Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı Arasındaki Farklar
Genellikler birbirine karıştırılan iki kavram olan “dikkat eksikliği” ve “dikkat dağınıklığı” ile ilgili bir yazı yayınlama düşüncemiz uzun zamandır vardı. Özellikle dikkat ve odaklanma problemi yaşayan çocukların ebeveynlerinin karşılaştığı “Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı Arasındaki Farklar Nelerdir?” sorusunun cevabı yazımızda.
Dikkat Dağınıklığı Nedir?
Fiilen veya zihnen bir işle meşgul olurken dikkati toparlayıp işe yeteri kadar konsantre olmama durumuna dikkat dağınıklığı diyebiliriz.
Dikkat eksikliği nedir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kişinin yaş ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, istekleri ertelememe ve dikkat sorunlarıyla kendini gösteren bir psikiyatrik rahatsızlıktır.
Dikkat Eksikliği hakkında daha fazla bilgi için
Dikkat Eksikliği Nedir?
Belirtileri çok küçük yaştan itibaren gözlemlenen tanımlanmış bir rahatsızlıktır. Dikkat dağınıklığı, hiperaktivite ile birlikte görülebilir. Bu duruma DEHB; Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu denir.
Bu iki farklı tanımdan şu sonucu çıkarabiliriz; Dikkat dağınıklığı sorunu olan bir kişi aynı dikkat testine, günün farklı saatlerinde girmiş olsa çok farklı sonuçlar alabilir.
Örneğin, dikkat dağınıklığı olan kişi uykusunu almış, kahvaltısını yapmış, güzel bir pazar sabahında zihni açıkken dikkat testinden çok iyi sonuçlar alabilir. Dikkat eksikliği olan kişi ise günün hangi saatinde olursa olsun dikkat eksikliği olan kişi ise günün hangi saatinde olursa olsun dikkat testi sonuçları değişmez.
Dikkat Eksikliği hakkında diğer yazılarımızı okumak için
https://www.sayginnlp.com/dikkat-eksikligi/
Arasındaki Farklar Neler?
- Dikkat eksikliği; uzun süreli unutkanlık gözlemlenebilir.
- Dikkat dağınıklığında ise; kısa süreli unutkanlık durumları gözlemlenebilir.
- Dikkat dağınıklığında meşgul olunan işte ve o işle bağlantılı olmayan diğer günlük faaliyetlerde sık sık sakarlık gözlemlenebilir. Anlık yapılan işte hata gözlemlenebilir fakat genel sakarlık durumu dikkat eksikliği kadar fazla gözlemlenmez.
- Dikkat Eksikliğinin hiperaktivite ile birlikte görülme oranı yüksektir içine kapanık, az hareketli bireylerde sıklıkla görülebilir.
Çok küçük yaştan itibaren gözlemlenir, tedavi süreci daha uzundur ve ciddi anlamda hayatı etkiler. Anlık değil, sürekli bireyi takip eden bir rahatsızlıktır. Anlık duygulara göre açığa çıkabilir. Uykusuzluk, stres gibi faktörlerle birlikte görülme olasılığı yüksektir. Zinde başlanan bir günde hiçbir olumsuz etkisi gözlemlenmeyebilir.
Belirtileri Nelerdir?
Dikkat Dağınıklığı her konu değil, bazı konularda dikkati toparlayamama şeklinde görülür. Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri ile yetişkinlerde dikkat dağınıklığı belirtileri birbirine yakın ama sorumluluklar gereği biraz farklılık gösterir.
- Çocuklarda, bazı derslerde çok iyi konsantre olunurken, bazı derslere dikkat ini verememe şeklinde gözlemlenebilir. Çocukların dikkat dağınıklığı sorunu yaşadığı dersler genellikle sevmedikleri derslerdir.
- Yetişkinlerde ise bazı işlere odaklanamama, verimli çalışamama şeklinde gözlemlenebilir. Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde dikkat dağınıklığı yapılan işe olan isteksizlikten kaynaklanabilir.
- İlk kez görüşülen bir insanın ismini hafızada tutamama; günler sonra tekrar görüşüldüğünde karşı tarafın simasını ayırt edememe gibi durumlar görülebilir.
- Önemsiz dış uyaranlara karşı çok duyarlı olunması yine dikkat dağınıklığı belirtileri arasında yer alabilir.
- Okuma veya dinlenme esnasında konsantre olamayıp tam anlayamamak, tekrar okumak veya dinlemek zorunda kalmak.
- Sınavlarda basit hatalar yapmak ve bunlara benzer durumlar dikkat dağınıklığı belirtileri arasındadır.
Dikkat Dağınıklığı Belirtileri hakkında daha detaylı bilgi için
https://www.sayginnlp.com/dehb-belirtileri-nelerdir/
Neden Olur?
Dikkatimizi dağıtan unsurlar 3 ana başlık altında özetlenebilir.
- Çevresel faktörler: ortam ışığı, ses hava vb.
- Fiziksel faktörler: 5 duyu organımızdan herhangi birinde özellikle görme ve işitme eksiklik sorunu olması
- Kişisel faktörler: Dikkat toplamayı öğrenememe
Ne Yapılmalı?
Her dikkat dağınıklığı şikayeti için ilaçlı tedavi gerekmeyebilir. İlaç kullanımının gerekip gerekmediğini konusunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. İlaçlı bir dikkat dağınıklığı tedavisi için karar vermeden önce sorunun düzeyine bakılır.
Motivasyon unsuru genellikle yetişkinlerde dikkat eksikliği tedavisinde önemli olabilmektedir. Çocuklarda ise başarılı olmanın önemi anlatılır ve en küçük başarısında bile takdir edilir. Dikkat dağınıklığı olan kişilerin ilgisiz kaldıkları alanla ilgili motive edilmeleri büyük oranda dikkat dağınıklığını azaltacaktır.
Düzensiz uyku ve beslenme, hareketsizlik durumlarında dikkat dağınıklığı belirtilerinin arttığını gözlemlemeniz olasıdır. Bu durumda etkileri azaltmak için daha düzenli ve aktif olduğunuz bir hayat tarzı belirlemenizi tavsiye ederiz.