Zaman yönetimi, hedeflere ulaşmak üzere izlediğimiz yolda kimi zaman gözden kaçırdığımız bir kavramdır. Hedeflere ulaşabilmek için belirli bir zaman planlaması ile hareket etmeliyiz. Bu yazımızda hedefleri gerçekleştirmede zaman yönetiminin önemi konusundan bahsedeceğiz. keyifli okumalar.
Başarı, yapabileceğimizin en iyisini yapmaktır. Hedefler olmaksızın en iyiyi yapmak ise mümkün değildir. Bazı basit kurallara uyarsak geçerli hedefleri belirlemek hiç de zor değildir. Hedeflere birileri onları gerçekleştirmek için uğraşmazsa kendi başlarına anlamlı değillerdir. Başarıların her biri, bir kritik eleman, hedefleri başarılıya dönüştüren bir halka içermekteydi. Bu kritik eleman zamandır.
Çoğu durumda etkin zaman denetimindeki faktörler zaman yönetimi seminerlerinde öğrenilmiş ve hedeflerin gerçekleştirileceği inancıyla uygulanmıştı. Çalışmalar göstermiştir ki, hedef belirleyicilerin temel yanılma nedeni, zamanı etkin kullanmak konusundaki beceriksizlikleridir. Hedef nasıl tasarlanırsa tasarlansın etkin zaman kullanımı olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değildir.
Zaman yönetimi açısından hedef belirleme ve planlama çok önemlidir. Bu konuda daha çok bilgi edinmek için sayginnlp.com/zaman-yonetimi-hedef-belirleme-ve-planlamanin-onemi/ yazımızı okuyabilirsiniz.
Bazı insanlar vardır ki, her işe meraklanır. Böyle bir saptamayı sizlerde pek çok zaman değişik yerlerde başkaları için yapmışsınızdır. Aynı anda birden fazla yöne gitmek açıktır ki, mümkün değildir. Anlatılan davranış ile gerçek arasındaki boşluk davranışın yarattığı acayip duyguyu açığa vurur. Arkasında yatan nedir? Nedenlerini tam olarak belirleyebilir miyiz? Ve size zaman hakkında neler anlatır?
Aşırı heyecan ya da korku ve coşkunluk, genellikle aceleci ya da hastalıklı bir eylemle sona erer. Hangi sıklıkla aklınıza aceleyle bir iş yapmak fikri gelir, ki daha sonra bunun, sizin ya da diğerlerinin ilgi alanı olmadığı ortaya çıkar. Stres altında olduğumuz zamanlarda böyle davranmaya hayli yatkınızdır. Kriz durumlarında hızın aşırı önemli olduğunu düşünerek hangi sıklıkta aşırı reaksiyon gösterirsiniz? Daha soğukkanlı kafalar söyle diyeceklerdir. “Derhal bir eylemde bulunmamaktan daha kötü ne olabilir?” Tüm yönlere birden yüklenme alışkanlığında olanlar; genellikle hareketle başarıyı, eylemlikle sonuçları karıştırırlar. Önceliklerini netleştirseler ve ilk önce en önde gelen konulara yer vermek üzere başarma eylemliliğini yönlendirseler daha başarılı olacaklardır.
Aynı anda tüm yönlere yüklenen kişiler, genellikle ortak bir özelliği paylaşırlar; yeterli zamanları olmadığından şikayet etmek, sorun için önlemleri ise daha akıllıca çalışmaktansa, daha hızlı koşmaktır. Zamanın temel ikilemini kavramakta yanılırlar. Hiç kimsenin yeteri kadar zamanı yoktur. Fakat herkes olabilen tüm zamana sahiptir.
Zaman yaptığımız ya da düşündüğümüz her şeyin içinde vardır. İşte ya da eğlencede hiçbir şey onun pencerelerinden kaçamaz. Zaman tüketmeden bir şey bir şey yapmamız mümkün değildir. Zamanı dikkate almayı ihmal eden yaşamda üç önemli faktör vardır:
Mühendislik diliyle verimlilik, çıktının girdiye oranıdır. Örneğin, eğer iyi ayarlanmış bir motor yüz mil için yeterli yakıtı otuz mil gitmek için harcıyorsa bu motorun verimliliği çıktının girdiye bölünmesiyle, 30/100 ya da %30 olur.
Maliyet -yarar oranı, büyük projelerin değerlendirilmesinden çok kullanılan bir yaklaşımdır; burada yarar çıktıdır ve maliyet girdidir. Böylece.. Verimlilik = Çıktı/Girdi = Yarar/Maliyet… olur. Zaman, her işin maliyet unsurlarından biri olarak kabul edilebilir ve sonuçları yarar olarak görülebilir. Böylece bir işin verimliliği = Sonuçlar/ Zaman olur. En bilinen zaman tüketicilerinden biri olan toplantılarımızın verimliğini arttırmayı düşünelim. Eğer toplantılarımızın süresini yarıya indirebilir ve öncelikle eşdeğer sonuçlar elde edebilirsek bu toplantı verimliliğini ikiye katladığımız anlamına gelir.
Karşı taraf sende tepki beklerken senin ona tepki vermemen… Seni adam yerine koymuyorum mesajı verme karşı tarafı daha kendi kendine bitirmesine neden oluyorsun. Tabi duygularını kontrol edip tepkisiz kalabilirsen.
Zaman ve iş koliklik oldukça ters biçimde ilişkili görülür. Dr. Marilyn Maclowitz tarafından tanımlandığı gibi iş kolikler, “içsel olarak uzun ve zorlu çalışma eğiliminde olan. çalışma alışkanlıkları işin tanımım aşarak kendilerinden beklenenin çok üzerine çıkan” kişilerdir. Maclowitz’in çalışmaların bazı şaşırtıcı sonuçları ortaya koymuştur;
Şu olayın kavranması önemlidir: İş ve iş yaşamı arasında bir denge kurmaya yönelik hedef, iş koliklik durumunda bu kötü davranış lehine gereksiz biçimde kurban edilebilir. Potansiyel iş kolikler ve ailelerinin çoğunun karşılaştığı sorun, iş yaşamı ve kişisel yaşam arasında bir çatışma çıktığında hangisinin önce geldiğine ilişkin soru bile sorulmamasıdır. Eğlenceye yönelik ya da ailenin zararına, ücretli ya da zevk için yapılıyor olsun, daima iş önce gelir. İş koliklik tuzağından kaçınmak isteyenler için genelde ümit vardır. Bunların ciddi biçimde dengeli bir yaşamı hedeflemeleri gerekir. Kendileri için neyin önemli olduğunu kavrayan ve zaman yönetimi kararlarını buna göre veren bireyler, en az zaman denetim baskı ve sonuçlarını yaşayan kişilerdir.
Zamanımızı harcayan her şey, bizi yeterince zamanımızı olmadığı stresine iter; bu nedenle her potansiyel zaman tüketici aynı zamanda potansiyel bir stres yapıcıdır. Zamanı tüketmenin ne olduğunu iyi biliriz.
Panikleriz, heyecanlanırız ve sıklıkla birlikte yaşamda çalışma için çekilmez olur. Yarattığı stres, günlük olağan işlerde açığa çıkar. Saatin yatma zamanını geçmiş olduğunu göstermesine rağmen önünde daha bitirilecek sayfalar dolusu uzun ve zor bir ödev bulunan öğrencinin durumu böyledir.
Çalıştığı evden uzakta geçireceğj hafta sonu yaklaşırken daha önünde yıkanacak dağlar kadar çamaşır bulunan ev hizmetçisinin durumu budur. Amiri satışlarda sabırsızlıkla bir artış beklerken son anda bir daktilo içine takılmak zorunda kalan büro yöneticisini de bu durumda görebiliriz
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…