Konuşma sadece doğuştan gelen bir yetenek midir? Yoksa sonradan geliştirebileceğimiz bir beceri midir? Bu soruyu doğru cevaplamak için bizi etkileyen konuşmacılara bakalım: Çetin TEKİNDOR ’a, Selçuk YÖNTEM’e… hemen hepsinin konuşma eğitimi aldığını görürüz.
Prof. Dr. Üstün DÖKMEN ’in sözü bizim için aydınlatıcı olacaktır : “İki eğitim insana değer katar. Bu eğitimlerden ilki konuşma eğitimidir.”
“Konuşmayı geliştirmek” ne anlama geliyor? Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki: Güzel bir müziğin bizde bıraktığı etki ile dinlemekten keyif aldığımız kişinin konuşmasının bizde bıraktığı etki benzerdir. Bu nedenle sesinizin daha etkileyici çıkmasını eğitim ile sağlayabiliriz.
En sıkıcı konuşmalar vurgu ve tonlamanın olmadığı konuşmalardır. İnsanların bizi dinlemesi vurgulu ve uygun tonlamayla konuşmamıza bağlıdır. Konuşma eğitimine katılarak bunu sağlayabiliriz.
Peki , “Okumak” konuşmayı etkiler mi? Sesi, vurguyu, tonlamayı etkilemez; konuşmanın içeriğini etkiler. Çok bilen; ama sesini tekdüze kullanan kişiler hepimiz için kabus olmuştur. Görünüş ve bilgi; etkili konuşma olmadan anlamını kaybeder.
Topluluk önünde etkileyici sunumlar yapabilmek en değerli özelliklerden biri, özellikle iş yaşamında. Dinleyicinin dikkatini hep yüksek tutmak, beyni ve gönlü fetheden sunumlar yapabilmek, sorulara etkili cevaplar verebilmek başarıya giden yolda olmazsa olmazlardan…
Özellikle yöneticiler, iş hayatına başlangıç yapacak gençler, öğrenciler, eğitmenler, STK ‘lar, Belediyeler, halka hizmet veren ve hizmetlerini halka doğru aktarması gereken tüm kurumların temsilcilerinin, hitabet konusunda deneyimli ve ikna edici iletişim kabiliyetlerinin yüksek olmalıdır.
Diksiyon Eğitmenliği Sertifika Programın Kapsamı
Güzel ve etkileyici konuşan insanlar çevrelerinde hayranlık uyandırmaktadır. Güzel ve etkileyici konuşabilmenin yolu da iyi bir diksiyona sahip olmaktan geçer. Diksiyon, sosyal hayatın bir parçası olduğu gibi iş hayatının da vazgeçilmezidir. Dilini düzgün kullanamayan insanlar, sağlıklı iletişim kuramazlar.
Seslerin, sözlerin, ses ve söze yardımcı olan öğelerin yerli yerinde kullanılmasına diksiyon sanatı adı verilir. Seslerin, sözlerin anlam ve heyecan duraklarını kurallarına uygun olarak söyleme biçimine diksiyon diyoruz. Diksiyon alımlı ve anlamlı söz söyleme sanatıdır.
Diksiyonun daha geniş bir tanımla, güzel ve etkili konuşmak üzere kullanılacak dil malzemesinin doğru seçilmesi ve bunların konuşmaya yardımcı diğer unsurlarla (sesin uyumu, Vurgu, ton, tonlama, durak, üslûp, jest ve mimikler, tavır vb.) uyumlu bir biçimde kullanabilme sanatına diksiyon denir. Diksiyon, anlamlı ve alımlı söz söyleme sanatıdır.
Herhangi bir dili konuşmak, yalnızca o dil hakkında temel bilgilere sahip olmak; dilin kelime kadrosunu öğrenmek ve iletişim kurmaktan ibaret değildir. Dilin doğru ve güzel kullanılması da önemlidir. Dilin seslerini doğru telâffuz edebilmek, kelimeleri doğru seçip yerli yerinde kullanabilmek de ayrı bir sanattır. Etkili ve Güzel konuşmak bir sanattır.
Diksiyon Eğitmenliği Sertifika Programının Amacı
Katılımcılara doğru iletişim kurmayı öğretmek ve kullanılan dilin en doğru şekilde hakkını vererek dile getirilmesini sağlamaktır. İş hayatında ve özel yaşamda etkin ve doğru iletişim kurmayı, doğru anlaşılmayı isteyen insanlara yardımcı olabilecek yeterliliğe ulaşmaktır.
Diksiyon Eğitmenliği Sertifika Programının Süresi
Programın süresi 40 saattir.
Diksiyon Eğitmenliği Sertifika Programına Kimler Katılabilir
Kendini geliştirmek, yeni bir mesleğe adım atmak isteyen herkes, iletişimin ve etkili konuşmanın öneminin farkında olan herkes uzmanlarımız tarafından yeterli bulunduğu takdirde programa katılabilir.
- Diksiyon Eğitmenliği‘ni meslek edinmek isteyenler,
- Mevcut mesleklerinin yanında Diksiyon Eğitmenliğini profesyonel olarak yapmak isteyenler,
- Diksiyon Eğitmenliği sırasında uzman yaklaşımları kullanmak isteyen profesyoneller,
- Bilgilerin kullanımında etkin ve başarılı olmayı amaçlayanlar,
- Diksiyon becerilerinin uygulanmasındaki başarının artmasını isteyenler,
- Ekibinin daha etkin olmasını amaçlayanlar Diksiyon Eğitmenliği Programı‘na katılabilirler.