Eğitimde NLP Teknikleri ve Dayandığı Temel Varsayımlar
Hiç bir öğretmenin bir sınıftan ya da bir öğrenciden söz ettiği Sırada o kişilerle ilgili olarak sizin
görüşünüzden tamamen farklı bir fikre sahip olduğunu gözlemlediğiniz oldu mu? Bunu fark ettiğinizde sorunun özünde yatan şeyin o öğretmenin sınıf ya da öğrenci hakkında sahip olduğu beklentiler, İnançlar ve düşünme şekli olduğunu anladığınız oldu mu? İşte NLP teknikleri, dayandığı temel varsayımlar ya da ön kabuller kişinin davranışlarını anlamlandırmak amacıyla fikir ayrılıklarının nelerden kaynaklandığını inceleyerek işe başlar.
Okulda geçirdiğimiz sürede kişiler ya da olaylar hakkındaki düşünme şeklimiz davranışlarımızı etkilemekte, bu yüzden etrafımızdaki insanlar üzerinde de etki yaratmaktadır. Son 30 yıldır NLP başarılı insanların kendi potansiyellerine erişmek için uyguladıkları kritik öneme sahip zihinsel işleyiş yapılarını tanımlamıştır. Bunlara genellikle Neuro Linguistic Programming (NLP) varsayımları adı verilmektedir. Bunlar NLP uygulamaları içinde, terapi uzmanlarının ve genel olarak başarılı insanların özgün modellemesinden evrimleşmiştir.
NLP teknikleri hakkında daha fazla bilgi için https://www.sayginnlp.com/nlp-teknikleri/ yazımıza mutlaka göz atın.
Etkin öğretim için en yararlı olduklarını düşündüğümüz ön varsayım aşağıda yer alıyor. Bu fikirlerin özünde şu temel prensip var: “Başka insanların davranışlarını değiştiremeyiz, sadece kendi davranışlarımızı değiştirebiliriz.”
Bu prensip çocuklar kadar yetişkinler, öğretmenler, ebeveynler, arkadaşlar ve iletişimde bulunduğumuz herkes için geçerlidir. Kendi davranışlarımızdaki değişikliklerin diğerlerini nasıl etkileyeceğini her zaman bilemeyiz. Fakat aldığımız duyusal geri bildirimleri, diğer insanlardan gelen belirsiz işaret ve sinyalleri hassas bir şekilde takip ederek uyum sağlayabilir ve diğer insanların davranışlarına etkin bir şekilde yanıt verebiliriz. İşte zihninizi kullanma kılavuzu olarak da ifade edebileceğimiz NLP bu etkin yanıtların arayışı ile yola çıkmıştır.
Başka insanların davranışlarını değiştiremeyiz, sadece kendi davranışlarımızı değiştirebiliriz.
Bu ön kabuller üzerinde birkaç dakika vakit harcamak, takip eden uygulamalı bölümlere başlamadan
önce size yardımcı olacaktır.
Etkin iletişim kurmak
Her zaman iletişim kuruyoruz
Öğrettiğimiz sınıfta öğrencilerin önünde yaptığımız her şey bir şekilde iletişim kurmaktadır:
- Kullandığımız kelimeler
- Yüz ifademiz üzerindeki küçük değişiklikler
- Duruş şeklimiz
- Durduğumuz yer ve benzeri.
Bunun farkına varmamız kurduğumuz iletişimin detaylarını ve diğer insanlar üzerinde yaptığı etkiyi keşfetme fırsatı verir. İşin aslına bakarsanız iletişim kurmamak mümkün değildir, hiçbir şey söylememek bile bir şey iletecektir.
İlettiğiniz şeyin anlamı aldığınız yanıttır
Bu görüş birçok açıdan öğretmenler için en büyük mücadele alanı olan fikirlerden biridir. Basitçe
ifade etmek gerekirse, biz başkalarından istediğimiz şeyle ilgili olarak suçu karşı tarafa atamayız. İlk bakışta bu boş bir fikir gibi gözükebilir ama işin gerçeği bu görüş dünyayı farklı bir açıdan görmenin güçlü ve özgürleştirici bir yoludur. Değişmesi gerekenin biz olduğumuz bir hayatın üzerinde gerçekten kontrole sahip olduğumuz yönü gösterir olan kendi davranışlarımız üzerinde tam kontrole sahip olmamıza izin verir. Bunu bir düşünün, bir başkasının bir şey yapmasını nasıl sağlayabilirsiniz? İşin gerçeği, öncelikle sizin harekete geçmeniz gerekmektedir.
Okul başarısını arttırma konusunda NLP tekniklerinden nasıl yararlanabileceğinizi merak ediyorsanız https://www.sayginnlp.com/okul-basarisini-arttirmanin-zihinsel-adimlari/ yazımıza mutlaka göz atın ve eğitimde NLP uygulamaları hakkında bilgi edinin.
Direnç uyum yokluğunun bir sonucudur
Dirençle ya da meydan okumayla karşılaştığınızda kendinize sorun; bu çocukla, ebeveynle ya da
meslektaşınızla ne tür bir ilişkiniz var? Neredeyse her zaman, eğer ortamda karşılıklı bir güven
ve ilişki, yani uyum yoksa direnç ortaya çıkacaktır. Uyum oluşturmanın öğrenilmesi NLP’deki
kilit yeteneklerden biridir. NLP eğitimi, durum ve koşullar ne olursa olsun etkin ve hızlı bir şekilde
uyum oluşturmanın yollarını öğreneceğiniz çok sayıda teknik sunuyor.
Genellikle öğretmenler sınıfa görevler, strateji ve yetenekler bakış açısından yaklaşmaktadır; çocuklar ise kimlik seviyesi gibi daha temel bir seviyede bulunmaktadır. Onlar genellikle sizin kim olduğunuzla ve sizin için neyin önemli olduğu ile daha çok ilgilenmekte; korunmaya ve beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. NLP tekniklerini kullanarak çabasız bir şekilde uyum geliştirmek size bu seviyede iletişim kurma olanağı verebilir ve düşünme, hissetme ve davranış yollarınızı değiştirebilirsiniz.
Etkin şekilde düşünmenin yolu
Zihnimizin gözünde oluşturduğumuz harita gerçeklik değildir
Bizler dünyaya ilişkin içimizde oluşturduğumuz kendi haritalarımıza göre davranıyor ve yanıt veriyoruz. Bunlar bizim deneyimlerimizin ve bu deneyimlerle ilişkili duyguların sonucudur. Beyin dili programlama olarak Türkçeye çevrilen NLP, haritalarımız değerler, inançlar ve hatıralarla doludur. Bunların bazıları işe yarar durumdadır, bazıları ise değildir. Etkin bir şekilde iletişimde bulunmanızı sağlayacak esneklik ve yeteneklere sahip olmayı ve hedeflerinize ulaşmayı öğrenme sürecindeki ilk adım haritanızda neler olduğunun farkına varmak ve onun sadece bir harita olduğunu anlamaktır.
Çerçeveyi oluşturan kişi iletişimi ve gerçekleşecek aksiyonları kontrol eder.
Çocuklar ne yapmaları gerektiğini açıkça anlamadığı zaman ne olur? Hepimizin geçmişinde bir sınıf aktivitesi oluşturduğumuz ve sonra bunun hiçbir işe yaramadığını fark ettiğimiz örnekler mevcuttur. Bu genellikle biz açıklama kısmının önemli bir bölümünü kaçırdığımız ya da aktivitenin “nasıl” yapılacağına dair kısımda açık olmadığımız için meydana gelmektedir. Bu durum tüm iletişimler için geçerlidir. NLP teknikleri bize kullandığımız dil biz bunun farkında olsak da olmasak da ilettiğimiz anlamı güçlü bir şekilde etkilemektedir. Dildeki gizli anlamın daha fazla farkına varmaya zaman ayırmamız bizi çok daha etkin bir hale getirir. Temelde sınırları önce kim belirlerse onu izleyen belirteçleri da o koyacaktır.
Herkes ihtiyaç duyduğu içsel kaynaklara sahiptir
NLP temelde fikirlerin, inançların, teknik ve felsefelerin pozitif bir setidir. Bütün bu fikirlerin özünde
eğer biri bir şey yapabiliyorsa, bir başkasının da onu yapabileceği kavramı yatmaktadır. Diğer bir
ifadeyle NLP o kişinin ne yaptığını anlamak ve onu kendimize uyarlamaktır. Fark yaratan şeyler
genellikle belli belirsiz ya da gizlidir ve içsel imgelemenin ya da kendimizle veya başkalarıyla
kullandığımız dilin bir sonucu olabilir, Günün sonunda hepimiz ne düşündüğümüz ve nasıl
davrandığımız konusunda kontrole sahiptir,
Pozitif aksiyonlar almak
Hepimiz hızlı bir şekilde ve tek seferde deneyerek öğrenebiliriz
Öğretmen olmak üzere eğitildiğiniz zamanı düşünün. Bir şeyi ikinci defa ya da tekrar tekrar öğretmek,
Sınıf içinde daha önce de oluşmuş bir problemle uğraşmak ne kadar daha kolay? Zihinlerimiz geçmişte yaptığımız şeylere ilişkin hatıralara, özellikle de ister başarı ister başarısızlık olsun güçlü anılara hızlı bir şekilde yanıt vermektedir. Zihnimiz gelecekteki olaylarla ilgili olarak yarattığımız imgelere de aynı hızla yanıt verebilmektedir. İstediğimiz şeyin pozitif bir zihinsel temsilinin oluşturulması bizim içsel kaynaklarımızı kolayca harekete geçirmemizi sağlar.
Peki, ne kadar hızlı öğrenebilirsiniz? Bir anlığına kollarınızı kavuşturun. Şimdi de kollarınızı tam tersi şekilde kavuşturun. Ne kadar kolaydı? İlk başta zor geldi değil mi? Şimdi kollarınızı alışkın olmadığınız şekilde yedi-sekiz kere kavuşturun.
Bir şeyi yapma şeklinizi değiştirdikten sonra bu deneyimi tekrarladığınızda ne olur? Birçok şeyi
öğrenmek için zihninizin fazlaca tekrar yapması gerekmez. NLP teknikleri hayatın kesinlikle bu
kategorisinde yer alır ve bir kere tecrübe edildikten sonra sizinle kalır.
Geri bildirim bilgidir; başarısızlık diye bir şey yoktur
Ne istediğimizi bilmek ve içsel temsillerimizi ve imgelerimizi istenen hedefe doğru yöneltmek
yolculuğun başlangıcıdır. Haritamızın gerçeklik olmadığını aklımızda tutarak, istediğimiz şeyi elde
edip etmediğimiz konusunda da uyanık olmamız gerekmektedir. Duyularımızı etrafımızda olan biten
şeylerin belirgin olmayan detaylarına yönelterek istediğimiz şeyi ne zaman elde ettiğimizi ve işlerin
ne zaman iyi gitmediğini bilebiliriz. Sınıfta belirgin olmayan sinyallerin ve işaretlerin farkına varmak
yaptığımız şeyi tekrar düzenleme konusunda hızlı bir şekilde hareket etmemizi ve bunu yapmaya ne
zaman ihtiyacımız olduğunu fark etmemizi sağlar.
Eğer NLP eğitimi ile kendinizi geliştirmek isteyen bir öğretmen ya da eğitici iseniz https://www.sayginnlp.com/nlp-egitimi/ sayfamızdan Sinir Dili Programlama eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.
En esnek olan kişi en büyük etkiye sahiptir
Son 20 yılda öğretmenler öğretim ile ilgili kaç tane felsefe ve fikri ele almak zorunda kaldı? Ve
bunların kaçı her zaman işe yarıyor? NLP uygulayıcıları herkese uyan tek bir beden olmadığımı ve her
şeyin her zaman 1şe yaramayacağını bilmektedir. Sonuçta sınıflar ve okullar karmaşık ortamlardır,
davranış ve düşüncelerde esnek olmak bize daha fazla seçenek ve daha fazla seçim şansı verir. NLP’nin öğretmenlere sunduğu şey profesyonel yargılarında kullanabilecekleri geniş bir olası davranış ve düşünme şekli yelpazesidir, bunlar mantıklı geldikleri her yerde ve her zaman kullanılabilirler. Çantanızda ne kadar çok alet varsa o kadar çok iş yapabilirsiniz. Bu durum birlikte çalıştığımız öğretmenler tarafından defalarca gösterilmiştir.