Etkili Sınıf Yönetimi Nedir? Nasıl Sağlanır?
Sınıfın iyi yönetilmesi, eğitimde başarılı olmak için ilk adım olarak kabul edilir. Bu nedenle, öğretmenin liderlik rolü ön plana çıkmakta ve grup dinamizmini bilmesi önem kazanmaktadır. “Etkili Sınıf Yönetimi Nedir? Nasıl Sağlanır?” başlıklı yazımızda size sınıf yönteminin önemli faktörlerinden bahsedeceğiz. Bu bağlamda, yönetimle öğretim birbiriyle bağlantılı olmaktadır. Bir bakıma sınıf yönetiminde başarılı olanlar, genellikle iyi öğretmen özelliklerini taşımaktadırlar.
Öğretmenlerin eğiticilik özelliği kadar yöneticilik özelliklerinin de geliştirilmesi, önem kazanmaktadır. Etkili sınıf yönetimi konusunda geliştirilmiş ilkeler, öğretmenin grup yönetimi başarısına katkı sağlayıcı olabilir. Aynı şekilde, öğrenme etkinliklerinin düzenli bir şekilde planlanması, sınıf içi kurallara uyulması ve sınıftaki işleyişin açık seçik belli olması da öğretmenin sınıf yönetimine katkı getirebilir; doğabilecek disiplin sorunlarını en aza indirebilir.
Bir öğretmen ya da eğitmen olarak çalışıyorsanız ve yeni nesil metotlarla kendinizi geliştirerek sınıf içi hakimiyetinizi arttırmak ve öğrencilerinizle daha etkili iletişim kurabilmek isterseniz https://www.sayginnlp.com/ogrenci-koclugu-sertifika-programi/ içeriğimize mutlaka göz atın.
Öğretmenin bireysel özellikleri, ders verirken kullandığı stratejileri, yöntem ve teknikleri de sınıf yönetimini etkilemektedir. Ayrıca sosyal çevreyle uyum, okul ve aile arasındaki işbirliği, sınıfın fiziki koşulu ve sınıfta yaratılan atmosfer de sınıf yönetimini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.
Öğretim etkinliklerinin düzeni bir şekilde planlanması, sınıf içinde çıkabilecek olayları ve istenilmeyen öğrenci davranışları için önceden önlem alınmasını sağlayabilir. Sınıf içinde uyulacak kuralların önceden saptanıp öğrencilere öğretilmesi de istenmeyen öğrenci davranışlarının ortaya çıkmasına engel olabilir.
Sınıf yönetiminde disiplin anlayışı, katı kuralların uygulanmasından çok bilgiye, sevgiye dayalı olmalıdır. Diğer bir anlatımla, öğretmen sınıf içinde disiplini bilgisiyle, öğrenciye sevgi göstermesiyle ve ona saygı duymasıyla kurmalıdır.
Sınıf İçi iletişim
Çoğu kez farkında olmadan bizimle konuşan kişinin, mesajı iletmek için seçtiği sözcüklerin türüne, konuşma hızına, araya koyduğu mesafeye, ses tonuna, suskunluk sürelerine ve beden diline dikkat ederek, sözcüklerin arkasındaki duygusal içeriği de algılar ve bize gönderilen mesajlara uygun tepkiler veririz.
Sınıf içi iletişimde başarılı olabilmek için dikkat edilecek hususlar:
Etkin Dinleme:
Bir kimsenin ilettiği sözlü mesajların arkasındaki sözel olmayan mesajları da doğru anlamaya, etkin dinleme denir. Bu beceriyi kazanmak, öğretmenin öğrencisini anlamasını kolaylaştıracaktır.
Etkin dinleme, beden dili ve etkili iletişim becerileri konusunda daha fazla bilgi edinmek için https://www.sayginnlp.com/beden-dili-ve-etkili-iletisim/ yazımıza göz atabilirsiniz.
Ben Dilini Kullanmak
Günlük yaşantımızda karşımızdakine yönelik olumsuz, kızgın duygularımızı dile getirmek için çoğunlukla “sen zaten hep öyle davranırsın”, “çok anlayışsızsın” gibi sen dilinin hakim olduğu ifadeleri kullanırız.
Sen diliyle gönderilen ifadelerin, istenilmeyen davranışların ortadan kaldırılmasında çok az olumlu etkisi olmaktadır. Sen dilinin kullanılması, öğrenenin benlik saygısını zedelemesi ve öğretenle olan iletişimini bozması açısından, olumsuz etkileri fazlasıyla gözükmektedir. Sen dili yerine
BEN dili kullanıldığında ise öğrenciyi olumsuz olarak yargılayan mesajlar yerine, öğretenin sorun karşısındaki duyguları dile getirilir. Böylece öğrenen, doğrudan kendi kişiliğine yönelik olumsuz bir yargıyla karşı karşıya kalmadığı için öğrenenle öğreten arasındaki iletişim bozulmaz. Ben dilinin kullanıldığı mesajların etkili olabilmesi için üç öğeyi içermesi gerekmektedir
- Sorun olan davranışın açık bir tanımı yapılmalıdır…
- Sorun olan davranışın, öğretmen üzerindeki etkileri belirtilmelidir…
- O davranışa yönelik duyguları ifade etmelidir..
Göz Teması
Kişiler arası ilişkilerde, iletişim kurulan kişinin doğrudan gözlerine bakmak, genellikle “Sana ve senin anlattıklarına önem veriyorum” mesajını, sözsüz bir biçimde karşıya ifade etmedir, Ayrıca ders anlatırken öğrencilerle göz iletişimi kurma, öğrencilerin konu üzerinde dikkatlerini toplamalarını kolaylaştıracaktır.
Bekleme Süresi
Ders anlatırken konunun anlaşılıp anlaşılmadığını kontrol etmek, ya da öğrenenlerin dikkatini toplamak için öğrencilerden herhangi birine sorular sorulur. Ancak soruları yanıtlanması için çoğu kez birkaç saniye beklenir, cevap gelmeyecek olursa bir diğer öğrenciye yönelinir. Yapılan araştırmalar, cevap süresi için geçen zamanın artmasıyla verilen cevapların daha açıklayıcı ve üst düzeyde olduğunu göstermektedir.
Kişiler Arası Sosyal Mesafe
Birbirleriyle iletişim kuran kişiler, algıladıkları yakınlık derecelerine göre, aralarında “sosyal” bir mesafe bırakırlar. Araya konan mesafe arttıkça, iletişim kuran kişiler arasındaki ilişkinin resmileştiği görülür.
Öğretmen merkezli geleneksel eğitim anlayışı, bugün artık yerini öğrenci merkezli çağdaş eğitim anlayışına bırakmaktadır. Ancak hâlâ pek çok uygulama “eğitimin öğretmen merkezli” olduğu ve öğretmenin “ben sadece dersimi veririm, sizin yakınınız olamam” felsefesinin ağır bastığı şekliyle işlenmektedir.
Ayrıca sınıf içi iletişimi geliştirmek için aşağıdaki hususlara da dikkat edilmelidir.
- Öğretmen konuşma yeteneğini geliştirmeli..
- Ders iyi şekilde planlanmalı.
- Öğrencinin ihtiyaçları, yetenek ve ilgileri değerlendirilmeli….
- Öğrencinin ilgisini dağıtan durumlar ortadan kaldırılmalı..
- Birden fazla duyu organına hitap eden araçlar kullanılmalı..
- Zor ve komplike olan öğretim araçlar kullanılmamalıdır.
Sonuç olarak, eğitim teknolojisi verimli uygulamalar ve nitelikli ürünler elde etmek için iletişimle ilgili kuramlardan ve araştırma sonuçlarından yararlanan, aynı zamanda da öğretme ve öğrenme süreçlerindeki iletişimi, yani Eğitim İletişimi’ni inceleyen bir disiplindir.