Ders Başarısı için Konsantrasyonu Arttırma Teknikleri
Konsantrasyonumuzun en üst seviyede olduğu zamanlar vardır. Zamanın nasıl geçtiğini fark etmediğimiz, yaptığımız işin dışındaki her şeyi unuttuğumuz, adeta kendimizi kaybettiğimiz anlar. Spor yaparken, film seyrederken, sevdiğimiz bir oyunu oynarken, sevdiğimiz insanlarla beraberken… Ders başarısı için daha iyi konsantre olma tekniklerine girmeden önce şu sorulara cevap verin:
- Bu zamanlarda neler oluyor?
- Neler yapıyor, neler düşünüyor, hangi duygular taşıyoruz?
- Konsantrasyonumuzun düşük olduğu zamanlarda neler oluyor?
- Neden dikkatimizi bir noktaya odaklayamıyoruz?
- Zihnimiz ile işimiz arasındaki bağlantının kopma sebebi ne? Yaptığımız iş neden sıkıcı geliyor?
Konsantrasyon ile konsantrasyon bozukluğu arasındaki ince çizgi, yaptığımız işin bizim için ne anlama geldiğidir. İşinizi yapmak için iyi bir gerekçeniz varsa, konsantre olursunuz. Eğer işinizi yapmak için sağlam bir nedeniniz yoksa, konsantre olamazsınız.
Çapa Atma Tekniği Ders Konsantrasyonu için Nasıl Kullanılır?
Konsantrasyonu sağlamak için kullanacağınız en etkili tekniklerden birisi tetikleme mekanizması (çapa atma) tekniğidir. Bu teknik, pozitif duyguları negatif durum karşısında hatırlamak için, çağrıştırıcılar kullanma esasına dayanır. Derse daha iyi konsantre olabilmek için çapa atma tekniğini kullanmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyin.
- Konsantrasyonunuzun çok yüksek olduğu on durum belirleyin.
- Sonra bir çağrıştırıcı belirleyin. Mesela elinizi yumruk yapabilirsiniz.
- Belirlediğiniz on maddeyi teker teker zihninizde canlandırın, canlandırmaya başladığınız anda, elinizi yumruk yapın.
- Canlandırmaya devam ettiğiniz sürece yumruğunuzu açmayın.
- Canlandırmanızı detaylı yapın. Davranışlarınıza, düşüncelerinize, duygularınıza, söylediklerinize, duyduklarınıza dikkat edin.
- Canlandırma bitince yumruğunuzu açın.
- Bu uygulamayı diğer maddelerde de aynı şekilde yapın.
- Zihinde canlandırdığınız pozitif durumlarla, yumruğunuz arasında bir bağlantı oluşuncaya kadar alıştırma yapın.
Konsantrasyon bozukluğu yaşadığınız zamanlarda, elinizi yumruk yaptığınızda, pozitif yaşantılardaki durumunuza gireceksiniz. Pozitif durumdaki deneyimlerinizi, yeni duruma transfer ederek, pozitif duyguları harekete geçireceksiniz. Böylece o işi başarmak için, kendinize bir şans vermiş olacaksınız.
İsterseniz ders başarısını arttırmak için çapa atma tekniği uygulamasının farklı versiyonlarını da kullanabilirsiniz. Bunlardan birisi, durumun canlandırmanın içine transfer edilmesi alıştırmasıdır. Burada her hangi bir şeye çapa atmak yok. Belirlediğiniz pozitif durumu canlandırırken, hemen negatif durumu zihninizde canlandırıyorsunuz. Birçok tekrardan sonra, negatif duruma ilişkin tutumunuz, nötrleşmeye başlıyor. Daha sonrada pozitif duruma geçiyor. Ancak bu teknikte pozitif durumun nötrleşmesi riski de vardır.
Matematik Dersine Nasıl Daha İyi Konsantre Olabiliriz?
Mesela, matematik dersine ilişkin tutumunuzu değiştirmek ve matematikte daha başarılı olmak için istediğinizi varsayalım. Belirlediğiniz pozitif durumları numaralandırın. Bir numaraya yazdığınız durumu zihninizde canlandırın. Canlandırma netleştiğinde, matematik dersi için sınıfta olduğunuzu düşünün. Matematik dersinde kullandığınız kitabı ve öğretmeninizi görün. Tekrar bir numaraya yazdığınız durumu zihninizde canlandırın. Görüntü netleşince bir kere daha matematik dersinde olduğunuzu düşünün. Ders kitabını ve öğretmenin görün. Tekrar birinci durumu zihninizde canlandırın.
Canlandırma netleşince gözünüzü açın. Diğer maddelerdeki durumları da canlandırarak, uygulamayı sürdürün. Uygulamayı sözle de desteklerseniz, daha başarılı olursunuz.
Olumsuz düşünceler ve endişeleriniz için özel bir düşünme zamanı ayırın. İşinizi yaparken zihninize üşüşen düşünceler fark ettiğinizde, onlar için özel bir zaman ayırdığınızı hatırlayın. Olumsuz düşünceleri kısa kısa not alın ve özel zamanda üzerinde çalışın.
Derslere Nasıl Daha İyi Konsantre Olabiliriz?
Derse odaklanmakta zorlandığınızda, zihninizi dağıtan düşüncelere “Dur!” diyin. Olumlu duyguları, konsantrasyonunuzun yüksek olduğu anları hatırlatan çağırtıcılardan yararlanarak geri çağırın. Gün içinde, verimli ders çalışma saatlerinizi belirleyin. O saatte sizin için en zor olan derse, konuya çalışın. Çünkü bu saat, enerjinizin en yüksek olduğu saattir. Yüksek enerji ile zorlukları karşılamanız daha doğru olur. Zorlukları yenmek için daha avantajlı olursunuz.
Ders Başarısını Arttırmak için Neler Yapılmalı?
- Ders çalışmayı belirli bir plan dahilinde yapın. Ne zaman, neyi yapacağınızı önceden belirleyin. Bir dersi hep aynı saatlerde çalışın.
- Çalışmanız gereken dersleri küçük parçalara bölerek çalışın ve dikkatinizi o anda yaptığınız işe yoğunlaştırın.
- Derse çalışmaya başlamadan önce, çalışılacak bölümün ana başlıklarını ve alt başlıklarını gözden geçirin.
- Çalışacağınız metnin tamamına hızlıca göz gezdirin. Daha sonra metinde ne anlatıldığı ve o konudaki ön bilgilerinizi sorgulayın.
- Çalışacağınız dersin konusuna ilişkin sorular hazırlayın.
- Belirli bir metnin üzerinde, tarama becerilerini geliştirmeye yönelik alıştırmalar yapın.
- Okuma hızını artırmak için, göz kaslarını geliştirme egzersizlerini öğrenin ve uygulayın. Bunun için hızlı okuma kursu almak da faydalı olabilir.
- Ders çalışmaya başlamadan önce göz kaslarınızı dinlendirin. (Avucunuzun içiyle gözlerinizin üstüne hafif bir baskı uygulayın. Suya, yeşil bir manzaraya bakın.)
- Fizik-kültür egzersizlerini düzenli olarak yapın,
- Haftada en az bir gün spor yapın.
- Derslerde daha başarılı olmak için dinlenme ve uyku saatlerini düzenleyin. Uyku saatlerine uyarak yeteri kadar uyuyun. Az veya çok uyumanız sağlığınız için iyi değildir.
- Dinlenmeye ve eğlenmeye vakit ayırın. Dinlenmek, kısa sürede çok şey öğrenmek Olarak ifade edilen, verimli çalışmayı artırır. Zihni ve bedensel yorgunluğu gidermek için, aktivitelerde bulunmak, konsantrasyonu artırır.
- Çalışma yaptığınız ortamdaki dikkat dağıtıcı faktörleri ortadan kaldırın. Ortadan kaldırılması mümkün olmayan faktörlere karşı duyarsızlaşmaya çalışın.
- Çevremizdeki kişilerin, ders çalışmanızı sabote etmelerine müsaade etmeyin. Onları kırmadan uyarın. Ders çalışmanızdan daha önemli olmayan isteklerine hayır diyin.
- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermek için, nefes ve kas dinlendirme egzersizleri yapın.
- Ders çalışma verimliliğinizi olumsuz etkileyecek, sağlık sorunlarınız varsa tedavi olun.
Eğer varsa, psikolojik sorulanınızın giderilmesi için yardım alın. Derslere karşı pozitif duygular beslemeniz, ilgi ve isteğinizi artıracaktır. İlgili ve istekli olarak yaptığınız çalışmalardan daha fazla verim alırsınız. Dolayısıyla, yapmak zorunda olduğunuz derslere ilişkin pozitif tutum sergilemeniz, öğrenme açısından yararınıza olacaktır Bunu sağlamak için ödüllerden de yararlanabilirsiniz.
Daha Başarılı Olmak İçin Nasıl Ders Çalışmalıyız?
- Ders çalışmaya başlarken fiziksel ve zihinsel yorgunluk olmamalıdır. Dinlenmeye vakit ayırın ve mümkün olduğu kadar çalışmaya dinç olarak başlayın.
- Ders çalışırken kısa süreli dinlenme aralıkları verin. 45 dakikalık bir çalışma sonrasında 10 dakika mola verebilirsiniz.
- Ders çalışma takvimi oluşturun ve takvime sadık kalın. Arka arkaya aynı türden dersleri çalışmayın. Sözel dersten sonra, sayısal ders ya da sayısal dersten sonra, sözel ders çalışmak gerekir. Sayısal dersten sonra, sayısal ders veya sözel dersten sonra, sözel ders çalışmak verimli olmaz. Çünkü sözel ve sayısal faaliyetler, beynin farklı lobların tarafından gerçekleştirilmektedir.
- Ders çalışırken mutlaka bir amacınız olmalıdır. Yaptığınız işi niçin yaptığınızı bilmezseniz veya motive edici bir amacınız yoksa dikkat dağınıklığı problemi yaşarsınız.
- Çalışmanızı eğlenceli hale getirmelisiniz. Görerek, işiterek, yazarak ve anlatarak çalışırsanız, dersi daha kolay öğrenirsiniz.
- Not tutma tekniklerini öğrenin ve kullanın. Tuttuğunuz notlar hem dersi anlamanızı sağlar, hem de ders tekrarı yaparken kolaylık sağlar.
- Zihin haritaları oluşturmak, öğrenilen bilgilerin hatırda kalmasını sağlar. (Zihin haritaları – Konuyu anlatan nesnenin ortaya konulması, yan konuların değişik şekillerle ve kısa kısa not alınması-şema oluşturulması).
- Derslerinizi sık sık tekrar edin.
- Öğrendiğiniz yeni bilgileri, önceki bilgilerinizle ilişkilendirin. Benzer ve farklı yönlerini bulmaya çalışın. Konunun ana ve yan fikirlerini bulun ve kısa kısa notlar alın.
- Öğrenme ortamını, öğrenmeye elverişli hale getirin. Öğrenme esnasında, öğrenme ortamındaki uyarıcılarda, beyin tarafından algılanarak kaydedilir. Bu nedenle daha kolay hatırlamak için, öğrenme ortamının, öğrenilen konuların sunulacağı ortama benzer hale getirilmesi yararlı olacaktır.
- Geçmiş bilgilerinizin ve olumsuz deneyimlerinizin yeni öğrenmelerinize engel oluşturmamasına dikkat edin. Otopsi yaparak, başarısızlığın nedenlerini öğrenin ve benzer davranışlardan kaçının.
- Başarılı olduğunuz zamanlarda da, otopsi yaparak, ders çalışma sürecini inceleyin. Başarılı olmanızı sağlayan davranışlarınızı saptayın ve bu davranışlarınızı, başarmak istediğiniz diğer alanlara da transfer edin.
- İnanç sisteminizin başarıyı destekleyip, desteklemediği hakkında farkındalık kazanmalısınız. İçe dönük konuşma metinleri oluşturun ve tekrar tekrar okuyun. Başarılı olacağınıza dair inanç oluşturmak ve sürdürmek için, kendi kendinize telkinde bulunun.
- Öğreneceğiniz konulara olumlu duygu ve düşünce yüklediğinizde, ders çalışma azminiz artar. Coşkuyla çalışıyormuş gibi davranmakta, olumlu duyguları harekete geçirir.
“Ders Başarısı için Konsantrasyonu Arttırma Teknikleri” yazımızı okudunuz ve önerileri uyguladınız. Ancak yine de dikkatinizi toplamak ve konsantre olmak konusunda sorun yaşıyorsanız https://www.sayginnlp.com/play-attention-ile-dikkat-ve-odaklanma-egitimi/ sayfamızı mutlaka inceleyin.