Hedef Belirleme ve Zaman Planlaması Yapmak

Hayattaki en büyük lükslerden birinin keyfine varmayı amaçlıyorsanız, yeteri kadar zamana sahip olma lüksünün, dinlenmek için zamana sahip olmanın, kavramları enine boyuna düşünebilmenin, işleri yapabilmenin ve onları kabiliyetinizin el verdiği en son noktaya göre gerçekleştirebilmenin tadını çıkarmak istiyorsanız, sadece bir yol olduğunu unutmayın. Düşünmeye üşenmeyin ve işleri önem sırasına göre tasnif edin.

Değerler, amaçların diliyle ifade edilebilir. Amaçların belirtilmesi de bu doğrultuda değerler tarafından anlaşılabilir. Mesela. kendinizi hayattaki en önemli hedefinize adarsanız, bu sizin için bireyin önce geldiğini gösterebilir. Eğer konu başka bireylerin kendini adaması ise iyi. Fakat problem, başkalarının
hedefleri pahasına kendinizi adadığınız hedefin gerçekleşmesi ise Dr.Samuel Johnson’in tarif ettiği bir tanıdığı gibi olabilirsiniz: “Kendine aşık, hiçbir rakibi yok.”

Uzun vadeli hedefler koymak ve planlamak başarı için son derece önemlidir. Bu konu hakkında https://www.sayginnlp.com/uzun-vadeli-hedefler-stratejik-amaclar-ve-hayati-planlamak/ yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Hedef Belirlemenin Önemi

Bazen stratejik bir hedefi tam olarak tanımlamak imkansızdır, Böyle bir durumda, belli bir hedefi olan aktiviteniz, bir generalin karargahının bulunduğu tepeyi güvenlik altına alması gibi, rekabetçi konumunuzu daha ileri götürme amaçlı olabilir. Stratejik yeterliliğinizi geliştirebilirsiniz. Tam olarak nereye gittiğinizi bilmediğiniz durumlarda bile ileriye doğru yapılan bir hareket hiç beklenmedik olumlu sonuçlar doğurabilir.

Kolomb, Hindistan’a varmayı hedefleyerek Amerika’yı keşfetti.

Hedefe ulaşmak için kullandığınız beraber işleyen çeşitli strateji ve taktikler, yöntemler ve rutin faaliyetler olarak adlandırılmalıdır. Zaman yönetimi ile ilgileri ne? Şimdilik yöntemlere yoğunlaşalım.

Hedef belirleme teknikleri açısından yöntem veya bir başka deyişle siyaset, temel olarak bir ilkenin takip edilmesi neticesi alınan karardır. Onlara olan ihtiyacınızla yüzleştiğinizde seçim yapmanıza yardımcı olabilirler. Tatillerinizi yaz yerine ilkbahar veya sonbaharda yapmanız bir yönteminiz, siyasetiniz olabilir. Bu değişmez bir kural değildir, sadece meselenin ana noktalarından biridir. Her sene konuyu en baştan mütalaa etmek zorunda kalmayacağınız için size zaman kazandırır.

Hedef Belirleme ve Zaman Yönetimi Teknikleri

Teşkilatlı bir yapının liderleri veya bir mensubu tarafından yapılsın, yöntem belirlemek çok önemlidir. Strateji ile bir sayılmasa da bağlantılı olabilir. Yöntemleriniz, siyasetiniz, hareketlerinize rehberlik eden bir takım ilkelerdir.

Hedef belirleme ve zaman yönetimi tekniklerine bu gözle bakmak, onların yerleşik kurallara sahip devamlı uygulanan faaliyetler, kat’i prosedürler ve günlük alışkanlıklar haline gelmesini engeller. Hiçbiri de birbiriyle aynı değildir. Yöntemlere sahip olmanın değeri bu kitap göz önüne alınacak olursa, karar vermenin zaman alıcı bir faaliyet olduğu gerçeğinden kaynaklanır. Eğer bazı pratik çözümlerle çok vakit alan problemlere harcadığınız zamanı kısaltabilirseniz, bu sizi özgür kılacaktır.

Zaman yönetimi için hedefleri doğru şekilde planlamak önemlidir. Bu konu ile ilgili https://www.sayginnlp.com/zaman-yonetimi-disiplini-kazanmak/ yazımıza göz atabilirsiniz.

Yöntem, kural değildir. Mesela bir firma rüşvet alıp vermenin kesinlikle yasak olduğunu ilan edebilir. Teorik olarak istisnalar olabilir, fakat bu istisnalar tahmin edilemez.. Yöntemler kural olmaktan çok rehberdir. Bu da yöntemlerden faydalananların kendi yargı ve sağduyularını kullanacaklarını gösterir.

Kural mahiyetindeki yöntem ve siyasetler çok açık seçik olmalıdır. Çünkü amaçları er türlü muhtemel zaman kaybı ve karışıklığı bertaraf etmektir. Yöntemler fazla uzun ömürlü değildir. Muallakta kalınınca tekrar gözden geçirilirler. İhtiyaçlara cevap veremediği zaman veya yanlış oldukları anlaşılınca değiştirilirler. Eğer işe yaradığından daha çok değişikliğe uğruyorsa, kafaları gerçekten karıştırıyor ve zaman kaybına sebep oluyor demektir.

Zaman Yönetimi Planı ile Hedeflere Ulaşmak

Püf Noktalar

  • Hayatın bir yolculuğa benzetilmesi çok kuvvetli ve doğru bir teşbihtir. Hayatınıza bu açıdan bakmak yardımcı olabilir.
  • Bazı yolculukların hedefi ve rotası vardır; bazısı da bilinmezin keşfi içindir.
  • Yöntem veya siyaset strateji demek değildir. Hiçbir stratejiniz olmadan da ilerleme kaydedebilirsiniz. Engeller, problemler ve krizlerle yüz yüze geldiğinize rehber niteliğindeki yöntemler çok işe yarar.
  • Bir amaç ve yön duygusu geliştirilebilir. Bunlar stratejik bir amacı büyük bir zihni gayretle tanımlama ve daha sonra onu enerjik bir şekilde takip etmekten kaynaklanırlar. Stratejilerinizi kazandığınız tecrübelerin ışığında her zaman değiştirebilirsiniz.
  • Değerlerinizi bilin; çünkü zamanını kullanma yöntemlerinize bir yön ve kişilik verirler. Onları her sene değerlendirin, analiz edin ve bunun için gerekli zamanı ayırın. Hayat geminize yol gösteren yıldızlar olduklarını düşünün.
  • Başkalarının değerleri hakkında durup dururken yorumda bulunmayın.

“Eğer gittiğiniz yeri bilmiyorsanız, istediğiniz yolu seçebilirsiniz.”

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago