Daha İyi Bir Hafıza İçin Tekrarın Önemi
İnsanoğlunun hafıza gücüne sahip olması ona verilmiş en büyük güçlerden biridir. Hafıza olmaksızın ne tecrübelerden ders çıkartmak söz konusu olabilir ne de insanı diğer canlılardan ayıran gelişmeler olabilir. Hafıza çok sayıda araştırmaya konu olmuş olmakla beraber, sırları henüz tam anlamıyla çözülmüş değildir. Bildiğimiz bir şeyi hatırlamayabileceğimiz gibi, hatırlayamadığımız herhangi bir bilgi de, onu bilmediğimiz anlamına gelmez. “Daha İyi Bir Hafıza İçin Tekrarın Önemi” başlıklı yazımızı tam daha iyi bir hafıza için tekrar etmenin öğrenme açısından faydaları üzerine hazırladık.
Hafıza ve Tekrarlama
Öğrendikten hemen sonra hafızanın, ulaştığı yüksek noktada, uygun ve düzenli tekrarların yapılması, hatırlama miktarın en yüksek düzeyde tutmaya imkan verir. Bunu sağlamak için, hatırlanan miktarın hemen düşmeye başlayacağı noktada düzenli tekrarlardan oluşan bir programın uygulanması gerekir.
Örneğin ilk tekrar 20-40 dakikalık bir öğrenme seansının sonunda yapılmalı ve 10 dakika sürmelidir. Bu tekrar hatırlanan miktarın bir gün daha aynı düzeyde kalmasını sağlar ve 2-4 dakika sürecek ikinci tekrar yaklaşık 24 saat sonra yapılmalıdır. Bundan sonra bilgi hafızada bir hafta kadar saklanır ve 2 dakikalık üçüncü tekrarın yapılması gerekir. Dördüncü tekrar bir ay sonra bir ay sonra 2-4 dakikalık bir süreyle yapıldıktan sonra bilgiler uzun süreli hafızada son derece kuvvetli bir biçimde yerleştirilmiş olur.
Hafıza geliştirme teknikleri ilginizi çekiyorsa https://www.sayginnlp.com/hafiza-gelistirme-ve-guclendirme-yontemleri/ içeriğimize de göz atabilirsiniz
Böyle düzenli tekrarlarla pekiştirilmiş bir bilgi kişisel telefon numarası kadar sağlamdır ve yeniden ortaya çıkartmak için küçük bir ipucu yeterlidir.
Matematik ve fen derslerinde problem çözerken, çözüme ulaşıncaya kadar ara vermeden devam etmek gerekir.
Öğrenme sırasında not tutulmuşsa, ilk tekrar notların gözden geçirilerek tamamlanması şeklinde yapılabilir. Daha sonraki tekrarlar ise şöyle yapılmalıdır. Bir kağıda, hiçbir yere bakmaksızın hatırlananların hepsi yazılmalı ve daha sonra son şekli verilmiş notlarla karşılaştırılarak eksikleri tamamlanmalıdır.
Sistemli tekrarların en önemli özelliği öğrenme, düşünme ve hatırlama konusundaki birikim sağlayıcı etkisidir.
Düzenli tekrar yapmayan bir insan, öğrenmek için harcadığı emeği boşa harcamış olur ve kendisini zora sokar.
Her defasında öğrenilecek olan bilgi, daha önce öğrenilmiş olanlar çok az hatırlandığı ve bağlantılar kaybedildiği için, sanki yeni bir bilgiymiş gibi yeniden öğrenilmek zorunda kalınır.
Bu durum, öğrenilecek yeni malzemenin hiçbir zamana anlaşılabileceği kadar anlaşılamaması sebebiyle bir taraftan öğrenmek için harcanan zamanın kaybına, diğer taraftan da öğrenmek için yeniden zaman ayırmak zorunluluğuna sebep olur. Sürekli olarak tekrarlanarak bir kısır döngü haline gelen bu durum, öğrenme isteğinin kırılmasına ve öğrenmek konusunda genel bir umutsuzluğa yol açar. Çünkü her defasında öğrenilen yeni malzeme unutulur ve her defasında bu bilgileri yeniden edinmek çok daha sıkıcı gelir.
Bütün bunların sonucu da, birçok kişinin okul yıllarını tamamladıktan sonra bir daha hayatlarında ellerine kitap almamalarıdır.
Hafıza beyindeki hücreler arasında bağlantıların kurulması esası üzerine çalışır. Her yeni bilgi hafızadaki hücreler arasında protein zincirlerinden oluşan bağlantılar kurulması demektir. Hafıza deposunda ne kadar az malzeme varsa, yeni bilgilerle bağlantılar yapılması ve bunların kayda geçmesi de o kadar az mümkündür. Tekrar yapmamanın önemli bir başka sakıncası da genel hafıza konusunda görülür. Kazanılan birçok yeni bilgi kaybedildiği takdirde bu bilgiye dayanarak yeni bağlantılar kurmak ve dolayısıyla yeni ve yaratıcı fikirler geliştirmek mümkün olmayacaktır.
Hafıza teknikleri konusunda kendinizi daha etkin bir şekilde geliştirmek için hafıza eğitimleri ile ilgileniyorsanız https://www.sayginnlp.com/hafiza-egitimi/ içeriğimize mutlaka göz atın.
Buna karşılık düzenli tekrarlar yapan birinin avantajlar çok büyüktür. Böyle bir kişi var olan bilgisini ne ölçüde koruyabilirse, gelen yeni bilgiyi kapma, yönlendirme ve kullanma miktarı da o ölçüde daha fazla olacaktır. Düzenli tekrarlar yapan biri çalışırken hafızasındaki geniş bilgi birikimi sayesinde yeni bilgileri çok daha özümler. Bu durum bir tepeden aşağı yuvarlanan kartopuna benzetilebilir. Kartopu aşağı yuvarlandıkça büyür, büyüdükçe aratan kütlesi sebebiyle yuvarlanma hızı artar.
Gerçek çalışma programını yaparken, gerek tekrar programını yaparken arka arkaya gelecek derslerin mümkün olduğu ölçüde birbirinden farklı olmasında yarar vardır. Felsefe, sosyoloji ve matematik, fizik gibi kavramları açısından birbirine benzeyen derslerin arka arkaya konması öğrenmeyi zorlaştırır.
Öğrenme üzerinde en az bozucu etki yapan etkinlik uykudur. Bu sebeple bir öğrenci yatmadan önce 10 dakika süreyle o gün çalıştığı dersleri tekrarlayarak uykuya geçer ve sabahleyin de güne bir gece önce yapmış olduğu 10 dakikalık tekrarı yaparak başlarsa, çalıştıklarını “korumak” açısından çok önemli bir avantaj sağlamış olur. Böyle bir uygulama özellikle sınavlara hazırlık açısından büyük önem taşımaktadır.
Hatırlama konusunda üç altın:
- Çalışma seansının süresi 20-40 dakikadır ve bu sürenin sonunda ne kadar hatırlandığının sınanması gerekir.
- 20-40 dakikalık çalışma ve 10 dakikalık tekrar dönemini mutlaka 10 dakikalık bir dinlenme izlemelidir.
- Dinleme sırasında kendinize bir ödül verin. Çünkü bunu hak ettiniz.
Öğrenmek için en iyi yöntem çalışmak, sınamak ve dinlenmektir.