Etkili Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Öğrenme ve öğretme teknikleri üzerine yazılmış çok sayıda materyal okumuş olabilirsiniz. İnsan hayatı boyunca öğrenir ve çok eski zamanlardan beri daha etkili öğrenme teknikleri hep araştırma konusu olmuştur. Bu yazımızda size etkili öğrenme ve öğretme yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz. Gelin ilk olarak hikayemize bakalım:
Genç ve başarılı bir yönetici, yeni Jaguar’ıyla bir mahalleden hızlı bir şekilde geçiyordu. Park etmiş arabaların arasından yola aniden çıkabilecek çocuklara dikkat ediyordu ve bir şey gördüğünü sanarak yavaşladı. Arabayla caddeden yavaşça geçerken hiç bir çocuk göremedi fakat, arabasının kapısına bir tuğla atıldığını fark etti. Aniden arabasını durdurarak tuğlanın fırlatıldığı yere geri döndü.
Arabadan indi, orada bulunan küçük bir çocuğu tuttu ve onu park etmiş bir arabaya doğru iterek
bağırmaya başladı; “Bunu neden yaptın? Sen de kimsin, ne yaptığının farkında misin?” İyice sinirlenerek devam etti: “Bu yeni bir araba ve atmış olduğun bu tuğla bana çok pahalıya mal olacak. Bunu neden yaptın?”
Çocuk yalvararak cevap verdi:
“Lütfen efendim. Çok üzgünüm ama başka ne yapabilirdim bilmiyordum. Eğer tuğlayı fırlatmasaydım kimse durmazdı” Park etmiş bir arabanın arkasına işaret ederken çocuğun gözyaşları çenesine süzülüyordu.
“Kardeşim kaldırımın kenarından yuvarlandı ve tekerlekli sandalyesinden düştü, ben onu kaldıramıyorum. Lütfen onu tekerlekli sandalyesine oturtmam için bana yardım eder misiniz? Benim için çok ağır.” Bu durumdan son derece duygulanan genç yönetici, boğazında büyüyen yumruyu zar zor da olsa yutkundu. Yerdeki genci kaldırarak tekerlekli sandalyeye geri oturttu. Mendiliyle, çizik ve yaraları sildi ve adamın ciddi bir yarası olup olmadığını kontrol etti.
Küçük çocuk genç yöneticiye dönerek “teşekkür ederim efendim, Allah sizden razı olsun” dedi.
Genç yönetici, küçük çocuğun, ağabeyini kaldırımdan evine doğru götürmesini izledi. Bulunduğu yerden arabasına geri dönmesi oldukça uzun sürmüştü. Uzun ve yavaş bir yürüyüştü.
Genç yönetici, kapıyı hiç tamir ettirmedi. Kapıda oluşan göçüğü, hayatını birisinin kendisine tuğla atmasını gerektirecek kadar hızlı yaşamaması gerektiğini hatırlatması için öylece bıraktı.
Allah, ruhunuza fısıldar ve kalbinize konuşur. Bazen, dinleyecek kadar zamanınız olmadığında ise, size bir tuğla fırlatır. İster fısıltıyı, ister tuğlayı dinleyin.
Tercihi siz yapın…
Okul başarısını arttırmak için https://www.sayginnlp.com/okul-basarisini-arttirmanin-zihinsel-adimlari/ içeriğimiz dikkatinizi çekebilir.
Anlatacaklarımızı, vermek istediğimiz mesajları bir şekilde vermenin en önemli tekniklerinde biri de
olayları hikaye yolu ile anlatmaktır. Böyle bir anlatma işleminde öğrenme çok daha güçlü olur. Nasıl öğrenilir? Hepimizin, önemli içerikleri nasıl öğrendiğimiz ile ilgili deneyimleri vardır. Bazen öğrenim o kadar derindir ki, öğrenilen bilgileri her zaman kullanabiliriz. Bunun yanı sıra, bize birçok kez öğretilmesine rağmen, hiç bir şey öğrenmediğimiz deneyimlerimizde olmuştur. Ezberlemeye çalıştığımız veya ezber yaparak öğrendiğimiz zaman bile öğrenememişizdir. Bu örnek, öğrenme ile ilgili bizi düşündürecektir
“Merhaba, bu benim köpeğim; adı Saşa. Ben ona ıslık çalmayı öğrettim.”
“Vay canına! Bunu hem görmeliyim, hem duymalıyım!”
“Aaaah, onun öğrendiğini söylemedim. Sadece, ona öğrettiğimi söyledim.”
Modern öğretim ve öğrenim ile ilgili bazı paradoks olan gerçekler vardır:
- Öğretim ve öğrenme, birçok kez tamamen farklı şeylerdir. Öğrenme çok karmaşık bir şeydir. Etkili öğrenme ise, öğrenenin içinde gerçekleşen aktif bir süreçtir. Bir öğretmen olarak, bunun olmasını zorla sağlayamazsınız. Öğretemez-siniz sadece yardımcı olabilirsiniz ve öğrenmenin gerçekleşmesi için yardımcı olabilir, etkili öğrenme için öğrenme ortamını düzenleyebilir, materyal ve etkinlikler sağlayabilirsiniz.
- Unutmayın ki, öğrenme, “derin” anlamında değildir. bilgiler veya beceriler, davranış değişikliğine yol açıyorsa, öğrenim gerçekleşmiştir.
- Eğitim programını izlemek ve ders kitaplarını “baştan sona” okumak ve içeriğini öğrencilere aktarmak, eğitimcinin öğretim verme sorumluğu ile bağdaşmamaktadır. Sadece okumak veya öğrencilere bir şeyler anlatmak öğrencilerin öğrenmesini sağlamaz.
- Öğrencilerin bilgiden çok, etkili düşünme becerileri, bilgi işleme becerileri ve sürekli değişen gelecekteki dünya için hayattan kalabilme için kolektif becerilere ihtiyacı vardır. Okulda edinilen etkinlikler, yöntemler ve materyaller, uygulamaya yönelik destekleyici beceriler olmalıdır.
Bir öğretmen olarak öğretme teknikleri konusunda kendinizi geliştirmek isterseniz https://www.sayginnlp.com/ogrenci-koclugu-sertifika-programi/ içeriğimize göz atabilirsiniz.
Etkili öğrenme ve öğretme yöntemleri açısından kendinizi geliştirmek istiyorsanız ilk olarak aşağıdaki sorulara cevap vererek işe başlayın.
- Sizin tarzınız nedir?
- Sizin öğretim yapabilmek için fikirleriniz nedir?
- Öncelikle aklınıza gelenler nelerdir?
- Siz ne tür öğrenme görevleri veriyorsunuz?
- Öğrenme ortamınızı siz nasıl düzenliyorsunuz?
- Öğrenim için kullandığınız materyalleri nasıl oluşturuyorsunuz?
- Bir öğretmen olarak, kendi rolünüzü nasıl görüyorsunuz?