Beyin Geliştirme ve Öğrenmeyi Öğrenme
Bir hafıza sistemini, içinde hayatınızın her yönü ile ilgili devasa dosyalar bulunan çok büyük bir dosya dolabına benzetebiliriz. Aradığınız bilgiyi çabuk ve kolayca bulmanızın tek yolu dolabınızın kolayca erişilebilir ve iyi organize edilmiş olmasıdır. Böylece erişmek istediğiniz anı ne kadar bulanık olursa olsun, kategorisini yani nerede ve nasıl bulacağınızı bildiğiniz için onu kolayca bulur ve tanırsınız. “Beyin Geliştirme ve Öğrenmeyi Öğrenme” başlıklı bu yazımızda size bilgiye kolayca ulaşabilmeniz için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.
Hafıza ismini verdiğimiz dosya dolabımızda bilgiyi doğru kategorize etmek ve saklamak için öğrenme esnasında beynimizin ve hafızamızın nasıl işlediği konusunda bir fikir sahibi olmanız çok önemli.
Araştırmalar, öğrenme stratejileri açısından beynimiz için ilk izlenimler ve son izlenimlerin fark oluşturduğunu ifade ediyorlar. Her koşulda;
Başlangıçta – Birincil Etki
Bitişte – Sonuncu Etki
Yer alan olayları ve tanıştığımız bilgileri daha kolay hatırlıyoruz.
Aynı şekilde daha kolay hatırlayabildiğimiz diğer şeyleri ise;
Hafızada daha önceden zaten depolanmış olan maddeler ya da düşünceler ile ilintili olanlar.
Hayal gücüne de hitap ettikleri için olağandışı ya da eşsiz olanlar. Bu konuda Fotoğrafik Hafıza Teknikleri Eğitimi içeriğimize göz atabilirsiniz.
Beynimiz ayrıca bize çekici gelen uyarıcıların daha kolay farkına varıyor ve onları daha kolay hatırlıyor. Bunlar ise;
- Tat alma, koklama, dokunma, duyma ya da görme gibi duyularınıza hitap eden
- Özel ilgi alanlarımıza giren şeyler
Hafıza geliştirme teknikleri ile ilgili çalışmalarda bilgiyi çekici hale getirme yöntemi fazlasıyla kullanılmaktadır.
Beynimiz şablonlar ve haritalar çıkarmaya ve dizileri bitirmeye meyillidir. Bu yüzden radyoda sevdiğimiz bir şarkı çalarken birdenbire kesilirse büyük ihtimalle onu tamamlayana kadar mırıldanırız.
Beynimizin gerektiği anlarda olayları, maddeleri, rakamları, formülleri ve referansları kolay hatırlamak için de yardıma ihtiyacı vardır. Bu hafıza desteklerine “Mnemoic” adı verilir.
Mnemonic Nedir?
Herhangi bir bilgi dizisini kolay hatırlamak için kullanılan hafıza desteklerine verilen addır. Bunlar başka ve daha kapsamlı bir bilgiyi ya da bir bilgi dizisini hatırlamak için yaratılmış; bir sözcük, bir görüntü, kendi yaratacağınız apayrı bir sistematik olarak çok çeşitli şekillerde olabilirler. Sözcüğün aslı okunurken “M” harfi düşer ve “Nimonik” olarak seslendirilir. Kökeni eski Yunanca’da “dikkatli/unutmayan/düşünceli” gibi anlamlara gelen “mnemon” sözcüğüdür.
Okul yıllarımızda hepimiz adını bilmeden hatta farkında bile olmadan öğrenme modeli olarak bu tekniği kullanmışızdır. Özellikle dört- beş-altı maddelik bilgi dizilerini aklımızda daha kolay tutmak için anlamlı – anlamsız ya da kendimize özel anlamlı sözcük ya da resimler, yaratmış olmamız muhtemeldir.
Hafıza teknikleri ve hızlı öğrenme için https://www.sayginnlp.com/hizli-ogrenme-ve-hafiza-teknikleri/ yazımızı okuyabilirsiniz.
Gündelik hayatımızda da sık rastlamaktan dolayı neredeyse kendi başlarına dahi anlam yüklenmiş bu kısaltmalarla- TBMM, ABD gibi karşılaşıyoruz. Bu kısaltmalar bir şekilde hepimize aşina bir anlam da taşıyorlarsa, “Akronim” olarak adlandırılırlar. Çok çeşitli şekillerde bize içeriğini ilginç bir şekilde çağrıştıran; kendi içinde de ilginç kısaltma oyunları içeren “Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği – KADER” bu akronimlere mükemmel bir örnektir.
Aynı şekilde iki elimizi yumruk şeklinde yere doğru eğip boğum çıkıntıların ve boşlukları soldan saydığımızda da Temmuz ve Ağustos aylarının arka arkaya 31 gün çeken iki ay olduğunu hatırlamamız bize öğretilmiş olabilir.
“Mnemonic” ler hayal gücümüzün de destek ve yardımıyla sözcük ve görüntüler kanalıyla beynimizin çağrışımlar üretmesine; dolayısıyla etkin şekilde çalışmasına yardımcı olurlar.
Bu araç; hızlı öğrenme ve hafıza geliştirme teknikleri ile zihninizin kapasitesinden maksimum faydayı alabilmek için seçeceğiniz her şeyi hatırlamakta kullanabileceğiniz harika bir yardımcıdır.