Aşırı hareketlilik (hiperaktivite) bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayacak biçimde hareketli olmasıdır. Uzun süre yerinde oturamama, otururken elin ayağın kıpır kıpır olması, çoğu zaman hareket halinde olma, çok konuşma gibi belirtilerle gösterir.
Anne baba ve öğretmenlerin aşırı hareketliliği tanımlamaları:
Anne Babalar:
“Daha karnımdayken bile kıpır kıpırdı”
“ Eli dursa ayağı oynar. ”
“Sürekli hareketli hareket halinde, yürümez koşar.”
“Ya konuşur ya sesler çıkarır.”
“Televizyon izlerken bile hareket eder.”
Öğretmenler:
“Sırada oturmanın 50 çeşidini gösterebilir.”
“Sınıfta nereye baksam onu görüyorum.”
“Sırada otururken bile eli ayağı hareket ediyor.”
Aşırı hareketli olan çocukların hareketlilik düzeylerinin incelendiği çalışmalarda el- kol sallama, bacak sallama, kıpırdanma, oda içinde dolanma gibi hareketleri normal çocuklara göre 2- 8 kat daha fazla gösterdikleri bulunmuştur. Uykuda bile hareketlilik fazladır. Çok konuşmak da sık karşılaşılan bir hiperaktivite belirtisidir. Konuşma biçimleri genellikle dağınık, konudan konuya atlar biçimde yada sürekli soru sorma şeklindedir. Çoğunlukla sordukları sorunun yanıtın dinlemezler. Hiperaktivite belirtilerinden birisi de tırmanmadır. Bu çocuklar erken yaşlardan itibaren kapılara kalorifer borularına, dolap tepelerine tırmanırlar ve sık sık tehlike atlatırlar.
Hiperaktivitenin 6 temel belirtisi vardır. Aşağıda bu 6 belirti ve bunların yaşamda neden olduğu sorunlardan bazı örnekler verilmiştir. Bir belirtinin kişide var olduğu düşünmek için söz edilen örneklerin tümünün gözlemleniyor olması gerekmez. Birkaçının var olması yeterlidir.
Hiperaktivite ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Hiperaktivite Belirtileri yazımızı okuyabilirsiniz.
Yukarıda tanımlanan 6 belirtinin evde ve okulda ne sıklıkta yaşandığı bilgisi anne baba ve öğretmenden öğrenilir. altı tane belirtinin en az 4 tanesi, en az 6 aydır, birden fazla ortamda, sık yada çok sık görülüyor olması ve çocuğun yaşamında en az bir alanı olumsuz etkiliyor olması durumunda Hiperaktivite düşünülür.
Hiperaktivite Nedir? başlıklı yazımızda size hiperaktivite belirtileri ile ilgili detaylı bilgi vermeye çalıştık. Çocuğunuzda hiperaktivite var ise ve farklı bir destek program arıyorsanız Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Çözümü başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…