Çocuğunuz 10 veya 12 olan zaman, ebeveynler olarak karar vermeniz gereken temel sorunlardan birisi çocuğunuza telefon verip vermemek olacaktır. Özellikle arkadaşları telefon kullanmaya başladığında çocuğunuz cep telefonu isteğini daha şiddetli bir şekilde dile getirmeye başlayabilir. Hatta ebeveyn olarak sizler cep telefonu verme taraftarı olmasanız bile, çocuğunuz bağımsız olmaya başladığında, özellikle yalnız seyahat etmeye başlamışsa, onunla iletişim kurabilmeyi isteyeceksiniz.
Ancak çocuğa cep telefonu vermek bir dizi endişeyi beraberinde getiriyor:
Bütün bu risklere rağmen günümüz şartlarında çocuğunuza telefon vermek zorunda kalma ihtimaliniz yüksek. Peki doğru zamanı nasıl belirleyeceksiniz?
Uzmanlar, “Çocuğa ne zaman telefon verilmeli?”, sorusunun 10 ile 12 yaş arası çocukları olan ebeveynler tarafından sıklıkla sorulduğunu söylüyor. Uzmanların ortak görüşü ise çocuğa telefon vermek için doğru zamanın yaşla değil, çocuğun sosyal farkındalık düzeyi ve teknolojinin ne anlama geldiğini anlaması ile ilgili olduğu yönünde. Örneğin 12 yaşında ve sosyal olarak daha olgun bir çocuk, 15 yaşında sosyal olgunluk ve farkındalığı düşük olan başka bir çocuktan önce telefon kullanmaya başlayabilir.
Uzmanlar, çocuğa cep telefonu vermek ile ilgili karar verebilmeleri için ebeveynlere yardımcı olabilecek birkaç soruya yanıt vermelerini tavsiye ediyorlar:
Özellikle çocuğunuzun sosyal farkındalığının ne düzeyde olduğunun farkında olun. Eğer sosyal farkındalığı düşükse ve ilişkileri zayıfsa, bu açığı sosyal medyada mesajlaşarak ve paylaşım yaparak kapatmaya çalışabilir.
Çocuğunuz bilgisayar ve oyun konsolları gibi video oyunları ile çok uzun zamanlar geçirmeye alışmış ise telefonu kapatmakta zorlanabilir.
Akıllı telefon sürekli olarak uyarıcı olduğundan, özellikle DEHB olan çocuklar için problem oluşturabilir. DEHB ve davranış bozuklukları uzmanları bu uyaranların fazlalığına karşı direnmenin dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olan bir çocuk için son derece zor olduğunu ve ev ödevi veya ailecek yemeğe oturma gibi aktiviteleri daha sıkıcı bulacakları için direnç göstereceklerini ifade ediyorlar.
Cep telefonları ayrıca, çocuklar için, özellikle de belirli yatkınlıkları olan DEHB’li çocuklar için daha riskli olabilir. Dürtüsellik, daha sonra pişman olabilecekleri bir şey göndermelerini veya yarattığınız her şeyin siber alanda kaydedildiği bir dünyada, ciddi ve uzun süreli hatalar yapma riskini arttırır.
Çocuğunuzun bir akıllı telefonla güvenilmeye hazır olduğunu düşünmüyorsanız, seçeneklerden biri sadece aramaya ve mesajlaşmaya izin veren bir telefon vermektir.
Ancak uzmanlar, daha az teknolojik özellik barındıran telefon verme yolunu tercih eden ebeveynlere, çocuklarının daha teknolojik (yani akıllı) telefonları da nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri gerektiğini hatırlatır. Bu durum, akıllı telefon aldıklarında veya sosyal medyaya maruz kaldıklarında, karşılarına çıkabilecek durumlarla ilgili etkili ve uygun kararlar almayı bilmedikleri için belirli olumsuzluklar yaşamalarına neden olabiliyor.
Çocuklarına tam anlamıyla teknolojik, yani akıllı telefon vermeye karar veren ebeveynler için, uzmanlar, telefonu almadan önce bir konuşma yaparak açık ve net kurallar koymanızı öneriyor. İşte ebeveynlerin çocuklarının cep telefonu kullanımına uygulayabilecekleri bazı örnek kurallar:
Ebeveynler farklı kurallar koymayı seçebilirken, bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken konu kuralların açık, net ve anlaşılır olduklarından emin olmanızdır. Uzmanlar kuralları koymadan önce “Çocuklarınızı zaman içinde iyi kararlar almaları için eğitiyorsunuz” diye açıklıyor ve “Sonunda, sizi terk ettiklerinde, bu iyi kararları kendi başlarına da alabileceklerine güveniyor olmalısınız.” diye ekliyorlar.
Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…
Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…
Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…
Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…
Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…
Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…