Disleksi (Özgül Öğrenme Güçlüğü) üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır. Hemen her problemde olduğu gibi dislekside de erken tanı çok önemlidir ve bu yazımızda sizlere bu yöntemlerden bahsedeceğiz.
Beynin öğrenme davranışlarını açıklamak üzere birçok çalışma yapılmıştır. Rus bilim insanı Luria, beyni 3 fonksiyonel alana ayırmış ve bu alanları beynin öğrenme araçları olarak adlandırabileceğimiz bilişsel fonksiyonlarla ilişkilendirmiştir. Öğrenme alanında çalışan bilim insanları DAS ve NAGLIERI klinik ve laboratuvar çalışmalarını Luria’nın fonksiyonel alanları ile birleştirmiş ve zeka ve öğrenme alanında nöro psikolojik temelli teorilerini geliştirmişlerdir. Zekayı ve öğrenmeyi beynin bilişsel performansı ile ilişkilendirdikleri bu teori PASS Teorisi’dir. CAS Testi (cognitive assesment system) ise PASS Teorisi’ne bağlı geliştirilen ölçme testidir.
PASS Teorisi, nöropsikolojik temelli bir teoridir ve beynin yapısın ve işlevlerini temel alan bir öğrenme modelidir. Bilişsel fonksiyonlar, beynimizin öğrenme sürecinde kullandığı; çevresel bilgileri (duyusal uyaranlar veya akademik bilgiler) seçmemize, almamıza, sınıflandırmamıza ve kaydetmemize olanak veren mental süreçlerdir. Bilişsel fonksiyonlar; dikkat, bellek, yürütücü fonksiyonlar, lisan, görsel ve uzaysal algıdır. Bilişsel sistemler eğitilir, deneyim-çalışma-pratik yoluyla zamanla gelişebilirler. PASS teorisine dayalı müdahale programları, bilişsel fonksiyonları geliştirerek, öğrenme performansının artması ve akademik iyileşmeyi sağlar.
Disleksi hakkındaki diğer yazılarımıza ulaşmak isterseniz https://www.sayginnlp.com/disleksi/ sayfamıza göz atabilirsiniz.
PASS kelime olarak; planlama, dikkat, ardıllık, ve eşzamanlılık kelimelerinin İngilizcelerinin baş harflerinden oluşmuştur. PASS (Planning, Attention, Successive, Simultaneous) teorisinde çalışılan bu bilişsel işlemler öğrenmenin temel araçlarıdır, öğrenmenin temelini oluşturmaktadır.
Çocuktaki bilişsel süreçleri değerlendiren CAS testi, 5-17 yaş arasındaki çocukların sorun yaşadığı bilişsel süreçlerin tespit edilmesi ve buna göre iyileştirme (müdahale) programların oluşturulması amacıyla kullanılır.
PASS müdahale programlarında, Dikkat-Planlama-Eşzamanlılık-Ardıl işlem yapma fonksiyonlarını iyileştirecek uygulama ve egzersizler bulunmaktadır. PREP (PASS Remedial Program) başta okumanın düzeltilmesi olmak üzere bilişsel işlemlerdeki sorunu iyileştirme programıdır. COGENT ise, okul öncesi dönemde bilişsel işlemleri iyileştirme için uygulanan programdır.
Disleksi (Özgül Öğrenme Güçlüğü) eğitim desteği almak istiyorsanız https://www.sayginnlp.com/disleksi-egitimi/ sayfamıza mutlaka göz atın.
Özetlemek gerekirse PASS teorisi ve müdahale programları öğrenme güçlüklerinin giderilmesi için eğitim programlarıdır. öğrenme güçlüğüne yol açan bilişsel fonksiyon sorunlarında iyileşme sağlar, Program, nöropsikolojik teorik temelleri üzerinde geliştirilmiştir.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…