncelere dalar; kendisinin yarattığı problemleri çözmeye uğraşır, bu çözümleri daha uygulama fırsatı dahi bulamadan beğenmez, yeni çözümler üretmeye çalışır; böylece beyinde, tabir yerindeyse bir geviş getirme hali sürer gider. Bunlar sağlıklı durumlar değildir ve zararıdır.
Bunlardan kurtulmanın tek çaresi, zihni şimdiye, şimdiki zamana getirmektir. Hayat, içinde yaşadığımız andır. Hayatımızı yaşamak istiyorsak, içinde bulunduğumuz anı düşünmeli ve o anda yaptığımız şeye odaklanmalıyız. Anı yaşamak hayatın her alanında olduğu gibi anlayarak hızlı okuma ve öğrenme teknikleri açısından da son derece önemlidir.
Hızlı okuma eğitimi ve çalışmaları ile ilgili doğru bilinen yanlışlar yazımız da ilginizi çekebilir. Hemen okumak için https://www.sayginnlp.com/hizli-okuma-hakkinda-dogru-bilinen-yanlislar/ yazımıza göz atabilirsiniz.
Unutmayalım ki, zihnimiz geçmişte ya da gelecekteyse zamanı geçiririz; zihnimiz şimdide ise zamanı değerlendiririz. Etkili okuma teknikleri konusunda gelişmek için zihninizi sadece okuduğunuz şeye yani o ana odaklamayı bilmelisiniz.
Pozitif Düşünmeliyiz
Yabancı bir dil öğrenmek veya araba sürmeyi öğrenmek gibi hızlı ve anlayarak kitap okuma teknikleri öğrenmek de bir beceri edinmektir. Bir beceriyi edinirken ve onu geliştirirken duygularla düşüncelerin tam bir uyum içinde olması bizi mutlu ve başarılı kılar.
“Yapamam, beceremem” şeklindeki olumsuz düşünceler, hızlı okuma tekniklerini etkin bir şekilde öğrenmemizi ve kendimizi sınırlarımız doğrultusunda geliştirmemizi engeller. Bu durum, duygularımızın da olumsuzlaşmasına neden olur.
Farkına varmadan bir stres kaynağına sahip olmuş oluruz. Stres ise kişiyi kilitler ve olumsuz düşünceler bizi bir kat daha sarar. Hızlı ve anlayarak okuma konusunda kendinizi geliştirmek için ona olumlu düşüncelerle yaklaşmalısınız.
Bunu engellemenin yolu, kendimizi kontrol ederek hızlı okuma ile ilgili tekrar tekrar olumlu düşünceler üretmek ve bunlar aracılığıyla kendi kendimize telkinde bulunmak konusunda bir sisteme sahip olmaktır.
Nasıl mı? Öncelikle, hayatımızda şimdiye kadar başardığımız güzel şeyleri bulup onları düşünmeye ihtiyaç vardır. Kendimize, çevremize ya da arkadaşlarımıza yaptığımız katkıları ve güzel şeyleri gözden geçirmek çıkış noktası olmalıdır. Eski okuma alışkanlığınızı kırıp kendinizi anlayarak hızlı okuma teknikleri konusunda ilerletebilmeniz için psikolojik engellerle başa çıkabilmelisiniz ve bunun için başarılarınız iyi bir seçenek olabilir.
Hızlı ve etkili okuma teknikleri hakkında daha önce yayınlamış olduğumuz https://www.sayginnlp.com/hizli-okuma-teknikleri/ yazımızı da incelemenizi öneriyoruz.
Hemen ardından, bizi pozitif düşüncelere götürebilecek şu basamakları gerçekleştirmeliyiz:
- Hızlı okuma ve algılama teknikleri ile ilgili hedefinizin ne olduğunu hatırlayın ve onu tekrar tekrar somutlaştırıp göz önüne getirin.
- Çeşitli konulardaki önceki başarılarınızı gözden geçirin, kendinizle gurur duyun. Böylece yeni başarılara imza atabileceğinize dair inancınız ve cesaretiniz artacaktır. Bu da hızlı okuma teknikleri programı açısından size çok ciddi avantajlar sağlar.
- Kendinizden yeni beklentilerinizi ortaya koyun; sonra da başkalarının sizden beklentilerinin ne olduğuna bakın. İkisini karşılaştırın. Sonuçta, bir çok konuda olduğu gibi hızlı okuma konusunda da, sizin kendinizden beklentinizin daha yüksek olduğunu göreceksiniz.
- Sonra gücünüze ve potansiyelinize bakın. Hızlı okuma ve anlama egzersizleri konusunda beklentilerinizden fazlasını gerçekleştirecek güce sahip olduğunuzu göreceksiniz.
Başarılarınızı, yeni beklentilerinizi ve gücünüzü bu şekilde zaman zaman değerlendirmeye tabi tutun. Önceki başarılarınızdan güç alıp bugünkü gücünüzü kullanarak yarına ait beklentileri(nizi) gerçekleştirebilmek konusunda olumlu düşüncelere sahip olacaksınız ve cesaretiniz artacaktır.
Bütün bu önerileri dikkatle uyguladınız ancak yine de psikolojik engellerin önüne geçemiyorsanız etkili ve hızlı okuma kursu size yardımcı olabilir. Bunun için https://www.sayginnlp.com/hizli-okuma-egitimi/ sayfamızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.