Dikkat Eksikliği ve Anksiyete Arasındaki İlişki
Çocuğunuzun öğrenme ve dikkat problemleri ile birlikte bir endişe, kaygı sorunu olduğunda, bu durumla baş etmek ikiniz için de zor olabilir. Ancak çocuğunuzun bu konuda yalnız olmadığını bilmeniz bu süreçte ikinize de biraz olsun yardımcı olabilir. Öğrenme ve dikkat sorunları olan çocukların diğer çocuklara kıyasla daha fazla endişelenmesi sıklıkla görülen bir durumdur.
İlk olarak kaygı ile öğrenme ve dikkat sorunları arasındaki bağlantı hakkında bilgi edinerek işe başlayın. Ve size, okulun ve profesyonellerin size nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.
Öğrenme ve Dikkat Etme Konusunda Çocuklarda Neden Kaygı Yaygındır?
Öğrenme ve dikkat sorunları olan çocuklar, özellikle birkaç temel sebepten dolayı daha çok endişelenme riski altındadır. Bazı durumlarda, dikkat ve öğrenme sorunlarıyla ilgili yaşadıkları zorluklar endişe yaratır. Diğer durumlarda, endişe bozuklukları ile bazı öğrenme ve dikkat sorunları arasında genetik bir bağlantı olabileceği yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.
Endişe ve dikkat eksikliği ya da öğrenme güçlüğü arasında görülen örtüşme seviyesi yüksek olabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar, DEHB’li çocukların, DEHB’si olmayan çocuklara göre anksiyete bozukluğu geçirme olasılıklarının üç kat daha fazla olduğunu göstermektedir.
Kaygı, farklı durumlara atıfta bulunabilecek oldukça geniş bir terimdir. İnsanlar, gelip giden endişe veya gerginlik duygularını tanımlamak için “kaygı” ifadesini kullanabilir. Veya tıbbi bir durum olan ciddi ve sürekli olarak devam eden bir endişe bozukluğundan bahsediyor olabilirler.
Bazen insanlar kaygı ve stres terimlerini aynı durumu ifade etmek için kullanırlar. Bu terimler birbirinin yerine geçemez. Ancak kişinin yaşadığı kronik stres kaygı bozukluğuna yol açabilir.
Örneğin öğrenme kaygısı çeken ve yaşadıkları durum profesyoneller tarafından performans kaygısı olarak da ifade edilebilen çocuklar için kaygı bozukluğu sorunu oldukça yaygın olarak görülebilmektedir.
Dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar bazı görevleri yerine getirmek konusunda gergin oldukları zaman, bu durumun üstesinden gelebileceklerini hissetmezler. Bu, topluluk önünde konuşma yapmak veya bir metin okumak, tahtada matematik problemleri yapmak veya okulda bir oyunda oynamak şeklinde kendini gösterebilir. Kendine güven duymayan, arkadaşları tarafından sürekli alay edilen ya da zorbalığa uğrayan öğrenme ve dikkat sorunları olan çocuklar, bazı durumlarda bu tür kaygılar yaşayabilir.
Sınırlı olarak yaşansalar bile, bu tür endişe duygularıyla baş etmek çoğu zaman kolay değildir. Fakat çocuklar hayatın birçok yönünde onları etkileyebilecek kaygılara sahipse, bu daha ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Farklı seviyelerde yaşanan endişe problemleri farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Ayrıca, kaygı bozukluğu ile ilgili belirtilerin tüm çocuklarda aynı şekilde olmayabileceğini bilmekte yarar var.
Yaygın olarak görülen kaygı bozukluklarından bazıları şunlardır;
Yaygın anksiyete bozukluğu: Çocuklar birçok şey için endişe etme eğiliminde olabilirler. Sıklıkla “Bununla başa çıkamayacağım” veya “Bu zor ya da korkutucu olacak” gibi düşüncelere kapılabilirler.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB): Obsesyonlar istenmeyen ve nahoş inanç, duygu veya düşüncelerdir. Örneğin, “Dokunduğum her şey beni hasta edebilir.” Zorunluluk, korkutucu düşünce hakkındaki endişeyi ortadan kaldırmak için bir şeyler yapma dürtüsüdür. Bu, el yıkama gibi tekrarlayan bir ritüel şeklinde ortaya çıkabilir.
Sosyal anksiyete bozukluğu: Çocukların grup halinde olmalarına veya muhtemelen başka bir kişiyle etkileşime girmeye tahammül edemedikleri bir durumdur. Neler olabileceğini düşünmek onları o kadar endişelendiriyor ki, sosyal aktivitelere katılmayı tamamen reddetme eğilimine girebiliyorlar. Bu kaçınma durumu, onları “eğer” diye endişelenmekten koruyor olabilir.
Eğer dikkat eksikliği ve öğrenme problemi yaşayan bir çocuğunuz var ve kaygı (anksiyete) bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Dikkat eksikliği ile ilgili destek almak isterseniz dikkat eksikliği eğitimi yazımızı okuyabilir ve bu konudaki çalışmalarımız hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.