İş Stresi ve Endişe Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?
Stres ve endişe duyguları zaman zaman hepimizin yaşayabildiği duygulardır. Özellikle iş hayatı içerisinde yaşanan iş stresi ve endişe hayatımızın bir çok alanında bizi olumsuz etkileyecek boyutlara gelebiliyor. Hele ki sağlığımız üzerinde… İş stresinin hayatımız üzerindeki etkilerine bakmadan önce iş stresi ve sonuçlarını tanıyarak başlayalım.
İş Stresi ve Sonuçları
Endişe ve stres gerçekten de bu kadar kötü şeyler mı? Yoksa biz aklın ve hislerin normal işleyişi olan bu durumu biraz fazla mı abartıyoruz? Biraz endişe ve stres hayatımızın gerekli ve önemli bir bölümüdür, fakat günümüzün hızlı iş dünyasında bu doğal insani tepkiler sıklıkla kontrol dışı gelişir ve üretkenliğimize, zihin huzurumuza ve sağlığımıza zararlı hale gelir. Bakın uzmanlar bu konuda neler söylüyor:
Chicago Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre Amerikalılar yüzde 40 düzeyinde iş yerinde stresten şikayetçi. Günümüzde iş stresi her yıl kaybolan 550 milyon iş gününün yüzde 50’sinden fazlasının devamsızlık yüzünden olmasına neden olmaktadır.
Enformasyon anksiyetesi kronik bir acizlik, bu dünyada işimizi yapabilmek için başa çıkmamız gereken materyal altında ezileceğimiz yolunda yaygın bir korkudur.
Çalışma hayatında stres ve kaygı düzeyini azaltmak için koçluk desteği size yardımcı olabilir. Bu konuda hazırladığımız https://www.sayginnlp.com/kocluk-nedir-kocluk-almak-neden-onemlidir/ içeriğimize göz atmanızı öneriyoruz.
“İş stresi dünya çapında salgın bir hastalıktır.” Dünya Sağlık Örgütü
İş Stresi Neden Dikkate Alınmalı?
Peki öyleyse niçin özellikle iş yerindeki stres bizi ilgilendiriyor? Bunun pek çok sebebi var. Günlük faaliyetleriniz hakkında endişe ve anksiyete duymak gibi alışılmış ve sıradan gelen şeyler sizi ve ekip arkadaşlarınızı kişisel ve profesyonel hedeflerinize ulaşmaktan alıkoyuyor olabilir. Eğer kontrolsüz bırakılırsa, toksik stres şunlara neden olabilir:
Toksik Stresin Etkileri Nelerdir?
Üretkenliği Azaltır
Toksik stres üretkenliğin azalmasına, işten kaytarmaya ve işçi devrinin artmasına sebebiyet verir. Çalışanlar hata yapmaya başladıklarında ya da iş tempoları düştüğünde stresli iş ortamından kaçınmak için evde kalırlar ve hatta bir başka yerde daha az stresli bir iş bulma ümitlerinden de vazgeçerler. Ekibinizin veya nezaretiniz altındaki kişilerin üretkenliği bu durumdan doğrudan etkilenebilir.
Stres yönetimi günümüz iş hayatında bireysel performans üzerinde fazlasıyla önemlidir. Stres yönetimi ile ilgili bütün yazılarımıza https://www.sayginnlp.com/stres-yonetimi/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Sağlığı Etkiler
Uzun süre devam eden stres sizi fiziksel olarak hasta edebilir, hatta öldürebilir. Vücudunuz strese karşı, herhangi tehlikeli bir duruma olduğu gibi, kan basıncını artırarak ve duyuları harekete geçirerek tepki verir. Bu tepki sizi korur ve kısa bir süre için işe yarayabilir. Ancak uzun süreli stres, anksiyete ve endişe vücudunuzu sınırlarınızın ötesinde gerginleştirebilir.
Enerjinizi Bitirir
Aşırı anksiyete, stres ve endişe enerjinizi tüketerek işinizde ve kişisel hayatınızda acı çekmenize sebep olur. Güçlü konsantrasyon, etkili müdahale ve doğru muhakeme için enerjiye ihtiyacınız vardır. Endişe ise enerjinizi alır ve işinizi iyi yapmanız için ihtiyacınız olan fiziksel, zihinsel veya duygusal kaynaklardan sizi mahrum bırakır.
Siz Olsanız Ne Yaparsınız!
Ben? Endişelenmek mi?
Ahmet, terfi etmeyi kabul ettiğinde yeni konumuyla birlikte artacak olan sorumluluklarının üstesinden
gelebileceğinden emindi. Ancak terfi etmesinden bir ay sonra, yanlış bir karar verdiği konusunda şüphe etmeye başladı. Sadece kendisine doğrudan bağlı 10 kişiyi yönetmek bile tam günlük bir işti. Buna ek olarak yeni pazarlama planı oluşturmak, dev bir bütçeyi yönetmek ve çoklu görev birimlerine hizmet vermekle de sorumluydu.
Ahmet her şeyi kontrol altında tutmasına rağmen gittikçe artan yükü ve yorgunluğu hissediyordu. Ofisten saat sekizde çıkmak artık olağan bir şey olmuştu. Keşke bu durumu iyileştirecek bir şey olsaydı. Fakat ne olabilirdi ki?
Yoğun İş Stresi İlişkilerinizi Yıpratır
Stres işte ya da evde ilişkilerinizin bozulmasına neden olur. Uyumsuz kişilik, iş ortamında kişiler arasında anlaşmazlığa neden olurken stres de bu olumsuz hisleri güçlendirip mevcut durumu zorlaştırarak küçük sorunların büyümesine ve tüm ekibin çalışmasının bozulmasına yol açar.
Kalp krizleri, günün diğer saatlerine oranla en çok pazartesileri Sabah alt ile öğlen saatleri orasında meydana gelir.
İş hayatında verimliliği arttırmak ile ilgili bütün yazılarımıza https://www.sayginnlp.com/is-dunyasi/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Neden Endişeleniyoruz?
Toksik Endişeye Sebep Olan Nedir?
Hayatta hissettiğiniz tehlikelere karşı kırılgan olur ve dünyanızı kontrol etmek için az gücünüz olduğunu hissederseniz, endişe ve huzursuzluk seviyeniz genellikle artar. Matematiksel terimlerle:
Artan Kırılganlık + Azalan Güç = Artan Endişe
Artan kırılganlık duygusuyla tehlikeyi abartıp ufak bir sorunun büyük bir kabusa dönüşmesine sebep olursunuz. Örneğin, eğer bir ay bölümünüzün dolaysız masrafları bütçeyi aşarsa tüm yılın bütçesinin umulmadık masraflarla yok olacağını düşünürsünüz. Azalan güç hissi tehlikeyle mücadele etme ruhunuzu küçümsemenizi veya unutmanızı getirir.
Örneğin, fazla giderle karşı karşıya kaldığınızda, aşırı giderleri tespit edip ilerleyen aylarda bu durumu halletmek için ayarlamalar yapma gücünüz olduğunu unutabilirsiniz. Artan endişe, sorunları çözmek için rasyonel kararlar verip olumlu atılımlar yapmanıza engel olur.
Bu basit endişe formülü toksik endişenin gerçek bir tehlikeden değil de hayali bir korkudan nasıl doğduğunu gösteriyor. Ayrıca endişeli bir zihnin gerçekleşmesi mümkün olmayan tehditkar durumları tahmin edebilmede nasıl yaratıcı olunduğunu anlamaya yardımcı olur.
Bir Şeyler Kötü Giderken Endişelenmek
Ancak kötü durumların meydana geldiği de doğrudur ve bazı durumlarda endişe aşırı gibi görünse de o an için gerçekten de uygundur. Bu durumu tarif edecek olursak, eğer şirketiniz beklenmedik şekilde bir başkası tarafından ele geçiriliyorsa küçültme korkusu kesinlikle haklı bir endişedir. Veya eğer siz nakit sıkıntısı çeken bir girişimciyseniz ve banka aniden almış olduğunuz krediyi ödemenizi isterse diye korku duymakta haklısınızdır.
Bu tür durumlarda “endişe çalışması” veya iyi endişe size problemlerle başa çıkma gücü verir. Gerçekçi düşünerek muhtemel çözümlere hazırlıklı olursunuz. Ancak önemli olan size yardımcı olan sağlıklı, koruyucu endişe ile size zarar veren tehlikeli endişe arasındaki ayrımı iyi yapabilmektir.
Stresi Değerlendir – Planla – Çöz Yaklaşımıyla Yenin
Ahmet, stres seviyesini anlayıp geliştirmek için adım adım rasyonel bir yöntem izleyebilirdi. Değerlendir-Planla-Çöz strese neden olan problemleri daha kolay idare edilebilen küçük birimlere ayırarak çözme yaklaşımıdır. Öncelikle Ahmet sorunu belirleyip ismini koymalıydı. Aşırı çalıştığı ve çok fazla sorumluluk aldığı gibi. Daha sonra zamanını daha farklı yapılandırma üzerinde düşünmeliydi.
Akılcı hedefler belirleyip, öncelik tespiti yapmalı ve bunları idare edilebilir görevlere bölmeliydi. Daha sonra doğrudan eyleme geçmeliydi. Amiri ile görüşmeli ve iş yükünü hafifletecek veya sorumluluklarını devredebilecek yöntemleri konuşmalıydı. Ahmet bulunduğu durumla yüzleşip, kontrolü ele alarak muhtemel stres seviyesini düşürebilecektir.