Çocuğu Disleksi Olan Ebeveynlere Öneriler
Çocuklarımız hepimiz için çok önemlidir. Onları kendimizden bile çok sevdiğimizi düşünürüz. Hayatımıza canlılık, zenginlik ve deneyim katarlar. Ancak anne baba olmak hayatımızın önemli bir sorumluluk alanıdır. Bu sorumluluğumuzun sonucu olarak çoğu zaman birçok isteğimizden ve ihtiyacımızdan fedakarlık yapmak zorunda kalırız. Onlar için zaman, emek, para harcarız. Anne baba olarak çocuklarımızın duygularını bilir ve onları anlayabilirsek, onlarla yaşamamız kolaylaşır.
Disleksi (Özgül Öğrenme Güçlüğü) olan bir çocuk yetiştirmek zor olabilir. Anne babalar yaşıtlarına göre bazı farklılıkları olan bir çocuk ve buna bağlı sorunlarla baş etmekte zorlanabilirler. Disleksi (okuma bozukluğu) çocuğumuzun yaşadıkları ve sorunları kendi çocukluk deneyimimizden, kendi okul yaşantımızdan farklıdır. Bu açıdan bakınca özgül öğrenme bozukluğu yaşayan çocukları olan anne babalar, çocuklarını anlamak için daha çok çaba göstermek zorundadırlar.
Çocuğunuzda disleksi ya da öğrenme bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız belirtilerini öğrenmek için https://www.sayginnlp.com/ozgul-ogrenme-guclugu-belirtileri-nelerdir-nasil-anlasilir/ yazımıza göz atabilirsiniz.
Çocuklarının iyi eğitim alması ve akademik olarak başarılı olmaları, anne babaların çok önemsediği bir konudur. Okul ve eğitimle ilgili sorun yaşanması anne baba için stres kaynağıdır. Anne baba genellikle üzüntü, kaygı, hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular yaşar. Anne babanın olumsuz duygularını sağlıklı yönetmesi, aile içi toplam mutluluğun sürdürülmesi için önemlidir.
Öğrenme bozukluğu ve okuma güçlüğü olan çocuğun özel eğitim sürecinin takibi de çok önemlidir. Bu eğitime başlanması ve sürdürülmesi anne babanın görevidir. Özel eğitim sürecinde anne baba, çocukta hem de psiko-sosyal gelişmeleri izlemelidir. Bu amaçla okul ve özel eğitim veren kurumla yakın ilişki kurulmalıdır. Ailedeki her olay tüm aile bireylerini etkiler. Özel eğitim desteği alan bir kardeşin varlığı, doğal olarak varsa diğer kardeşi de etkileyecektir.
Disleksi (okuma bozukluğu) kardeşe gösterilen ilgi, harcanan zaman ve enerji kardeşinde olumsuz duygulara yol açabilir. Diğer kardeş veya kardeşlere karşın sorumlulukları aksatmamak ve gereken ilgiyi göstermek anne babanın önemli sorumluluğudur.
Disleksi ve özgül öğrenme güçlüğü ile ilgili https://www.sayginnlp.com/disleksi-ozgul-ogrenme-guclugu-nedir/ yazımız da ilginizi çekebilir.
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğun yetenekli olduğu alanın keşfi çok önemlidir. Bu çocuklar, drama, müzik, spor veya sanatın herhangi bir alanında yetenekli olabilirler. Bu alanların keşfi ve bu yetenekli olduğu alanda çalışması, gelişmesi ve başarılı olması çok iyi bir çıkış yolu olabilir. Bu yolla depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik problemlerden uzaklaşılabilir.
Disleksi (Özgül Öğrenme Güçlüğü) çocuğunuz için vereceğiniz kararlarda konunun profesyonellerinden yardım almanız yararlı olacaktır. Ancak yardım alınacak uzman veya ekip seçilirken iyi araştırma yapılmalıdır. Bu kişilerin yeterliliklerini, konunun uzmanı olup olmadıklarını araştırmanız gerekir. Diğer taraftan bu süreçte başta birinci derece akrabalarınız olmak üzere birçok yakınınız size müdahale etmeye çalışacaktır. Bu müdahalelerin size yanlış kararla verdirmesi olasıdır, bu konuda dikkatli olunması da önemlidir.
Çocuğunuzda disleksi ya da öğrenme güçlüğü var ise ve bu konuda profesyonel bir destek arıyorsanız https://www.sayginnlp.com/disleksi-egitimi/ içeriğimize göz atabilir ve uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Ebeveynlere Öneriler
- Erken tanı konulmasını ve erken müdahaleyi sağlayınız. Okul ve öğrenme ile ilgili güçlük çeken çocuğunuzun ne tip bir öğrenme sorunu yaşadığının değerlendirilmesi gerekir, Bunun için ilgili uzmandan yardım almalı, Disleksi (Özgül Öğrenme Güçlüğü) tanısı konulması halinde, erken destek eğitimi almasını sağlamalısınız. Erken tanı, erken müdahale çok iyi sonuçlar alınmasını sağlar.
- Çocuğunuza şefkat gösterin ve ona destek olunuz. Yaşadığı zorluk ve sıkıntıyı anlamaya çalışırız. Şefkat, içinde empatiyi, hoşgörüyü, merhameti ve zorluk ve sıkıntıyı kabul etmeyi barındırır. Öğrenmede güçlük çeken çocuk, okulda ve sosyal yaşamda bazı zorlanmalar yaşayacaktır. Onun yaşadıklarını ve ne hissettiğini anlamaya çalışın. Bu durumu olgunlukla kabul edin ve bunu çocuğunuza hissettirin. Yaşadığı zorluk karşısında Onunla beraber olduğunuzu hissettirin.
- Çocuğunuzun yetenekli olduğu alanı keşfediniz. Yetenekli olduğu spor, sanat veya bir hobi alanını (yemek pişirme, moda tasarım vb.) bulun ve o alanda çalışmasını sağlayın. Çaba ve başarı arasında bağ kuracağı alanı keşfetmesi ve deneyimlemesi çocuğunuzun kendini iyi hissetmesini sağlar. Çalışma ve başarma deneyimini; yaşamak, olumsuz duygular yaşamak ve olumsuz benlik algısı geliştirmekten uzaklaştıracaktır.
- Zaman ve bütçe planlaması yapınız. Çocuğunuza Özgül Öğrenme Güçlüğü tanısı konulduktan sonra bireysel eğitim alınması gerekecektir. Yaşadığı zorluğa bağlı olarak psikiyatrik yardım gerekebilir (psiko-drama, oyun terapisi, bireysel psikoterapi, aile terapisi gibi). Bunlarla birlikte, sağlıklı bireysel gelişimin desteklenmesi için yetenekli ve ilgili olduğu uğraşlara yönelmek yararlı olacaktır.
- Tüm bunlar okul dışı zamanlarda yapılacaktır, zamansal planlama gerektirir ve belli bir maddi bedeli olacaktır. En azından birkaç yıl sürecek bu durumu uygun planlamaları yapmanız doğru olacaktır.