NLP Teknikleri ve İmgeleme ile Duygularınızı Yönetin
NLP ile zihinsel imgelemeler yaparak duygularınızı daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. NLP teknikleri size bu konuda ciddi avantajlar sağlayacaktır. Bu yazımızda duygularınızı daha kolay bir şekilde yönetebilmek için kendi kendinize kolaylıkla uygulayabileceğiniz Zihinsel imgeleme alıştırmalarından bahsedeceğiz. Keyifli okumalar.
Mesele ne istediğimize gelince zihnimizin derin kısmına genellikle kafa karıştırıcı sinyaller verdiğimiz oldukça açık. Bandler (1985) tarafından yaratılan aşağıdaki teknik bilinçaltınıza ne istediğinizi ve ne istemediğinizi daha çok netleştirmede yardımcı olmak için hayal gücünü kullanmaktadır. Aynı şekilde hakim düşüncelerinizi dahi olumlu bir yöne doğru yeniden programlama sürecine yardım etmektedir. Bu, biz genellikle hakim düşüncelerimize doğru meylettiğimiz için özellikle yararlıdır. Zihninizi olumlu bir yöne yönlendirdiğiniz zaman, duygularınızın ve davranışlarınızın nasıl aynı yönde seyretmeye meyilli olduğunu göreceksiniz.
İmgeleme Yoluyla Duyguları Yönetme Alıştırmaları
Bu aşamada kendiniz için zaman ayırmak çok önemlidir. Sessiz bir odada rahat bir sandalyede oturun. Vız tekniğini adım adım ve izlemesi kolay bir ard ardalık içinde sunuyoruz.
NLP ile zihinde canlandırma teknikleri üzerine daha detaylı bilgi almak isterseniz sayginnlp.com/nlp-ile-zihinde-canlandirma-ve-imgeleme-teknigi/ yazımıza mutlaka göz atın.
Vız Tekniği Alıştırması
- Rahat bir yere yerleşin ve gözlerinizi kapatın.
- Sanki bir sinemadaymışınız gibi zihninizde bir ekran canlandırın. Şimdi kendinizi olmak istemediğiniz hal ile ekranda bir resim olarak görün. Örneğin bu, iş yerinde stresli göründüğünüz bir anın resmi olabilir. Bu resmi olabildiği kadar hoş olmayan bir hale getirin. Bu resme bakarken oluşan duygularınızı hissedin.
- Şimdi bu ‘olumsuz’ resmi ekrandan silin ve ekranda kendinizi olmak istediğiniz hal ile görün. Onu mümkün olduğunca hoş ve çekici hale getirin. Örneğin, iş yerinde ‘en mükemmel halinizle ve serin kanlı göründüğünüz bir resim olabilir. Zihninizde bu hayalin içine adım atın ve nasıl iyi bir şey olduğunu hissedene kadar orada kalın. Serin kanlı ve hakim bir durumda olmanın keyfini çıkarın. Bu olumlu imajı, ekrandan silmeden ve ekranı bir kez daha boş bırakmadan önce, iyice zihninize yerleştirin.
- Şimdi “olumsuz” resmi ekranda büyük ve parlak bir şekilde görün. Olumlu resmin küçük ve karanlık bir hayalini ekrana, zarfın üzerinde yanlış ye ,yapıştırılmış bir pul gibi, alt sağ köşeye yerleştirin .
- VIZ diyebildiğiniz kadar hızlı bir şekilde küçük koyu olumlu imajı, sonunda solup kaybolan olumsuz imajin üzerini kaplayana kadar büyük ve parlak bir resme dönüştürün.
- Vız tekniği uygulandıktan sonra ekranı boşaltarak gözlerinizi açın.
- İmajları yaklaşık beş defa böyle değiştirin. Her seferinde daha hızlı yapıp yapamadığınıza bakın. Her bir “Vız” çalışmasından sonra ekranı boşaltmaya ve gözlerinizi açmaya dikkat edin.
- Şimdi zihninizde ‘olumsuz’ imaj görün. Eğer Vız etkili olmuşsa bu imaji zihninize getirmek, bu egzersizi yapmadan öncesinde olduğundan çok daha zor ya da hiç olmazsa resim daha az net olmalı. Şimdi olumlu imajı zihninize ne kadar kolay ve net bir şekilde getirebildiğinize ve bu imajın nasıl baskın imaj haline geldiğine bakın.
Eğer istenilen sonucu elde edemediyseniz, geriye dönün ve Vız tekniğini yeniden uygulayın. Hayalleri nasıl çok daha uygun bir hale getirebileceğinizi, bu tekniğin size yararlı olması için daha başka neler yapabileceğinizi ortaya çıkarın. Yaratıcı olun. Örneğin bazı insanlar hayal güçlerini daha soyut bir biçimde kullanmaktan hoşlanır. Duygularını teşbih yoluyla temsil edebilirler. Örneğin aşağıdaki alıştırmaya bakın.
Duyguları Teşbih Yoluyla Temsil Etme Alıştırması
- Kendinizi rahat bir yere yerleştirin ve gözlerinizi kapayın.
- Değiştirmek istediğiniz duygu üzerine yoğunlaşın. Bu duyguyu doğrudan doğruya temsil eden bir imajın içine yerleştirerek bu imajı ekrana koyun. Örneğin, karnınızdaki düğümlenmişlik ve gerginlik duygusunu sıkı bir şekilde düğümlenmiş bir ip şeklinde bir imajla temsil edebilirsiniz. Şimdi bu imajı ekrandan silin.
- Ulaşmak istediğiniz duygu üzerine yoğunlașın. Yukarıdakine benzer bir şekilde çalışın. Sakinlik ve kendini iyi hissetme halleri görsel olarak “olumsuz imajın” bir çeşitlemesiyle temsil edilebilir. Yukarıdaki örnekteki düğüm gevşetilebilir, çözülebilir, ip daha gevşek bırakılabilir. Ya da bunun yerine, tümüyle yeni bir olumlu imaj, örneğin sükuneti temsil etmek için sakin bir okyanus seçilebilir ve ekrana yerleştirilebilir. Bundan sonra bu olumlu görüntü zihninizdeki olumsuz imajla yer değiştirebilir.
NLP hakkında daha çok bilgi sahip olmak ve bu konuda kendinizi geliştirmek isterseniz NLP teknikleri içeriğimize göz atabilirsiniz.
Sakinlik Çapası Tekniği
Duygularınızı vücudunuzdaki belirli bir noktaya demirleyebileceğinizi biliyor muydunuz? NLP’de buna çapa atma tekniği diyoruz. Demiri bir kez attıktan sonra, bu duyguları harekete geçirmeye hizmet eden bu noktalara basarak duyguları hatırlayabilir ve yeniden yaşayabilirsiniz. Bu basit teknik sadece, zihnin olguları birbirlerine bağlama, bunlar arasında bağlantılar kurma doğal yeteneğini kullanmaktadır.
Bağlantılar kurma süreci genellikle bilinçli olarak fark etmeden gerçekleşmektedir. Bu her gün olup biten bir şeydir. Örneğin, eğer on yıl önce dinlediğiniz bir şarkıyı duyarsanız, bu kendiliğinden, o zaman yaşamış olduğunuz şeylerin hatıralarının akışını harekete geçirir. Eğer araba sürüyorsanız ve kırmızı ışık görürseniz bunu otomatik olarak durmakla ilişkilendirirsiniz. Yalnızca 5 ile 10 dakika arasında sürebilecek aşağıdaki alıştırma, kendi sakinleştirici çapanızı atmak için bu ilişkilendirmeyi nasıl kullanacağınızı göstermektedir.
Çapa Tekniğinin Uygulanması
- Gözleriniz kapalıyken kendinizi rahat olmaya bırakın. Örneğin çok sevdiğiniz bir tatilin keyfini çıkardığınız durumdaki gibi kendinizi sakin ve gevşemiş hissettiğiniz bir zamanı düşünün.
- Kendinizi bu yerde düşleyin. Bu yere, gördüklerinizi görerek, işittiklerinizi işiterek, yerin nasıl kendine özgü bir kokusu olduğunu fark ederek, zihninizdeki hayalde sizi çevreleyen şeylere dokunarak ve böylece mümkün olduğunca gerçek kılarak kendinizi bırakın. Eğer uygunsa tat duyusunu da kullanın. Nefes almanızın daha yavaşlamasına ve derinleşmesine izin verin.
- Bu tecrübenin gevşemesini bedeninizde ve zihninizde hissettiğiniz zaman, bunu bedeninizin belirli bir yerine çapanızı atın; örneğin bazı insanlar baş parmaklarıyla parmaklarından birini birbirine temas ettirmektedir. Bu demiri bu dokunuşla gevşemiş duygular arasındaki ilişkinin yerleşebileceği kadar belirli bir süre (genellikle 20 dakika) tutun ve sonra demiri serbest bırakın.
- Çapayı test edin. Eğer isterseniz, aynı tecrübeyi kullanarak veya diğer gevşeme ve sakinleşme tecrübelerini aynı şekilde zihninizde ilişkilendirip aynı noktaya demirleyerek bu ilişkilendirmeyi güçlendirebilirsiniz.
Çapa atıldıktan sonra, kendinizi ne zaman gergin hissederseniz ayni noktaya aynı şekilde bastırarak dokunun ve eski gevşeme ve sükunet duygularını nasıl yeniden yaşayıp hatırladığınıza dikkat edin. Kaygı bir kaçınma tepkisine dönüşmeden önce, tıpkı diğer başa çıkma tekniklerinde olduğu gibi, daha rahatsızlık gelişmeye başlarken, bu tekniğin kullanılması en iyisidir Şimdi artık kendinizle birlikte her zaman bir sakinleştirici demir taşıdığınızı bilmenin güvenliğine sahipsiniz!