İletişim becerileri, bir kişinin doğru bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan bir dizi beceri olarak tanımlanabilir. Etkili iletişim becerileri “ne zaman konuşacağını, ne zaman ve ne hakkında konuşacağını, kiminle, ne zaman, nerede, hangi biçimde” bilmesini içerir.
Sürekli olarak diğer insanlarla etkileşiriz ve kendimizi ifade etmeyi bırakamayız. Bu nedenle, bu becerileri ustalaştırmak kişisel ve sosyal gelişmemiz için çok önemlidir. Onlar ile konuşma, dinleme ve anlamak sırasında kullanıyoruz.
Günümüzde bilgisayar ekranlarımızdan ve cep telefonlarımızdan uzaklaşmak oldukça zor. İletişim sürekli değişiyor ve ona hızla adapte olmak zorundayız. Öyle olsa bile, iletişim kurduğunuz şeyle olsun, etkili iletişim becerilerini kullanmanız gerekir.
Hepimiz yanlış anlaşılmaların ne kadar üzüldüğünü biliyoruz. Ayrıca, konuştuğumuzda birisi bize dikkat etmediğinde, rahatsız edici duyguyu da biliyor veya hayal edebiliyoruz. Bazen söyleyebildiğimiz şeyin ilginç olmadığı ya da iletişimsel süreçte hatalar olduğu kaçınılmazdır. Ancak burada, bu durumlarla mümkün olduğunca az karşılaşmanız için bazı yönergeler vereceğiz. İletişim becerilerinizi nasıl geliştireceğinizi keşfedin.
Çevrenizdeki insanlara, söylemek istediğiniz şeyleri geniş bir şekilde ileten ve tarzlarını inceleyen insanlara bakın. İyi yaptığınız şeyleri ve nasıl ilerleyebileceğinizi daha iyi anlayacaksınız. Kısa bir süre içerisinde bu işlemi otomatik olarak gerçekleştireceksiniz. Kendi kendini değerlendirmede veya kendi kendini eleştirme konusunda çok ağır olmamaya çalışın, çünkü bu konuda ağır davranmak sizi daha çok tedirgin edecektir.
Çoğu kez “daha azı daha fazladır”. Bu bir istisna değildir. Büyük ifadelerle veya bombala ilgili terimlerle vakit kaybetmeyin. Böyle bir yaklaşım iletişimsel süreci boğacak ve her zaman iyi görünmeyecektir. Bu, kelime dağarcığımızı genişletmeyi bırakmamız gerektiği anlamına gelmez. Doğru kelimeyi ne zaman kullanacağımızı ve bunu doğal olarak yapmamız gerektiğini bilmek zorundayız.
Seninle konuşurken bir kişinin kendisinin olmadığını düşündün mü? Bazen kendimizi diğer insanlar gibi görünmeye ve ifade etmeye çalışırız. Bu, yalan söylemek ya da daha çok uyum sağlamak anlamına gelmez. İlk randevusuna giden birisini hayal edin. Her konuda hemen kabul görüyorsanız şüpheye düşebilirsiniz. Potansiyel ortağınız olan bilgi ya da özelliklere sahip olduğunuzu göstermeye çalışabilirsiniz. Dünyanın en iyi niyetine sahip olmamıza rağmen, bu durum oldukça zorludur ve çoğu zaman ikna edici değildir. Kendinize güvenmeniz ve etkili iletişim kurmanız için rahat hissetmeniz önemlidir.
Açık gözükebilir. Ancak bazen aceleyle, stresle veya kötü ruh haliyle gülümsemeyi unutuyoruz. Kaş çatmaktan ziyade pozitifliği ileterek konuşmamız çok zor. Her koşulda, neşeli davranışı korumamıza gerek yoktur, ancak karşımızdaki ile olabildiğince empati kurarak iletişimi devam ettirmeye çalışabiliriz. Sosyal becerilerinizi geliştirin. Hem başkalarının size nasıl davrandığını iyi hissetmenin faydalarını göreceksiniz.
Her insanın kendi gerçekliği vardır. Sosyokültürel seviyemize göre farklılaşır, farklı bakış açılarını düşünürsek veya aynı sözcük için farklı anlamlar çıkartma gayreti içerisinde oluruz. Bu durum yanlış anlamaya yol açabilir.
Dinleyicilerin tepkilerini gözlemlersek ve buna göre hareket edersek bu hatalar önlenebilir. Anlamadıklarını görürseniz açıklayıcı örneklere bakın. Öte yandan, iletişiminizin etkili olup olmadığına dair şüpheniz varsa, söylenmemiş bir şeyin kalmasına izin vermeyin.
Önemli bir sınav, sunum veya bizi tedirgin eden kişi iletişim becerilerimizi azaltabilir. Bu koşullarda kendimizi huzursuz bulmamız normaldir. Yine de, stresli durumlarda sakin kalmak için yollar vardır. Örneğin, kendinizi daha iyi hissedinceye kadar güvenebilirsiniz. Size aptalca gelebilir, ama başka bir şeye odaklanmaya ve problemden biraz uzaklaşmaya hizmet eder.
Etkili iletişim becerileri hakkında daha fazla bilgi edinin ve okuyun. Beden dili, hikaye anlatımı veya Nöro Linguistik Programlama (NLP) gibi konuları araştırabilirsiniz.
Bir sunum yapmak zorundaysanız görsel kaynaklara güvenebilirsiniz. Fikirlerinizi artırmak için fotoğraf, görsel materyaller veya grafik kullanın. Kitlenizle daha duygusal bir bağ oluşturmak için renk psikolojisine güvenebilirsiniz. Görüntülerin gücüne güvenmeniz sözlerinizi güçlendirecek ve seyirciler onları daha iyi hatırlayacak.
İletişim sadece bir araç değil, aynı zamanda da bir amaç olarak kullanılabilir. Herkes yüzlerce insana hikâye yazmayı ya da hassas bir konu açmayı sevmez. Bununla birlikte, iletişimsel becerilerimiz aynı zamanda bir şaka ya da sarılmayı anlatmak kadar rahatlatıcı olabilir. Bunları geliştirmek, bu deneyimleri daha da tatmin edici hale getirecektir.
Aktif dinleme alıştırması yapın, empati kurmaya özen gösterin ve muhatabınızı anlamak için uğraşın. Nasıl dinleneceğinin bilinmesi, gramer olarak kusursuz ya da geniş bir kelime hazinesi kadar önemlidir. Bu şekilde öğrenmeyi bırakmayacaksınız ve kişiler arası ilişkilerinizi zenginleştireceksiniz.
“Etkili İletişim Becerileri İçin Öneriler“ başlıklı yazımızdaki tavsiyelere uymanıza rağmen iletişim problemleri yaşamaya devam ediyorsanız 24 yıllık tecrübemiz ile İzmir, Denizli, Antalya ya da Muğla şubemizde düzenlediğimiz Etkili İletişim Becerileri Eğitimlerimize katılabilirsiniz.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…